Το Ισραήλ ξεμένει από στρατιώτες μετά από ένα χρόνο πολέμου στη Γάζα

Πάνω από 300.000 έφεδροι έχουν κληθεί από την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023, την ώρα που έχει ανοίξει νέο μέτωπο στο Λίβανο.
Open Image Modal
Συγγενείς και φίλοι του ισραηλινού εφέδρου αρχιλοχία Valeri Chefonov παρακολουθούν την κηδεία του στο στρατιωτικό νεκροταφείο στη Νετάνια του Ισραήλ, την Παρασκευή 12 Ιουλίου 2024. Ο Chefonov, 33 ετών, σκοτώθηκε, στο βόρειο Ισραήλ την Πέμπτη σε επίθεση με εκρηκτικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος από τον Λίβανο. (AP Photo/Ohad Zwigenberg)
via Associated Press

Εχοντας συμπληρωθεί περισσότερο από ένας χρόνος από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, ο αριθμός των εφέδρων του ισραηλινού στρατού έχει αρχίσει να εξαντλείται και το κράτος πασχίζει να στρατολογήσει νέους στρατιώτες την ώρα που έχει ανοίξει ένα νέο μέτωπο στο Λίβανο.

Περίπου 300.000 έφεδροι έχουν κληθεί από την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, το 18% των οποίων είναι άνδρες άνω των 40 ετών που θα έπρεπε να είχαν εξαιρεθεί.

Η στρατιωτική θητεία είναι υποχρεωτική από την ηλικία των 18 ετών για τους Ισραηλινούς άνδρες και τις γυναίκες, αν και ισχύουν αρκετές εξαιρέσεις.

Το Ισραήλ διεξάγει έναν πολυμέτωπο πόλεμο εναντίον της Χαμάς στη Γάζα και της υποστηριζόμενης από το Ιράν μαχητικής οργάνωσης Χεζμπολάχ στο Λίβανο.

Από την έναρξη της χερσαίας επίθεσης στη Γάζα στις 27 Οκτωβρίου του περασμένου έτους, ο ισραηλινός στρατός έχει χάσει επισήμως 367 στρατιώτες, ενώ άλλοι 37 έχουν χάσει τη ζωή τους στο Λίβανο από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε χερσαίες επιχειρήσεις εκεί στις 30 Σεπτεμβρίου. Αλλοι 4.500 έχουν τραυματιστεί.

«Ασφυκτιούμε»

Οι περίοδοι που υπηρετούν στον στρατό οι έφεδροι έχουν παραταθεί και κάποιοι διαμαρτύρονται για το μέτρο αυτό που τους στερεί την οικογενειακή τους ζωή, μερικές φορές για περισσότερο από έξι μήνες.

«Ασφυκτιούμε», έγραψε στο Facebook ο Αριέλ Σερί- Λεβί σε μια ανάρτησή του που αναδημοσιεύθηκε χιλιάδες φορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Σερί- Λεβί έχει κληθεί για υπηρεσία στον ισραηλινό στρατό τέσσερις φορές μετά την 7η Οκτωβρίου και επικρίνει όσους θέλουν το Ισραήλ «να διατηρήσει παρουσία στον Λίβανο και τη Γάζα».

«Πρέπει να τελειώνουμε με αυτόν τον πόλεμο διότι δεν έχουμε άλλους στρατιώτες», εκτίμησε. Ο ίδιος πιστεύει ότι είναι σημαντικό να υπηρετεί κάποιος την πατρίδα του, αλλά πρόσθεσε ότι «οι υποχωρήσεις που έχουμε κάνει είναι πολύ μεγάλες».

Ένας άλλος έφεδρος, πατέρας δύο παιδιών, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, δήλωσε στο AFP ότι «η σωματική κόπωση και η πτώση του ηθικού προστίθενται στο γεγονός ότι έχασα τη δουλειά μου».

«Το συλλογικό (συμφέρον) είναι πάντα πάνω από το ατομικό, αλλά το τίμημα είναι πολύ υψηλό για την οικογένειά μου», πρόσθεσε διευκρινίζοντας ότι στη διάρκεια του προηγούμενου χρόνου έχει περάσει σχεδόν έξι μήνες στη Λωρίδα της Γάζας.

Πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες αναγκάστηκαν να κλείσουν τα μαγαζιά τους λόγω του πολέμου, παρόλο που η κυβέρνηση εγγυάται ένα ελάχιστο εισόδημα για τους εφέδρους.
Open Image Modal
Ένας Ισραηλινός αστυνομικός συγκρούεται με έναν υπερορθόδοξο Εβραίο κατά τη διάρκεια μιας διαμαρτυρίας ενάντια σε έναν πιθανό νέο στρατολογικό νόμο που θα μπορούσε να τερματίσει τις εξαιρέσεις τους από τη στρατιωτική θητεία στην Ιερουσαλήμ, Τετάρτη 21 Αυγούστου 2024. (AP Photo/Ohad Zwigenberg)
via Associated Press

Εξαιρέσεις για τους υπερορθόδοξους Εβραίους

Ο συνεχιζόμενος πόλεμος έχει φουντώσει τη δημόσια συζήτηση για την επιστράτευση των υπερορθόδοξων Εβραίων, πολλοί από τους οποίους απαλλάσσονται από τη στρατιωτική θητεία.

Οι υπερορθόδοξοι Εβραίοι αποτελούν περίπου το 14% του πληθυσμού του Ισραήλ, σύμφωνα με το Ισραηλινό Ινστιτούτο για τη Δημοκρατία (IDI), πρόκειται δηλαδή για σχεδόν 1,3 εκατομμύριο ανθρώπους.

Περίπου 66.000 υπερορθόδοξοι άνδρες σε ηλικία στρατολόγησης εξαιρούνται διότι αφιερώνονται στη σπουδή των ιερών κειμένων του ιουδαϊσμού, αναφέρει ο ισραηλινός στρατός, με βάση κανονισμό που θεσπίστηκε το 1948 με την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ.

Open Image Modal
Η ισραηλινή αστυνομία διαλύει τους υπερορθόδοξους Εβραίους που μπλοκάρουν έναν αυτοκινητόδρομο κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας ενάντια σε πιθανές αλλαγές σχετικά με τους νόμους για τις στρατιωτικές επιστρατεύσεις από τις οποίες οι υπερορθόδοξοι παραδοσιακά έλαβαν εξαιρέσεις κοντά στο Bnei Brak, Ισραήλ, Κυριακή 2 Ιουνίου 2024. (AP Photo/Ariel Schalit)
via Associated Press

Όμως τον Ιούνιο το Ανώτατο Δικαστήριο ζήτησε τη στρατολόγηση των μαθητών των ταλμουδικών σχολείων, εκτιμώντας ότι η κυβέρνηση δεν έχει δικαίωμα να τους απαλλάσσει «απουσία επαρκούς νομικού πλαισίου».

Τα υπερορθόδοξα πολιτικά κόμματα, που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό υπό τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, ζήτησαν από την κυβέρνηση να ψηφίσει νομοσχέδιο το οποίο να προβλέπει την εξαίρεση των μαθητών των ταλμουδικών σχολείων από τη στρατιωτική θητεία πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό του κράτους στο τέλος του έτους.

Ο Αριέ Ντερί, επικεφαλής του υπερορθόδοξου κόμματος Shass, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι ελπίζει «να διευθετηθεί το πρόβλημα» για τους μαθητές των ταλμουδικών σχολείων.

 

Open Image Modal
Ισραηλινοί αστυνομικοί απομακρύνουν έναν υπερορθόδοξο εβραίο νεαρό από το δρόμο κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας κατά της στρατολόγησης στον στρατό στην Ιερουσαλήμ, Κυριακή 2 Ιουνίου 2024. Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ εκδικάζει τις υποθέσεις κατά των εξαιρέσεων κατάταξης στο στρατό των υπερορθόδοξων εβραίων ανδρών, καθώς το ανθρώπινο δυναμικό του ισραηλινού στρατού έχει επιβαρυνθεί από τον σχεδόν οκτάμηνο πόλεμο κατά της Χαμάς στη Γάζα. Η απόφασή του αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες. (AP Photo/Leo Correa)
via Associated Press

 

Ο σκηνοθέτης Χαγκάι Λουμπέρ, ο γιος του οποίου σκοτώθηκε στη μάχη στη Γάζα, του απάντησε με ανοικτή επιστολή.

«Το πρόβλημα είναι ότι ο αγαπημένος μου γιος Γεονάταν σκοτώθηκε στη Γάζα πριν από 10 μήνες, ο εκπληκτικός γιος μου Ιταμάρ που μάχεται αυτή την περίοδο στη Γάζα, ο πιστός μου γιος Ελάντ που σύντομα θα εισέλθει στη Γάζα (...) το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορούμε πια να κοιμηθούμε φοβούμενοι μια άλλη ανακοίνωση, αυτό είναι το μαύρο σύννεφο που κρέμεται πάνω μας», έγραψε.

Άλλη ανοικτή επιστολή, που υπέγραψαν περισσότερες από 2.000 σύζυγοι εφέδρων του σιωνιστικού- θρησκευτικού κινήματος, που συνδυάζει τη θρησκευτική ζωή με τη συμμετοχή στον στρατό, ζητεί «να ελαφρυνθεί το βάρος για αυτούς που υπηρετούν».

«Δεν υπάρχει αντίθεση μεταξύ της μελέτης της Τορά και της στρατιωτικής υπηρεσίας, τα δύο μπορούν να συνδυαστούν», δήλωσε στην εφημερίδα Yediot Aharonot η πανεπιστημιακός Τεχίλα Ελιτζούρ σύζυγος και μητέρα εφέδρων.

Έξι άνδρες που απαλλάχθηκαν από τη θητεία, αλλά κατατάχθηκαν στον στρατό ως εθελοντές, σκοτώθηκαν στη μάχη από τις 22 ως τις 28 Οκτωβρίου, ανάμεσά τους ένας πατέρας δέκα παιδιών.

Για τον Νταβίντ Ζενού, ραβίνο 52 ετών που υπηρετεί στον ισραηλινό στρατό επί περισσότερες από 250 ημέρες εκ των οποίων πολλές εβδομάδες στον Λίβανο, «αυτό που αξίζει είναι να υπηρετώ τη χώρα μου και όσο μπορώ να το κάνω, θα συνεχίσω».

«Όμως, πάνω απ’ όλα δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρόκειται για πόλεμο και ότι μας λείπουν στρατιώτες», πρόσθεσε ο ίδιος, πατέρας επτά κοριτσιών και παππούς έξι εγγονιών.

Πηγή: AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ