Στη φυλακή οι άστεγοι που κοιμούνται στους στους δρόμους του Λας Βέγκας

Δεν είναι τιμωρητικό το μέτρο, στοχεύει στην κοινωνική επανένταξη λέει η Δήμαρχος και προκαλεί κύμα αντιδράσεων.
|
Open Image Modal
Halfpoint via Getty Images

Αντιμέτωπο με τη δραματική αύξηση του αριθμού των αστέγων, το δημοτικό συμβούλιο του Λας Βέγκας υιοθέτησε ένα αμφιλεγόμενο μέτρο, που απαγορεύει σε οποιονδήποτε να κοιμάται σε δημόσιους δρόμους ή χώρους στο κέντρο. Η παράβαση του ποινικού, πλέον, αδικήματος επισύρει πρόστιμο 1.000 δολαρίων και ποινή φυλάκισης έξι μηνών.

Το μέτρο, που είναι το τελευταίο σε μια σειρά  που έχουν ληφθεί σε πόλεις των ΗΠΑ για την «αλητεία» θα τεθεί σε ισχύ την Κυριακή 10 Νοεμβρίου αλλά οι ποινικές διατάξεις θα αρχίσουν να εφαρμόζονται τον Φεβρουάριο του 2020.

Το να κοιμάται κανείς σε δημόσιους δρόμους ή χώρους θα είναι παράνομο μόνο για το κέντρο της πόλης και σε κατοικημένες συνοικίες και μόνον και δεν θα θεωρείται αδίκημα εάν δεν υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες σε κέντρα φιλοξενίας αστέγων. 

Όσοι αντιδρούν στο νέο μέτρο, όπως γράφει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) επιτίθενται στη δήμαρχο του Λας Βέγκας, Κάρολιν Γκούντμαν  πριν αλλά και κατά τη διάρκεια της ψήφισης για την υιοθέτηση του, την Τετάρτη. 

Open Image Modal
Η δήμαρχος του Λας Βέγκας κατά την συνεδρίαση για την ψήφιση του μέτρου.
ASSOCIATED PRESS

«Στέγη, όχι χειροπέδες», φώναζαν διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί μπροστά στο δημαρχείο ενώ στα πλακάτ που κρατούσαν έγραφαν συνθήματα όπως «η φτώχεια δεν είναι έγκλημα», σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ.

Η Γκούντμαν διαβεβαίωσε πως το μέτρο κρίθηκε απαραίτητο για πόλη όπως το Λας Βέγκας που τα έσοδά του εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό που προσελκύει κυρίως για τα καζίνο, ενώ θα «προστατεύσει την υγεία και την ασφάλεια όλης της κοινότητας».

Το μέτρο,όπως είπε σύμφωνα με το ραδιοφωνικό δίκτυο NPR δεν έχει τιμωρητικό χαρακτήρα αλλά στοχεύει στην κοινωνική επανένταξη των αστέγων.

Σημειώνεται ότι ο πλέον ένθερμος υποστηρικτής του μέτρου είναι ο Εμπορικό Επιμελητήριο. 

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία περί τα  5.000 άτομα κοιμούνται τα βράδια στους δρόμους της νότιας Νεβάδα. Μόλις 2.000 είναι τα διαθέσιμα κρεβάτια σε χώρους που διαθέτει ο δήμος και φιλανθρωπικές οργανώσεις. 

Το μέτρο προκάλεσε κριτική και πέραν του Λας Βέγκας, ειδικά μεταξύ υποψηφίων για το χρίσμα των Δημοκρατικών.

Open Image Modal
«Σπίτι, όχι χειροπέδες» στο σύνθημα στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του μέτρου.
ASSOCIATED PRESS

Η έκρηξη του αριθμού του άστεγων στις ΗΠΑ, ειδικά στην Καλιφόρνια και στη Νέα Υόρκη, όπου οι τιμές των ακινήτων έχουν απογειωθεί τα τελευταία χρόνια, δεν αποκλείεται να απασχολήσει την προεκλογική εκστρατεία ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2020.

Το Λας Βέγκας είχε προσπαθήσει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και στο παρελθόν. Το δημοτικό συμβούλιο είχε απαγορεύσει την διανομή τροφίμων σε δημόσιους χώρους, είχε κλείσει δημόσια πάρκα και είχε απαγορεύσει δια νόμου να κοιμάται οποιοσδήποτε σε απόσταση μικρότερη των 150 μέτρων από περιττώματα. 

Ο πρώην δήμαρχος Όσκαρ Γκούντμαν, λαϊκιστής, δικηγόρος και σύζυγος της νυν δημάρχου Κάρολιν Γκούντμαν, είχε φθάσει ακόμη και στο σημείο να προτείνει να μεταφέρονται οι άστεγοι σε εγκαταλελειμμένη φυλακή, σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από την πόλη, όπως γράφει η εφημερίδα USA Today.

Πηγή: ΑFP