Ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν το Κίεβο την Παρασκευή, καθώς χιλιάδες οικογένειες στριμώχνονταν σε καταφύγια για να προστατευτούν.
Τεράστιες εκρήξεις σημειώθηκαν το βράδυ εν μέσω των σειρήνων αεροπορικής επιδρομής ενώ οι ουκρανικές αρχές μοίρασαν ωρίτερα όπλα και τους κάλεσαν να ετοιμάσουν βόμβες μολότοφ για να υπερασπιστούν την ουκρανική πρωτεύουσα.
Καθώς ηχούσαν οι σειρήνες και οι εκρήξεις στο Κίεβο, ο τοπικός τηλεοπτικός σταθμός Pryamyy διέκοψε το πρόγραμμα με το μήνυμα: «Θα επιστρέψουμε αφού τελειώσει η προειδοποίηση αεροπορικής επιδρομής».
Εκρήξεις φέρεται να ακούστηκαν και στο Ντόνετσκ, την αποσχισθείσα περιοχή στην ανατολική Ουκρανία.
Οι ρωσικές δυνάμεις εισήλθαν στα περίχωρα της πόλης την Παρασκευή και απειλούσαν την ουκρανική πρωτεύουσα από τα βορειοδυτικά και τα ανατολικά σε μια ασταπιαία επίθεση που προφανώς είχε σαν στόχο την κατάληψη της πόλης.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ισχυρίστηκε ότι οι δυνάμεις του είχαν τον έλεγχο του στρατηγικού αεροδρομίου Hostomel στα βορειοδυτικά, ενώ ρωσικά τανκς καταγράφηκαν σε βίντεο από ντόπιους κατοίκους στην περιοχή Obolonskyi περίπου έξι μίλια βόρεια του κέντρου της πόλης το πρωί.
Μετά τις 8 μ.μ., μια μεγάλη έκρηξη ακούστηκε κοντά στην πλατεία Μαϊντάν στο κέντρο του Κιέβου. Η αιτία δεν έγινε αμέσως γνωστή.
Πέντε εκρήξεις σημειώθηκαν το βράδυ κοντά σε μεγάλο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας στα ανατολικά προάστια του Κιέβου, όπως δήλωσε ο δήμαρχος Βιτάλι Κλίτσκο. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για το τι τους προκάλεσε και δεν αναφέρθηκαν άμεσα διακοπές ρεύματος.
«Η κατάσταση τώρα -χωρίς υπερβολή- είναι απειλητική για το Κίεβο. Η νύχτα αναμένεται να είναι πολύ δύσκολη», τόνισε ο Κλίτσκο, δήμαρχος της πόλης.
Έντονοι πυροβολισμοί ξέσπασαν σε μια γέφυρα στον ποταμό Δνείπερο που χωρίζει το ανατολικό και το δυτικό Κίεβο, ενώ μια άλλη βασική γέφυρα προς την πρωτεύουσα ανατινάχτηκε.
Η ρωσική στρατιωτική επιχείρηση συνεχίζεται με επιθέσεις από βορρά, νότο αλλά και ανατολικά με το Χάρκοβο να είναι το δεύτερο μεγάλο αστικό κέντρο που ”σφυροκοπά” η Μόσχα .
Ουκρανοί αξιωματούχοι ανέφεραν τουλάχιστον 137 θανάτους από την πλευρά τους και έκαναν λόγο για εκατοντάδες ρωσικές απώλειες. Οι ρωσικές αρχές δεν έδωσαν στη δημοσιότητα στοιχεία για θύματα.
Αξιωματούχοι του ΟΗΕ ανέφεραν 25 θανάτους αμάχων, κυρίως από βομβαρδισμούς και αεροπορικές επιδρομές, και είπαν ότι 100.000 άνθρωποι πιστεύεται ότ έχουν ήδη εγκαταλείψει τα σπίτια τους, εκτιμώντας ότι έως και 4 με 5 εκατομμύρια θα μπορούσαν να φύγουν στο εξωτερικό εάν κλιμακωθούν οι μάχες.
Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προέτρεψε τον ουκρανικό στρατό να ανατρέψει την ηγεσία του, την οποία χαρακτήρισε «συμμορία τοξικομανών και νεοναζί που έχει εγκατασταθεί στο Κίεβο και έχει πάρει όμηρο ολόκληρο τον ουκρανικό λαό».
Νωρίτερα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε απευθύνει προς τον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν κάλεσμα για διαπραγματεύσεις, το οποίο η Μόσχα ανακοίνωσε πως αντιμετωπίζει θετικά και πως είναι έτοιμη να στείλει αντιπροσωπεία στο Μινσκ για συνομιλίες με την Ουκρανία. Μέχρι το απόγευμα με νεότερη ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο, σημείωνε ότι οι Ουκρανοί αντιπρότειναν να βρεθούν στη Βαρσοβία και μετά από αυτό, όπως σημείωνε υπήρξε παύση στις επικοινωνίες.
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολόντιμιρ Ζελένσκι ζήτησε διεθνή βοήθεια και τις δυτικές δυνάμεις να δράσουν γρηγορότερα ώστε να αποκόψουν την οικονομία της Ρωσίας και να παράσχουν στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία. «Όταν πέφτουν βόμβες στο Κίεβο, αυτό συμβαίνει στην Ευρώπη, όχι μόνο στην Ουκρανία», είπε. «Όταν οι πύραυλοι σκοτώνουν τον λαό μας, σκοτώνουν όλους τους Ευρωπαίους».
Αργότερα το βράδυ, ο Ζελένσκι έγραψε στο Twitter ότι ο ίδιος και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μίλησαν τηλεφωνικά και συζήτησαν «την ενίσχυση των κυρώσεων, συγκεκριμένη αμυντική βοήθεια και έναν αντιπολεμικό συνασπισμό», προσθέτοντας ότι είναι ευγνώμων για την υποστήριξη της Ουάσιγκτον.
Το ΝΑΤΟ θα αναπτύξει σημαντικά επιπλέον στρατεύματα σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης που αποτελούν μέρος της συμμαχίας, δήλωσε ο γενικός γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ. Το ΝΑΤΟ δεν είπε πόσα στρατεύματα θα αναπτυχθούν, αλλά πρόσθεσε ότι θα περιλαμβάνουν χερσαίες, θαλάσσιες και αεροπορικές δύναμεις.
Η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο αποφάσισαν να παγώσουν τα περιουσιακά στοιχεία του Βλαντιμίρ Πούτιν και του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, που κατέχουν στο εξωτερικό.
Το Συμβούλιο της Ευρώπης απέβαλε τη Ρωσία λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία. Το συμβούλιο των 47 εθνών ανακοίνωσε ότι η συμμετοχή της Ρωσίας ανεστάλη με «άμεση ισχύ» από την Επιτροπή Υπουργών και την κοινοβουλευτική συνέλευση του οργανισμού την Παρασκευή «ως αποτέλεσμα της ένοπλης επίθεσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ουκρανία».
Επιπλέον η Ρωσία δεν θα έχει δικαίωμα συμμετοχής στον φετινό διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, με τους διοργανωτές να λένε ότι η συμπερίληψή ης θα μπορούσε να «φέρει τον διαγωνισμό σε ανυποληψία».
Πηγή: Reuters, Associated Press