Το μετέωρο βήμα των ΗΠΑ στο Ιράκ

Οι διπλωματικές σχέσεις Ιράκ και ΗΠΑ αναμένεται να δοκιμασθούν το προσεχές διάστημα χωρίς να αποκλείεται η διακοπή τους.
|
Open Image Modal
Αμερικανοί στρατιώτες αφού έχουν αφήσει τις σωρούς δύο συμπολεμιστών τους σε αεροσκάφος που θα τους επιστρέψει στις ΗΠΑ(Photo by Mark Makela/Getty Images)
Mark Makela via Getty Images

Οι αυξανόμενες επιθέσεις κατά αμερικανικών στόχων στο Ιράκ τις τελευταίες εβδομάδες συνδέονται με την προθεσμία που είχε θέσει η ιρακινή πλευρά στις ΗΠΑ να αποσύρουν το στρατό τους από την ιρακινή επικράτεια. Είναι αποτέλεσμα δε της υψηλού ρίσκου ενέργειας της Ουάσινγκτον να δολοφονήσει τον Ιρανό στρατηγό Χατζ Γασέμ Σολεϊμανί των φρουρών της Επανάστασης και τον Ιρακινό Αμπού αλ-Μοχάντας, Αντιπρόεδρο της επίσημης ιρακινής στρατιωτικής οργάνωσης Χασντ αλ-Σάμπι τον περασμένο Ιανουάριο. Η εν λόγω αμερικανική ενέργεια έχει προκαλέσει την οργισμένη αντίδραση της κοινής γνώμης στο Ιράκ που ζητά επίμονα την αποχώρηση των αμερικανών στρατιωτών από το Ιράκ. Κάθε μέρα που περνά η θέση των ΗΠΑ στο Ιράκ καθίσταται όλο και πιο επισφαλής.

Η δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Γασέμ Σολεϊμανί με μη επανδρωμένο αεροσκάφος των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης επισφράγισε την αλλαγή τακτικής της Ουάσινγκτον στην επιχειρησιακή εμπλοκή των ΗΠΑ στο Ιράκ έναντι των ενόπλων σηϊτικών στρατιωτικών οργανώσεων που συναποτελούν τον λεγόμενο Σηϊτικό Άξονα τον εκτεινόμενο από την Μεσοποταμία έως τις ακτές της Αν. Μεσογείου.

Ο Σηϊτικός Άξονας με την συμμαχία της Ρωσίας αντιστρατεύεται τον Σουνιτικό Άξονα ο οποίος συμμαχεί με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ. Η αλλαγή αυτή τακτικής συνίσταται στην άμεση, και όχι μέσω αντιπροσώπων και εμμέσων πληγμάτων, εμπλοκή των ΗΠΑ κατά των σηϊτικών αυτών οργανώσεων κατά το πρότυπο του Τελ Αβίβ το οποίο εδώ και αρκετό καιρό βομβαρδίζει μονομερώς και αυθαίρετα θέσεις των σηϊτικών αυτών ομάδων και της συριακής κυβέρνησης κυρίως σε συριακό αλλά και ιρακινό έδαφος.

Με αυτό το κτύπημα το οποίο είναι συνέχεια παρόμοιων πολύνεκρων κτυπημάτων των τελευταίων ημερών κατά θέσεων της σηϊτικής Κατάεμπ Χεζμπολλά οι ΗΠΑ και το Τελ Αβίβ εκφράζουν εμμέσως πλην σαφώς τη νευρικότητά τους για την πρόοδο που έχει επιτελέσει σε επίπεδο αμυντικών υποδομών ο Σηϊτικός Άξονας στην Συρία και το Ιράκ. Η εν λόγω πρόοδος των Σηϊτών είναι αποτέλεσμα της στρατηγικής αποτυχίας των ΗΠΑ και Τελ Αβίβ να θέσουν τον Μπασάρ αλ-Άσσαντ εκτός ηγεσίας της Συρίας κατά τον συριακό εμφύλιο και της ταυτόχρονης επιτυχίας και ενίσχυσης του Σηϊτικού Άξονα στην Συρία και εγγύς των κατεχομένων από το Τελ Αβίβ Υψωμάτων του Γκολάν. Είναι προφανές ότι το Τελ Αβίβ δεν αισθάνεται διόλου ασφαλές.

Οι σηϊτικές χώρες της περιοχής αποφεύγουν την εμπλοκή τους με άμεση απάντηση στα εν λόγω κτυπήματα των ΗΠΑ και Τελ Αβίβ, συνεχίζουν να δομούν τα δίκτυα αμυντικών υποδομών τους και σφυρηλατούν ενότητα και συνοχή για την επόμενη μέρα. Μοναδική εξαίρεση υπήρξε η στρατηγικής σημασίας διπλή πυραυλική επίθεση του Ιράν κατά των αμερικανικών βάσεων στο Ιράκ μετά την δολοφονία Σολεϊμανί.

Απώτερο σχέδιο των ΗΠΑ και Τελ Αβίβ είναι, εφόσον πιεσθούν να αποσυρθούν στρατιωτικά από το Ιράκ να επιβάλουν κυρώσεις στις πωλήσεις πετρελαίου στην Βαγδάτη επιδιώκοντας να προκαλέσουν οικονομική κρίση, λαϊκή δυσαρέσκεια και πιθανόν πραξικόπημα στην Βαγδάτη για να εγκαταστήσουν φιλοαμερικανική κυβέρνηση ώστε να αποδυναμώσουν τον Σηϊτικό Άξονα. Προφανές οι ΗΠΑ θέλουν το Ιράν εκτός Ιράκ και το Ιράν θέλει τις ΗΠΑ εκτός Ιράκ.

Μετά τις τελευταίες αυξανόμενες και άμετρες επιθέσεις τους στο Ιράκ οι Αμερικανοί φαίνεται ότι είναι ανεπιθύμητοι από την σηϊτική κοινή γνώμη της χώρας. Το μη δεσμευτικό ψήφισμα του ιρακινού κοινοβουλίου προς την κυβέρνηση της Βαγδάτης φαίνεται να είναι δεσμευτικό προς την κοινή γνώμη των Σηϊτών του Ιράκ. Οι αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις έχουν πάψει να βρίσκονται πλέον σε φίλιο έδαφος με ό,τι αυτό συνεπάγεται επιχειρησιακά και ψυχολογικά για την παραμονή τους στην χώρα. Είναι προφανές ότι το τίμημα για τις ΗΠΑ και το Ισραήλ σε σχέση με την δολοφονία Σολεϊμανί αναμένεται να είναι υψηλότερο από οποιαδήποτε προσωρινό όφελος πιθανόν είχαν. Οι διπλωματικές σχέσεις Ιράκ και ΗΠΑ αναμένεται να δοκιμασθούν το προσεχές διάστημα χωρίς να αποκλείεται η διακοπή τους.