Το μέλλον μας, οι αποφάσεις μας: Νέοι ακτιβιστές ζητούν μια θέση στις συζητήσεις για το κλίμα

Στην επικείμενη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ στη Γλασκώβη.
Open Image Modal
Το μέλλον μας, οι αποφάσεις μας: Νέοι ακτιβιστές ζητούν μια θέση στο τραπέζι του κλίματος
REUTERS

Νέοι ακτιβιστές που παρευρίσκονται στις συνομιλίες για το κλίμα αυτήν την εβδομάδα στο Μιλάνο, ζητούν μια θέση στο τραπέζι των αποφάσεων κατά την επικείμενη σύνοδο κορυφής COP26 του ΟΗΕ στη Γλασκώβη, για να έχουν λόγο στην λήψη αποφάσεων που διαμορφώνουν το μέλλον τους.

Χιλιάδες νέοι ακτιβιστές, μεταξύ των οποίων και η Σουηδή Γκρέτα Τούνμπεργκ, συγκεντρώθηκαν στο Μιλάνο αυτήν την εβδομάδα για να ακουστεί η φωνή τους και να τελειώσει αυτό που περιέγραψε ως «30 χρόνια μπλα μπλα μπλα» στις σχεδόν τρεις δεκαετίες των συνομιλιών για το κλίμα.

«Αυτό που πραγματικά θέλουμε είναι να είμαστε μέρος της διαδικασίας λήψης αποφάσεων για να μπορέσουμε να γράψουμε τα έγγραφα, να διοχετεύσουμε τις σκέψεις μας εκεί», δήλωσε στο Reuters η 28χρονη Εντουάρντα Ζογκμί, εκπρόσωπος από τη Βραζιλία.

Την Τετάρτη κατέθεσαν μια σειρά προτάσεων προς ένταξη στην ατζέντα COP26 που θα εξεταστούν από τους υπουργούς κλίματος και ενέργειας τις επόμενες ημέρες.

«Οι σκέψεις μας πρέπει οπωσδήποτε να γίνουν γνωστές... είμαστε οι μελλοντικές γενιές», δήλωσε ο 16χρονος Χου Αλί από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η ανησυχία τους είναι ότι έχουν υποσχεθεί πολλά, αλλά ελάχιστα έχουν γίνει για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Αυτοί οι φόβοι επιδεινώθηκαν από μια έκθεση του ΟΗΕ τον Αύγουστο που προειδοποιούσε ότι η κατάσταση ήταν εξαιρετικά κοντά από το να ξεφύγει από τον έλεγχο.

Η διάσκεψη της Γλασκώβης στοχεύει στην εξασφάλιση πιο φιλόδοξων δράσεων για το κλίμα από τις σχεδόν 200 χώρες που υπέγραψαν τη Συμφωνία του Παρισιού το 2015 και συμφώνησαν να προσπαθήσουν να περιορίσουν την υπερθέρμανση που προκαλείται από τον άνθρωπο κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου.

«Το μήνυμά μου προς τους παγκόσμιους ηγέτες είναι να περιλάβουν τους νέους στη λήψη αποφάσεων», δήλωσε ο Ζογκμπί, προσθέτοντας ότι κάθε εκπρόσωπος αντιπροσωπεύει τις ιδιαίτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα του ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής.

Μεταξύ αυτών ήταν ο 27χρονος Τζέρεμι Ραγκουάν, από τις Σεϋχέλλες, ο οποίος ζήτησε περισσότερη χρηματοδότηση για τα μικρότερα κράτη και ο Αχάνα Σόρενγκ, 25 ετών, μέλος της φυλής Kharia στην Ανατολική Ινδία, ο οποίος ζήτησε περισσότερα δικαιώματα για τις αυτόχθονες κοινότητες στη συζήτηση.

«Χρειαζόμαστε αυτές τις απόψεις στα κύρια κείμενα και χρειαζόμαστε ηγέτες να μας ακούσουν», είπε ο Ζόγκμπι.