Το κοινοβούλιο της Βενεζουέλας κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση συναγερμού

Οι ΗΠΑ αποσύρουν το διπλωματικό προσωπικό.Κόντρα με την Κούβα.
Open Image Modal
CRISTIAN HERNANDEZ via Getty Images

Το κοινοβούλιο της Βενεζουέλας κήρυξε κατάσταση συναγερμού έπειτα από αίτημα του ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό, σήμερα τέταρτη ημέρα του μπλακ άουτ που έχει παραλύσει την χώρα.

«Κατάσταση συναγερμού κηρύχθηκε σε ολόκληρη την επικράτεια...εξαιτίας της καταστροφικής κατάστασης της χώρας που οφείλεται στην διακοπή της ηλεκτροδότησης», αναφέρεται στο κείμενο της απόφασης που υποβλήθηκε από τον Χουάν Γκουαϊδό και στο οποίο απευθύνεται έκκληση για «διεθνή συνεργασία».

Οι ΗΠΑ αποσύρουν το διπλωματικό προσωπικό

Οι ΗΠΑ θα αποσύρουν όλο το προσωπικό τους που απομένει στη Βενεζουέλα μέσα στην εβδομάδα. 

Όπως ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ «Η απόφαση αυτή αντανακλά την επιδείνωση της κατάστασης στη Βενεζουέλα, καθώς και τη διαπίστωση ότι η παρουσία του διπλωματικού προσωπικού στην αμερικανική πρεσβεία έχει μετατραπεί σε περιορισμό για την πολιτική των ΗΠΑ», σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που υπογράφεται από τον επικεφαλής του Μάικ Πομπέο.

Την 23η Ιανουαρίου, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις με τιςΗΠΑ, αφού η Ουάσινγκτον αναγνώρισε τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο, και διέταξε την αποχώρηση όλων των αμερικανών διπλωματών από την επικράτεια. Αλλά αμφισβητώντας τη νομιμοποίηση του Μαδούρο, η Ουάσινγκτον αρνήθηκε να συμμορφωθεί.

Την 24η Ιανουαρίου πάντως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακάλεσε όλο το μη απολύτως απαραίτητο προσωπικό και όλα τα μέλη των οικογενειών των διπλωματών που υπηρετούσαν στο Καράκας, ενώ προέτρεψε όλους τους αμερικανούς υπηκόους που βρίσκονταν στη Βενεζουέλα να εγκαταλείψουν τη χώρα της Λατινικής Αμερικής σε κρίση.

Η αντιπολίτευση έχει καλέσει σε νέες διαδηλώσεις στη Βενεζουέλα σήμερα Τρίτη, πέμπτη ημέρα της γενικευμένης διακοπής της ηλεκτροδότησης που συνεχίζει να πλήττει τη χώρα.

Κόντρα ΗΠΑ με Κούβα 

Στο μεταξύ η κυβέρνηση της Κούβας χαρακτήρισε ως ψέματα και συκοφαντίες τις κατηγορίες περί ανάμιξής της στη Βενεζουέλα που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό, τον οποίο έχουν αναγνωρίσει ως μεταβατικό πρόεδρο περίπου πενήντα κράτη.

Με ανακοίνωσή της, η Αβάνα απέρριψε «κατηγορηματικά το ψέμα» που διαδίδουν οι ΗΠΑ, κατά το οποίο η Κούβα έχει αναπτύξει «από 20.000 ως 25.000 στρατιωτικούς στη Βενεζουέλα» καθώς και «οποιονδήποτε υπαινιγμό ότι υφίσταται σε οποιοδήποτε επίπεδο μια σχέση υποτέλειας» μεταξύ των δύο χωρών.

Στο κείμενο προστίθεται ότι η Κούβα «δεν επεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της Βενεζουέλας, όπως και η Βενεζουέλα δεν επεμβαίνει σε εκείνες της Κούβας», παρά τη σθεναρή πολιτική και ιδεολογική συμμαχία ανάμεσα στις αρχές της νήσου και την κυβέρνηση του σοσιαλιστή προέδρου της χώρας σε κρίση Νικολάς Μαδούρο.

Επιπλέον, «είναι εντελώς ψευδές ότι η Κούβα συμμετέχει σε επιχειρήσεις της Εθνικής Μπολιβαριανής Ένοπλης Δύναμης (σ.σ.: Fuerza Armada Nacional Bolivariana [FANB], ο στρατός της Βενεζουέλας) ή εκείνες των υπηρεσιών ασφαλείας», επιμένει η ανακοίνωση της Αβάνας, για την οποία «πρόκειται για μια συκοφαντία που διασπείρει η κυβέρνηση τωνΗΠΑ, με ελατήριο τους επιθετικούς πολιτικούς της σκοπούς».

Η κυβέρνηση της Κούβας υπενθύμισε ότι οι ΗΠΑ, η πρώτη χώρα που αναγνώρισε τον Γκουαϊδό όταν αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος την 23η Ιανουαρίου, τον υποστηρίζουν «100%».