Το Κοινοβούλιο της πΓΔΜ επικύρωσε τη συμφωνία των Πρεσπών με την Ελλάδα

Το Κοινοβούλιο της πΓΔΜ επικύρωσε τη συμφωνία των Πρεσπών με την Ελλάδα
|
Open Image Modal
Anadolu Agency via Getty Images

 

Το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ επικύρωσε σήμερα, σε ειδική συνεδρίαση, τη συμφωνία που υπογράφηκε την Κυριακή στις Πρέσπες με την Ελλάδα για την επίλυση του ονοματολογικού και τη μετονομασία της χώρας σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», ανοίγοντας τον δρόμο για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και την έναρξη ενταξιακών συνομιλιών με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η συμφωνία των Πρεσπών θα τεθεί και σε δημοψήφισμα, η ημερομηνία του οποίου δεν έχει ακόμη καθοριστεί. Η εθνικιστική αντιπολίτευση αναμένεται ότι θα καλέσει τους υποστηρικτές της να ψηφίσουν «όχι».

Στη συνέχεια, το κοινοβούλιο θα πρέπει να εγκρίνει τη συνταγματική αναθεώρηση, αλλά με πλειοψηφία δύο τρίτων. Προς το παρόν η κυβέρνηση του Σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ δεν διαθέτει αυτή την πλειοψηφία.

«Έχουμε μια συμφωνία που καθορίζει με σαφήνεια την ταυτότητά μας, τη μακεδονική γλώσσα μας για πάντα» είπε ο Ζάεφ καλώντας τους βουλευτές να την υπερψηφίσουν. «Με αυτή τη λύση όχι μόνο κερδίσαμε άλλον έναν φίλο και στρατηγικό εταίρο (...) αλλά (επίσης) ανοίξαμε τις πύλες για το ΝΑΤΟ και την ΕΕ», πρόσθεσε.

Η συμφωνία επίκυρώθηκε με 69 ψήφους υπέρ σε σύνολο 120 βουλευτών. Ωστόσο, 51 βουλευτές της αντιπολίτευσης, του εθνικιστικού κόμματος VMRO-DPMNE, μποϊκοτάρισαν τη διαδικασία. Η διαδικασία της επικύρωσης είχε ξεκινήσει χθες Τρίτη, όταν το κείμενο υποβλήθηκε στην κοινοβουλευτική επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. 

Στην ψηφοφορία παρέστησαν ο πρωθυπουργός της FYROM Ζ. Ζάεφ, ο οποίος μίλησε στο κοινοβούλιο και ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Ντιμιτρόφ, ενώ έγιναν και τοποθετήσεις βουλευτών.

 Τι είπαν βουλευτές μετά την επικύρωση 

Η συμφωνία είναι ένας «καλός συμβιβασμός» μεταξύ των δύο χωρών και επίσης είναι «καλή και για τις δύο χώρες», δήλωσαν τέσσερεις βουλευτές της FYROM, από διαφορετικά κόμματα, οι οποίοι υπερψήφισαν.

Οι τέσσερεις βουλευτές δήλωσαν στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, ότι η συμφωνία λύνει ένα «δύσκολο πρόβλημα», μιας εικοσιπενταετίας, ανοίγει προοπτικές για τη FYROM σε ότι αφορά την πορεία ένταξης της στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ, αλλά και προοπτικές για την ειρηνική συνύπαρξη και για τη φιλία των δύο χωρών και των λαών της περιοχής.

«Η χώρα μου είναι μια δημοκρατική χώρα, η πλειοψηφία (του κοινοβουλίου) ψήφισε υπέρ της συμφωνίας. Aυτό το πρόβλημα, ήταν ένα δύσκολο πρόβλημα, όλα τα προηγούμενα χρόνια» δήλωσε η καθηγήτρια Παιδαγωγικής του Πανεπιστημίου των Σκοπιών και βουλευτής του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, Γκιουλουμσέρ Κασάπι (Gjulumser Kasapi) και υπογράμμισε : «Είναι ένας καλός συμβιβασμός, ψηφίζουμε για την προοπτική των παιδιών μας, των παιδιών και των δύο χωρών. Είμαι παιδαγωγός και γνωρίζω, ότι οι σπουδαστές μου δεν έτρεφαν πολλές ελπίδες για ένα καλό μέλλον. Τώρα, ανοίξαμε ένα παράθυρο ελπίδας. Αυτός είναι ο δρόμος για να είμαστε ασφαλείς, να έχουμε περισσότερες προσδοκίες - οι πολίτες και τα παιδιά μας - για ειρήνη και προοπτική».

«Πιστεύω ότι είναι καλή συμφωνία, ανοίγει προοπτικές και για τις δύο χώρες, είναι καλή, πιστεύω ότι η χώρα μου θα είναι στο ΝΑΤΟ» τόνισε ο βουλευτής άλλου κόμματος της συμπολίτευσης, Ενές Ιμπραχίμ (Enes Ibrahim).

«Νομίζω, ότι η συμφωνία είναι καλή και για τις δύο χώρες, είναι καλή και για τους πολίτες τους. Ειδικά για τους πολίτες της χώρας μας, επειδή αυτό το πρόβλημα των εικοσιπέντε ετών, δημιουργούσε ένα πρόβλημα προοπτικής για το μέλλον» είπε βουλευτής του αντιπολιτευόμενου κόμματος BESA, Φαντίλ Ζεξιντέλι (Fadil Zexideli) και συνέχισε: «Αυτή η συμφωνία ανοίγει τις πόρτες για τη χώρα μου για να γίνει μέλος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ και βέβαια για άλλους διεθνείς οργανισμούς. Αλλά, νομίζω, ότι είναι καλή και για όλους και για τις δύο χώρες, για τη φιλία των δύο χωρών, για τη φιλία των πολιτών των δύο χωρών, ώστε όλα τα Βαλκάνια να ζουν σε μια ειρηνική περιοχή, σε μια ειρηνική και ελπιδοφόρα προοπτική».

«Φυσικά, δε μπορεί να βρεις όλους, 100% σύμφωνους, από τη μία πλευρά, αυτό είναι φυσικό, υπάρχουν και άνθρωποι που είναι κατά της συμφωνίας, το VMRO διακήρυξε τη διαφωνία του, αλλά όλοι οι πολίτες θα αποφασίσουν στο δημοψήφισμα. Σήμερα ψηφίσαμε στο κοινοβούλιο την επικύρωση αυτής της συμφωνίας, αλλά οι πολίτες θα δώσουν την ψήφο τους στο δημοψήφισμα. Νομίζω, ότι θα ψηφίσουν υπέρ» πρόσθεσε ο Fadil Zexideli .

«Είμαι βουλευτής της αντιπολίτευσης και ψήφισα υπέρ, όλοι οι αλβανοί βουλευτές ψήφισαν υπέρ» δήλωσε ο βουλευτής, Syrija Rashidi και πρόσθεσε: «Πιστεύω, ότι είναι καλή συμφωνία, θέλουμε να γίνουμε μέλος του ΝΑΤΟ και φίλοι με την Ελλάδα».

 

Σε συνέντευξή του ο Ζάεφ άφησε το ανοικτό το ενδεχόμενο να αποπέμψει τον πρόεδρο Ιβανόφ από το αξίωμά του εάν αυτός δεν επικυρώσει τη συμφωνία όταν και εφόσον αυτή γίνει δεκτή από τη Βουλή της χώρας του.

Άμεση ήταν η αντίδραση Ιβάνοφ ο οποίο προκάλεσε τον Ζάεφ να το πράξει.