Το καλαμπόκι στην διατροφή μας και πώς θα αξιοποιήσουμε τα θρεπτικά του στοιχεία

Η κατανάλωση μη επεξεργασμένου ή επεξεργασμένου καλαμποκιού και οι επιπτώσεις στην υγεία μας.
Open Image Modal
serezniy via Getty Images
Το καλαμπόκι αποτελεί μια από τις πιο ευέλικτες καλλιέργειες παραγωγής τροφίμων.

Το καλαμπόκι αποτελεί μια από τις πιο ευέλικτες καλλιέργειες παραγωγής τροφίμων. Υπάρχουν πάνω από 3.500 διαφορετικές χρήσεις για προϊόντα από καλαμπόκι, σύμφωνα με έρευνα από τον ιστότοπο Business Insider.

Όπως το προϊόν καλαμποκιού στην οδοντόκρεμα μας, πολλά τρόφιμα και ποτά - για παράδειγμα τα δημητριακά, τα αναψυκτικά και το λάδι μαγειρικής - περιέχουν επεξεργασμένο καλαμπόκι που έχει ελάχιστη ή και καμία διατροφική αξία. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι όλα τα είδη καλαμποκιού στερούνται θρεπτικών στοιχείων. Τι πρέπει λοιπόν να γνωρίζουμε για το καλαμπόκι και την θρεπτική του αξία.

Το μη επεξεργασμένο καλαμπόκι περιέχει ίνες και βιταμίνες

«Το καλαμπόκι μπορεί να έχει θρεπτική αξία ανάλογα με τον τρόπο που παρασκευάζεται. Μπορεί να αποτελέσει πηγή ινών που βοηθούν στον περιορισμό του κινδύνου εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και γαστρεντερικών προβλημάτων όπως η εκκολπωματική νόσος», λέει η γιατρός στο One Medical, Αμπερ Ρόμπινς.

Ο γενικός κανόνας είναι ότι όσο μικρότερη επεξεργασία έχει υποστεί το καλαμπόκι, τόσο πιο υγιεινό είναι. Για παράδειγμα, ένα φλιτζάνι κόκκων καλαμποκιού απευθείας από τον σπάδικα, όπως καταγράφει έρευνα του Υπουργείου Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών, περιέχει σημαντικές ποσότητες από:

  • Ίνες: 4,6 γραμμάρια ή περίπου 18% της συνιστώμενης ημερήσιας τιμής (DV) για τον μέσο ενήλικα.
  • Μαγνήσιο: 47 χιλιοστόγραμμα ή περίπου 13% του συνιστώμενου στόχου για τον μέσο ενήλικα.
  • Φωσφόρο: 124 χιλιοστόγραμμα ή περίπου 17% του συνιστώμενου ποσού για τον μέσο ενήλικα.
  • Κάλιο: 414 χιλιοστόγραμμα ή περίπου 8% της DV για τον μέσο ενήλικα. Το κάλιο «συνεργάζεται στενά» με το νάτριο στο σώμα και έχει βρεθεί από μελέτες ότι η αύξηση του καλίου στη διατροφή μπορεί να βοηθήσει στη ελάττωση της πίεσης και να μειώσει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού.
  • Ψευδάργυρο: Ένα χιλιοστόγραμμο ή περίπου το 10% της ημερήσιας ποσότητας για τον μέσο ενήλικα. Ο ψευδάργυρος βοηθάει στη διατήρηση ενός ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος και θεραπεύει τις πληγές.

Το ποπκορν που παράγεται από ξηρούς σπόρους καλαμποκιού και θεωρείται ολικής αλέσεως, είναι επίσης μια θρεπτική μορφή του καλαμποκιού. Μια μερίδα ποπκορν περιέχει το 14% των ημερήσιων αναγκών μας σε φυτικές ίνες, καθώς και κάποια ποσότητα σιδήρου, βιταμίνης Β-6 και μαγνησίου. Ομως αν θέλουμε να πάρουμε τα μέγιστα οφέλη για την υγεία μας, τότε είναι καλύτερα να παραλείψουμε το βούτυρο και το αλάτι.

Τα επεξεργασμένα προϊόντα καλαμποκιού είναι λιγότερο υγιεινά

Υπάρχουν προϊόντα καλαμποκιού που έχουν υποστεί διαφορετικό βαθμό επεξεργασίας. Ορισμένα προϊόντα, όπως οι τορτίγιες καλαμποκιού, οι νιφάδες καλαμποκιού και το αραβοσιτάλευρο, είναι σαφές ότι περιέχουν κατεργασμένο καλαμπόκι.

Αλλα προϊόντα καλαμποκιού όμως, έχουν απομακρυνθεί περισσότερο από την προέλευσή τους. Αυτά τα πιο επεξεργασμένα προϊόντα μπορούμε να τα βρούμε, σύμφωνα με έρευνα του Υπουργείου Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών,  στη λίστα συστατικών ως:

  • Σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης: Βρίσκεται σε αναψυκτικά, παγωτά, γιαούρτι με πρόσθετη γεύση, μαρμελάδες και πολλά άλλα.
  • Αραβοσιτέλαιο: Βρίσκεται σε ορισμένες μάρκες μαργαρίνης και τηγανησμένα τρόφιμα.
  • Γλουταμινικό νάτριο: Συνηθέστερα ονομάζεται ως MSG, είναι ένας παράγοντας προσθήκης γεύσης που μπορεί να παρασκευαστεί από τη ζύμωση ζαχάρων του καλαμποκιού.
  • Άμυλο καλαμποκιού: Χρησιμοποιείται συχνά ως ενισχυτής όγκου για προσυσκευασμένες σάλτσες και σούπες.
  • Στερεά σιροπιού καλαμποκιού: Βρίσκονται σε ορισμένους συσκευασμένους ξηρούς καρπούς και χρησιμοποιούνται επίσης κατά την διαδικασία συντήρησης προιόντων κρέατος.

Το σιρόπι αραβοσίτου υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη (HFCS) είναι μία από τις πιο κοινές μορφές επεξεργασμένου καλαμποκιού, επειδή σύμφωνα με μελέτη του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας, έχει συντηρητικές ιδιότητες που μπορούν να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής των συσκευασμένων τροφίμων και επίσης βοηθούν τα προμαγειρευμένα- συσκευασμένα προϊόντα να διατηρούν την υγρή υφή τους για μήνες.

Η υπερβολική ζάχαρη σε οποιαδήποτε μορφή, συμπεριλαμβανομένης της HFCS, έχει συνδεθεί με δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία, όπως αύξηση βάρους, παχυσαρκία, διαβήτη τύπου 2 και -σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ - αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Έτσι, αν θέλετε να φάτε πιο υγιεινά, δεν χρειάζεται να αποφύγετε ολωσδιόλου το καλαμπόκι. Απλά πρέπει να επικεντρωθείτε σε ολόκληρα, μη επεξεργασμένα τρόφιμα που είναι πλούσια και θρεπτικά.

 

Πηγή: Insider