Σε ρυθμούς ΔΕΘ κινείται η κυβέρνηση καθώς από σήμερα (6/9) και για το ερχόμενο διήμερο θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπουργοί και πάρα πολλοί βουλευτές και στελέχη.
Το ενδιαφέρον όλων βέβαια στρέφεται στην ομιλία που θα κάνει ο πρωθυπουργός το Σάββατο (7/9) το απόγευμα στο Βελλίδειο, όπου θα δώσει τις κατευθύνσεις της πολιτικής που θα εφαρμόσει το επόμενο διάστημα αλλά και μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση για κάποιες κοινωνικές κατηγορίες πολιτών.
Το φετινό «καλάθι» της 88ης ΔΕΘ δεν θα περιλαμβάνει πλούσιες παροχές αλλά καθοριστικές παρεμβάσεις για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών ενώ ο πρωθυπουργός αναμένεται να δώσει έμφαση στην ταχύτητα εφαρμογής των όσων ανακοινώσει, προκειμένου οι πολίτες να δουν γρήγορα τις διαφορές. Σε καμία περίπτωση η κυβέρνηση δεν θέλει να θέσει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας, κάτι που ξεκαθάρισε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών χθες (5/9) το μεσημέρι.
«Αυτό που δεν μας έχει συνηθίσει να κάνει ο Πρωθυπουργός, είναι να βγάζει ένα μεγάλο καλάθι για να γίνει προσωρινά αρεστός και να υποθηκεύσει τις επόμενες γενιές», είπε χαρακτηριστικά ο Παύλος Μαρινάκης τονίζοντας παράλληλα ότι «κεντρική προτεραιότητα της κυβέρνησης αυτής και πολύ περισσότερο στη δεύτερη τετραετία, είναι η αύξηση των εισοδημάτων των πολιτών».
Οι τομείς στους οποίους αναμένεται να δώσει βάρος ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι η στήριξη των ευάλωτων, η ενίσχυση της οικογένειας, η αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος, η ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας, η περαιτέρω στήριξη της Υγείας.
Δείγμα των προθέσεων του έδωσε χθες με την ανακοίνωση οικονομικού κινήτρου για να στελεχώσουν το ΕΣΥ γιατροί σε άγονες περιοχές. Μία επιπλέον οικονομική ενίσχυση που ξεκινά από τα 200 ευρώ και μπορεί να φτάσει έως και τα 600, ανάλογα με την ειδικότητα του γιατρού.
«Έχω πει πολλές φορές -και δεν θα κουραστώ να το λέω- ότι η στήριξη του ΕΣΥ είναι για εμάς πρώτη προτεραιότητα. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε παθογένειες χρόνων. Όμως δεν θα σταματήσουμε να προσπαθούμε για ένα καλύτερο ΕΣΥ, αντάξιο των προσδοκιών όλων των πολιτών», σημείωσε σε ανάρτηση του χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την ανακοίνωση της νέας παρέμβασης ενώ θεωρείται σίγουρο ότι από το βήμα της ΔΕΘ θα εξαγγείλει και άλλες δράσεις ενίσχυσης του ΕΣΥ.
Άλλα μέτρα που θεωρείται ότι έχουν «κλειδώσει» είναι η μείωση κατά 1% των ασφαλιστικών εισφορών -από 0,5% που αναμενόταν- στοχευμένες δράσεις για την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος με φοροαπαλλαγές για όσους νοικιάσουν το μέχρι σήμερα κλειστό ακίνητο τους, με αύξηση του ποσού για το πρόγραμμα «Σπίτι μου» αλλά και με περιορισμούς για τη βραχυχρόνια μίσθωση προκειμένου να «βγουν» περισσότερα ακίνητα στην αγορά.
Σίγουρος θεωρείται ο ανασχεδιασμός των προνοιακών επιδομάτων με υιοθέτηση νέας φιλοσοφίας, υπάρχουν πληροφορίες για την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, αναμένονται παρεμβάσεις για τη στήριξη των οικονομικά ευάλωτων πολιτών αλλά και μέτρα για τους αγρότες όπως η μονιμοποίηση της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης. Πρόθεση της κυβέρνησης –και μένει να φανεί αν θα υλοποιηθεί άμεσα- είναι και η ενίσχυση των εισοδημάτων των ένστολων.
Τέλος, αναμένονται σημειακές βελτιώσεις του φορολογικού νόμου, κάτι που είχε αφήσει ανοιχτό ο πρωθυπουργός εδώ και καιρό. Στόχος της κυβέρνησης είναι η μόνιμη αύξηση των εισοδημάτων καθώς αυτή είναι –όπως τονίζουν κυβερνητικά στελέχη- η απάντηση απέναντι στην ακρίβεια. Για αυτό και δεν προκρίνεται η μείωση έμμεσων φόρων –ήδη απέκλεισε χθες ο Παύλος Μαρινάκης το όποιο ενδεχόμενο για μείωση του ΦΠΑ στο ελαιόλαδο.
Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός δεν θα μείνει μόνο στις ανακοινώσεις των μέτρων αλλά θα αναφερθεί αναλυτικά στις δράσεις της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της πρώτης χρονιάς της νέας τετραετίας ενώ θα περιγράψει και τον «οδικό χάρτη» για την πορεία της χώρας έως το 2027.