Ρωσία: Συνέλαβαν μαθητή που κρατούσε χαρτόνι με αστερίσκους για δυσφήμιση του στρατού

«Είναι το θέατρο του παραλόγου», είπε ο δικηγόρος του μαθητή, τη στιγμή που κάθε φωνή που είναι αντίθετη με το Κρεμλίνο έχει φιμωθεί.
Open Image Modal
Αστυνομικοί, αριστερά, ετοιμάζονται να συλλάβουν τον Ντμίτρι Ρέζνικοφ που κρατάει ένα λευκό κομμάτι χαρτί με οκτώ αστερίσκους που θα μπορούσαν να ερμηνευθούν ως «Όχι στον πόλεμο» στα ρωσικά. Το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για δυσφήμιση των ενόπλων δυνάμεων και του επέβαλε πρόστιμο 50.000 ρούβλια (618 $) επειδή κράτησε την πινακίδα σε μια διαδήλωση που διήρκεσε μόνο δευτερόλεπτα πριν τον συλλάβει η αστυνομία.
via Associated Press

Ένας πρώην αστυνομικός που συζήτησε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στο τηλέφωνο, ένας ιερέας που μίλησε στην εκκλησία του για τα δεινά των Ουκρανών, ένας μαθητής που κρατούσε ένα πανό χωρίς λόγια, μόνο με αστερίσκους και εκατοντάδες ακόμα Ρώσοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες επειδή μίλησαν κατά του πολέμου στην Ουκρανία. Από τον περασμένο μήνα που ψηφίστηκε ένας νόμος, ο οποίο απαγορεύει τη διάδοση «ψευδών πληροφοριών» σχετικά με την εισβολή στην Ουκρανία και την απαξίωση του ρωσικού στρατού, τα περιστατικά αυτά έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. 

Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε ότι ο νόμος έχει οδηγήσει σε ποινικές διώξεις και πιθανές ποινές φυλάκισης σε τουλάχιστον 23 άτομα που διώκονται με την κατηγορία διάδοσης «ψευδών πληροφοριών», και περισσότερα από 500 άλλα αντιμετωπίζουν κατηγορίες πλημμελήματος για απαξίωση του στρατού και είτε τους επιβλήθηκαν υψηλά πρόστιμα είτε αναμένεται να τους επιβληθούν.

Το Κρεμλίνο προσπάθησε να ελέγξει την αφήγηση του πολέμου από τη στιγμή που τα στρατεύματά του εισήλθαν στην Ουκρανία. Ονόμασε την επίθεση «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» και αύξησε την πίεση στα ανεξάρτητα ρωσικά μέσα ενημέρωσης που την αποκαλούσαν «πόλεμο» ή «εισβολή», εμποδίζοντας και την πρόσβαση των πολιτών σε πολλούς ειδησεογραφικούς ιστότοπους των οποίων η κάλυψη παρέκκλινε από την επίσημη γραμμή.

Οι σαρωτικές συλλήψεις κατέπνιξαν τις αντιπολεμικές διαμαρτυρίες, μετατρέποντάς τις από καθημερινή εκδήλωση σε μεγάλες πόλεις όπως η Μόσχα και η Αγία Πετρούπολη σε σπάνια περιστατικά, που τραβούν ελάχιστα την προσοχή.

Ωστόσο, αναφορές για συλλήψεις μεμονωμένων διαδηλωτών σε διάφορες ρωσικές πόλεις υπάρχουν σχεδόν καθημερινά. Ακόμη και φαινομενικά καλοήθεις ενέργειες έχουν οδηγήσει σε συλλήψεις.

Ένας άνδρας συνελήφθη στη Μόσχα αφού στεκόταν δίπλα σε ένα μνημείο του Β′ Παγκοσμίου Πολέμου που γράφει «Κίεβο» για την ηρωική στάση της πόλης ενάντια στη Ναζιστική Γερμανία και κρατούσε ένα αντίγραφο του «Πόλεμος και Ειρήνη» του Τολστόι. Ένας άλλος φέρεται να συνελήφθη επειδή κρατούσε ένα πακέτο ζαμπόν σε φέτες από τον παραγωγό κρέατος Miratorg, με το δεύτερο μισό του ονόματος διαγραμμένο και έγραφε «Mir», δηλαδή «ειρήνη» στα ρωσικά.

Open Image Modal
Ο Ντμίτρι Ρέζνικοφ κρατώντας ένα λευκό κομμάτι χαρτί με οκτώ αστερίσκους που θα μπορούσαν να ερμηνευθούν ως «Όχι στον πόλεμο» στα ρωσικά, στέκεται δίπλα σε ένα βαν της αστυνομίας καθώς κρατούνταν στη Μόσχα. Το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για δυσφήμιση των ενόπλων δυνάμεων και του επέβαλε πρόστιμο 50.000 ρούβλια (618 δολάρια) επειδή κράτησε την πινακίδα στο κέντρο της Μόσχας σε μια διαδήλωση στα μέσα Μαρτίου που κράτησε μόνο δευτερόλεπτα πριν τον συλλάβει η αστυνομία.
via Associated Press

Ο πρώην αστυνομικός Σεργκέι Κλόκοφ συνελήφθη και τέθηκε υπό κράτηση αφού συζήτησε τηλεφωνικά για τον πόλεμο με τους φίλους του. Η σύζυγός του είπε στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Meduza ότι σε μια περιστασιακή συνομιλία στο σπίτι, ο Κλόκοφ, ο οποίος γεννήθηκε στο Ίρπιν κοντά στο Κίεβο και του οποίου ο πατέρας ζούσε ακόμα στην Ουκρανία όταν εισήλθαν ρωσικά στρατεύματα, καταδίκασε την εισβολή. Ο Κλόκοφ κατηγορήθηκε για διάδοση ψευδών πληροφοριών για τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις και αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και 10 ετών.

Η καλλιτέχνης της Αγίας Πετρούπολης Σάσα Στολιτσένκο, αντιμετωπίζει επίσης ποινή φυλάκισης έως και 10 ετών με την ίδια κατηγορία: Αντικατέστησε τις τιμές σε ένα παντοπωλείο με αντιπολεμικά φυλλάδια. Την Τετάρτη, ένα δικαστήριο διέταξε την Σάσα σε προφυλάκιση για 1 1/2 μήνα.

Σε έναν Ρώσο ιερέα, ονόματι, Ιοάν Μπούρντιν, σε ένα χωριό περίπου 300 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Μόσχας, επιβλήθηκε πρόστιμο 35.000 ρούβλια για «απαξίωση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων» αφού δημοσίευσε μια αντιπολεμική δήλωση στον ιστότοπο της εκκλησίας του και μιλώντας σε κάποιους συναδέλφους τους κατά τη διάρκεια μιας λειτουργίας για τον πόνο που ένιωθε για τους ανθρώπους που πέθαιναν στην Ουκρανία.

Ο Μάρατ Γκράτσεφ, διευθυντής ενός καταστήματος που επισκευάζει προϊόντα Apple στη Μόσχα, αντιμετώπισε παρόμοια προβλήματα όταν ανήρτησε μια ταμπέλα που έλεγε «Όχι στον πόλεμο» σε μια οθόνη του καταστήματος. Πολλοί πελάτες εξέφρασαν την υποστήριξή τους όταν το είδαν, αλλά ένας ηλικιωμένος ζήτησε να το κατεβάσουν, απειλώντας να καταγγείλει τον Γκράτσεφ στις αρχές. Η αστυνομία εμφανίστηκε σύντομα και ο Γκράτσεφ κατηγορήθηκε για απαξίωση του στρατού. Ένα δικαστήριο τον διέταξε να πληρώσει πρόστιμο 100.000 ρούβλια (1.236 δολάρια).

Ένα άλλο δικαστήριο αποφάνθηκε κατά του φοιτητή της Μόσχας Ντμίτρι Ρέζνικοφ επειδή κρατούσε ένα λευκό κομμάτι χαρτί με οκτώ αστερίσκους, το οποίο θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως «Όχι στον πόλεμο» στα ρωσικά, ένα δημοφιλές σύνθημα των διαδηλωτών. Το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για απαξίωση των ενόπλων δυνάμεων και του επέβαλε πρόστιμο 50.000 ρούβλια (618 δολάρια) επειδή κράτησε την πινακίδα στο κέντρο της Μόσχας σε μια διαδήλωση στα μέσα Μαρτίου που κράτησε μόνο δευτερόλεπτα πριν τον συλλάβει η αστυνομία. «Είναι το θέατρο του παραλόγου», είπε ο δικηγόρος του Όλεγκ Φιλάτσεφ στο AP.

Ο Ρέζνικοφ, ο οποίος ασκεί έφεση για την καταδίκη του για την αφίσα με τους αστερίσκους, είπε ότι βρήκε την καταστολή τρομακτική. Μετά την πρώτη του καταδίκη για πλημμέλημα, μια δεύτερη απεργία θα οδηγούσε σε ποινική δίωξη και πιθανή ποινή φυλάκισης έως και τριών ετών.

Τόσο ο Μπουρντίν όσο και ο Γκράτσεφ, οι οποίοι επίσης προσφεύγουν, έλαβαν δωρεές που υπερέβαιναν τα πρόστιμά τους. «Συνειδητοποίησα πόσο σημαντικό είναι, πόσο πολύτιμο είναι να λαμβάνεις υποστήριξη», είπε ο Γκράτσεφ.

Ο Μπέρντιν είπε ότι η δημοσιότητα για την υπόθεσή του διέδωσε το μήνυμά του πολύ πέρα από τα δώδεκα άτομα που άκουσαν αρχικά το κήρυγμά του,  το αντίθετο από αυτό που προφανώς σκόπευαν οι αρχές επιβάλλοντάς του πρόστιμο. «Είναι αδύνατο να το ονομάσουμε κάτι άλλο εκτός από την πρόνοια του Θεού», πρόσθεσε ο ιερέας. «Τα λόγια που είπα έφτασαν σε πολύ μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων».