Το μετάλλιο «Εξαίρετης Προσφοράς» στον Π. Ήφαιστο από τον Πρόεδρο τη Κυπριακής Δημοκρατίας

Η βράβευσή του τιμά και τη HuffPost Greece καθώς ο Παναγιώτης Ήφαιστος τα τελευταία χρόνια την έχει επιλέξει για να επικοινωνεί τις απόψεις του.
.Open Image Modal.
.
.

Με το μετάλλιο «Εξαίρετης Προσφοράς» θα βραβεύσει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης την ερχόμενη Τετάρτη (31/7/2024) τον κ. Παναγιώτη Ήφαιστο, Διδάκτωρα Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σχέσεων. Η βράβευσή του τιμά και τη HuffPost Greece καθώς ο κ. Ήφαιστος τα τελευταία χρόνια την έχει επιλέξει για να επικοινωνεί τις απόψεις του.

Η βράβευση του κ. Παναγιώτη Ήφαιστου από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, γίνεται ως ένδειξη και αναγνώριση της δράσης του όλα αυτά τα χρόνια στο εξωτερικό. 

Το μακροσκελές βιογραφικό του αποδεικνύει το υψηλό ακαδημαϊκό επίπεδο αλλά και την πολύχρονη συνεισφορά του στον Ελληνισμό και ιδιαίτερα στον Κυπριακό Ελληνισμό.

Ο κ. Ήφαιστος γεννημένος στην Κύπρο (στην κατεχόμενη Λάπηθο της επαρχίας Κερύνειας), ως νεαρός έχει πολεμήσει υπέρ πίστεως και πατρίδος, στα χρόνια που ακολούθησαν μαζί με την ακαδημαϊκή και συγγραφική καριέρα του ακολούθησε και η διπλωματική, ενώ θεωρείται από τους πρωτεργάτες των προσπαθειών να ενταχθεί η Κυπριακή Δημοκρατία στην ΕΕ.

Επίσης, το 2004 ήταν μέλος μιας διεθνούς ομάδας εμπειρογνωμόνων η οποία συνέταξε μια πολύτιμη έκθεση: «Μια βάση αρχών για μια δίκαιη και διαρκή διευθέτηση του Κυπριακού υπό το φως του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου».

Ως καθηγητής Πανεπιστημίου ενέπνευσε με γνήσια φιλοπατρία και γερά εφόδια τους φοιτητές του του οι οποίοι μέχρι σήμερα τον τιμούν αποκαλώντας τον «δάσκαλο».

Ο κ. Παναγιώτης Ήφαιστος ήταν από τους εμπνευστές του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου και μέχρι σήμερα εξακολουθεί να πιστεύει πως η ενεργοποίησή του είναι ζωτικής σημασίας.

Για τον κ. Ήφαιστο η μη εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό ζήτημα οδηγεί σε αστάθεια ενώ δικαίως καταγγέλλει τη διαρκή τουρκική επιθετικότητα επισημαίνοντας ότι στον σημερινό κόσμο δεν υπάρχει άλλο κράτος με την διχοτομημένη μορφή που έχει η Κύπρος.

Επιπλέον υπογραμμίζει και διαμηνύει προς εκείνους που λαμβάνουν τις αποφάσεις, όπως και στην επικοινωνία που έχει αναπτύξει με την κυρία Μαρία Άνχελ Ολγκίν Κουεγιάρ, την ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, ότι  οι αποφάσεις των διεθνών οργανισμών, μετά την εισβολή, ήταν ξεκάθαρες, ότι τα παράνομα τετελεσμένα δεν μπορούν να αποτελέσουν τρόπο λύσης και η εφαρμογή του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου είναι η μόνη λύση.

Πάντα υπενθυμίζει ότι στην Μεγαλόνησο Κύπρο οι Έλληνες αποτελούν το 82% του πληθυσμού και είναι περίπου το ένα δέκατο του Ελληνικού έθνους, ενώ καταγγέλλει την παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων όπως και τον τουρκικό εποικισμό ο οποίος σύμφωνα με τον ΟΗΕ είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

Για να γίνει κατανοητή η αγωνία του κ. Παναγιώτη Ηφαιστου αρκεί να αντιληφθεί κανείς ότι η επικυριαρχία της Τουρκίας στην Κύπρο σημαίνει ότι σε πρώτη φάση το ένα δέκατο του Ελληνισμού καθίσταται όμηρος της Άγκυρας και ότι στην συνέχεια, εάν καταλυθεί η Κυπριακή Δημοκρατία με σχέδια όπως αυτό τις Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, η Τουρκία θα  κυριαρχήσει σε όλο το νησί αλλάζοντας τους γεωπολιτικούς και στρατηγικούς συσχετισμούς και τα σύνορα με συνέπειες βαθύτατων προεκτάσεων. Μεταξύ πολλών άλλων εκπληρώνει τον σκοπό υποβάθμισης της Ελλάδας και ανάδειξης της Τουρκίας σε περιφερειακό ηγεμόνα εντός του αναδυόμενου πολυπολικού διεθνούς συστήματος.

Γι΄αυτό και η διαφύλαξη της Κυπριακής Δημοκρατίας ως του μόνου αναγνωρισμένου κράτους είναι υψίστης σημασίας όπως και η συνεχής υπενθύμιση στα διεθνή φόρα ότι η  Τουρκία παραβιάζει κατάφωρα την διεθνή τάξη, ενώ η Ελλάδα είναι κράτος που σέβεται την διεθνή νομιμότητα, δεν εγείρει αναθεωρητικές αξιώσεις και δεν απειλεί άλλα κράτη. 

Ωστόσο αυτό σύμφωνα με τον ίδιο και όπως διαμηνύει προς κάθε πλευρά δεν αρκεί καθώς τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος πρέπει να εξισορροπήσουν στρατιωτικά την Κύπρο με την Τουρκία και να απαλλαχθούν από τα χρόνια φοβικά και κατευναστικά σύνδρομα.

«Η Ελληνική πολιτική όσον αφορά την Κύπρο, δεν μπορεί παρά να είναι ενταγμένη στην ευρύτερη εθνική στρατηγική της Ελλάδας» επιμένει ο ίδιος.

 

Διαβάστε την αρθρογραφία του κ. Παναγιώτη Ήφαιστου στη HuffPost Greece εδώ

 

Περισσότερα για τον ίδιο εδώ