Ενας αριθμός αναγνωστών που προπαρήγγειλαν το βιβλίο της Μάργκαρετ Ατγουντ με τίτλο «The Testaments», είχαν την τύχη να το παραλάβουν μια εβδομάδα νωρίτερα λόγω ενός μπερδέματος της Amazon.
Ο εκδότης του βιβλίου είπε ότι ένας πολύ μικρός αριθμός αντιτύπων στάλθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, εξαιτίας ενός λάθους από το κατάστημα λιανικής πώλησης. Ο εκδοτικός οίκος Penguin Random House είχε δώσει εντολή στους πωλητές να κρατήσουν το βιβλίο κρυφό, μέχρι την κυκλοφορία του στις 10 Σεπτεμβρίου. «Αισθάνομαι σαν να έχω κερδίσει το λαχείο», είπε ένας πελάτης, ο οποίος ήταν ένας από τους τυχερούς που έλαβαν πρώτοι το σίκουελ του «The Handmaid’s Tale» («Η ιστορία της Πορφυρής Δούλης» ή «Η ιστορία της θεραπαινίδας», όπως είναι ο ελληνικός τίτλος).
Η Amazon δεν απάντησε στα αιτήματα για σχόλια. Ο οίκος Penguin Random House δεν επιβεβαίωσε πόσα αντίτυπα στάλθηκαν, όμως ο Guardian εκτιμά ότι ήταν περί τα 800.
Το «The Testaments» είναι το πολυαναμενόμενο βιβλίο της χρονιάς και κυκλοφορεί 34 χρόνια μετά το πρωτότυπο της Ατγουντ.
Το «λάθος» της Amazon έρχεται λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας της Μάργκαρετ Άτγουντ για το βραβείο Booker 2019, το περίβλεπτο βρετανικό λογοτεχνικό βραβείο. Η Καναδή συγγραφέας φιγουράρει στη λίστα των έξι φιναλίστ βεβαίως για το «The Testaments», πολυσυζητημένο σίκουελ του «The Handmaid’s Tale».
Ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, Πίτερ Φλόρενς, χαρακτήρισε το “The Testaments”, ένα «άγριο και έξοχο μυθιστόρημα που μας μιλάει σήμερα με πίστη και δύναμη». Όπως δήλωσε «η Άτγουντ έθεσε τον πήχυ εξαιρετικά ψηλά. Απογειώνεται».
«Η ιστορία της θεραπαινίδας», μια δυστοπία που κυκλοφόρησε το 1985, έγινε επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά το 2017 αναθερμαίνοντας τις πωλήσεις του μυθιστορήματος, η αγγλική έκδοση του οποίου πούλησε οκτώ εκατομμύρια αντίτυπα σε ολόκληρο τον κόσμο.
Η 79χρονη Άτγουντ, η οποία αναφέρεται συχνά ως υποψήφια για το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, έχει κερδίσει ήδη το βραβείο Μπούκερ το 2000 για το ιστορικό μυθιστόρημά της «Ο τυφλός δολοφόνος» (“ The Blind Assassin”).
Με πληροφορίες από το BBC, το ΑΠΕ-ΜΠΕ