Το Ισραήλ προς νέο μετεκλογικό αδιέξοδο

Ισοπαλία μεταξύ συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις.
Open Image Modal
.
Israel Public Broadcasting Corporation - KAN

Οι επικείμενες βουλευτικές εκλογές στο Ισραήλ δεν πρόκειται να αναδείξουν καθαρό νικητή, ούτε θα επιλύσουν την κυβερνητική κρίση. Αυτό προκύπτει από χθεσινοβραδινή δημοσκόπηση της κρατικής ισραηλινής τηλεόρασης.

Για ακόμα μια φορά, η παράταξη της Δεξιάς που υποστηρίζει τον Βενιαμίν Νετανιάχου δεν καταφέρνει να ελέγξει 61 κοινοβουλευτικές έδρες, παραμένοντας καθηλωμένη στις 60 έδρες, όπως δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις τις τελευταίες εβδομάδες.

Η παράταξη της συμπολίτευσης υπό τον Γιαΐρ Λαπίντ συγκεντρώνει 56 έδρες και ο συνασπισμός των αραβικών κομμάτων, του αριστερού ”Χαντάς” και του ισλαμιστικού ”Ταλ” συγκεντρώνει 4 έδρες.

Και πάλι όμως, η εξίσωση δεν επιλύεται.

Ακόμα και στην περίπτωση κατά την οποία οι 4 έδρες του αραβικού κομματικού συνασπισμού ”Χαντάς” και ”Ταλ” (που έχουν εξ αρχής δηλώσει ότι δεν πρόκειται να υποστηρίξουν τον Νετανιάχου) αποφασίσουν να υποστηρίξουν κοινοβουλευτικά μια κυβέρνηση που θα αποτελείται από τα κόμματα της σημερινής συμπολίτευσης υπό τον Γιαΐρ Λαπίντ - το αποτέλεσμα θα είναι ισοπαλία: Δηλαδή : 60 έδρες της παράταξης Νετανιάχου, έναντι 60 εδρών της σημερινής συμπολίτευσης. 

Open Image Modal
.
Israel Public Broadcasting Corporation - KAN

Ωστόσο, το ενδιαφέρον της χθεσινοβραδινής δημοσκόπησης της κρατικής ισραηλινής τηλεόρασης έγκειται στο ότι για πρώτη φορά το Λικούντ του Βενιαμίν Νετανιάχου συγκεντρώνει τις λιγότερες έδρες, σε σύγκριση με την δημοσκοπική απόδοση που είχε τις προηγούμενες εβδομάδες: μόνο 31 έδρες.

Η δημοσκοπική του καθίζηση εξηγείται από την δημόσια αντιπαράθεση των τελευταίων ημερών, σχετικά με το εάν η κυβέρνηση Λαπίντ χειρίστηκε ικανοποιητικά ή μη τις διαπραγματεύσεις με τον Λίβανο. Πιθανόν, η επιχειρηματολογία του Νετανιάχου επί της συμφωνίας Ισραήλ-Λιβάνου δεν έπεισε αρκετά.

Εξηγείται, όμως, και η εξαιρετικά καλή απόδοση του ακροδεξιού εθνοθρησκευτικού κόμματος ”Θρησκευτικός Σιωνισμός” των Μπετσαλέλ Σμότρις και Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, που φέρεται να συγκεντρώνει 14 έδρες (έναντι των 11 με 13 εδρών που συγκέντρωνε δημοσκοπικά μέχρι πρότινος). Και αυτή η εξέλιξη εξηγείται. Η έξαρση των βίαιων επεισοδίων μεταξύ Εβραίων και Αράβων το τελευταίο διάστημα σε Ανατολική Ιερουσαλήμ και Δυτική Όχθη προκάλεσε τα γνωστά ανακλαστικά της εθνοθρησκευτικής εβραϊκής Δεξιάς.

Στην παράταξη της συμπολίτευσης, παρουσιάζει ενδιαφέρον το εξής φαινόμενο: Από τη μια, το κόμμα ”Υπάρχει Μέλλον” του νυν υπηρεσιακού πρωθυπουργού Γιαΐρ Λαπίντ κερδίζει έδαφος, συγκεντρώνοντας 25 έδρες (έναντι των 24 εδρών που συγκέντρωνε δημοσκοπικά την περασμένη εβδομάδα). Από την άλλη όμως, στην ερώτηση ”ποιος είναι καταλληλότερος πρωθυπουργός” οι θετικές απαντήσεις απαντήσεις προς το πρόσωπό του συγκεντρώνουν μόνο 32%, έναντι 44% που προτιμούν για πρωθυπουργό τον Βενιαμίν Νετανιάχου.

Όταν μάλιστα προβάλλεται το δίλημμα μεταξύ του Νετανιάχου ή του νυν υπουργού άμυνας Μπένι Γκαντς, το 45% των ερωτηθέντων προτιμούν ξανά τον Νετανιάχου, ενώ ο Γκαντς κερδίζει μόνο το 26%.

Για ακόμα μία φορά αποδεικνύεται ότι το ισραηλινό εκλογικό σώμα δεν μετακινείται εύκολα.

Δεν αποκλείεται όμως το μυστικό να βρίσκεται στην αποχή. Η τρέχουσα προεκλογική περίοδος, η πέμπτη κατά σειρά, είναι εξαιρετικά υποτονική, πέραν του ότι συνέπεσε με τις εβραϊκές γιορτές που διήρκησαν τρεις εβδομάδες και τελείωσαν μόλις χθες.

Δύο εβδομάδες απομένουν μέχρι την κάλπη της 1ης Νοεμβρίου και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα δεν προμηνύει μία καθαρή νίκη για κανέναν.