Το μεγαλύτερο και πιο βρωμερό λουλούδι στον κόσμο κινδυνεύει με εξαφάνιση

Συχνά αποκαλείται το λουλούδι - πτώμα και ιντριγκάρει τους βοτανολόγους εδώ και αιώνες.
Open Image Modal
Wilson Khor / 500px via Getty Images

Η Rafflesia είναι ένα λουλούδι που εκπέμπει μια αποκρουστική μυρωδιά που θυμίζει σάπια σάρκα. Συχνά αποκαλείται το λουλούδι - πτώμα και ιντριγκάρει τους βοτανολόγους εδώ και αιώνες. Τώρα, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι κινδυνεύει να εξαφανιστεί και ζητούν δράση για τη διάσωσή του.

Τα άνθη της Rafflesia έχουν γίνει διάσημα για τη μυρωδιά τους που θυμίζει πτώμα σε αποσύνθεση. Ωστόσο αυτό το αποκρουστικό στη μυρωδιά λουλούδι, το μεγαλύτερο στον κόσμο, με διάμετρο πάνω από ένα μέτρο, κινδυνεύει να εξαφανιστεί λόγω της καταστροφής των δασικών ενδιαιτημάτων στη νοτιοανατολική Ασία.

Υπάρχουν 42 είδη Rafflesia και οι ερευνητές προειδοποιούν ότι όλα απειλούνται, με 25 από αυτά να έχουν ταξινομηθεί ως άκρως απειλούμενα και 15 ως απειλούμενα, αναφέρει ο Guardian.

Περισσότερα από τα 2/3  δεν προστατεύονται από τις τρέχουσες στρατηγικές διατήρησης, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Plants, People, Planet. Είναι η πρώτη παγκόσμια αξιολόγηση για τις απειλές που αντιμετωπίζουν αυτά τα φυτά.

Ο Δρ Κρις Τορόγκουντ, από το Βοτανικό Κήπο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, συγγραφέας της μελέτης, είπε ότι η έρευνα «τονίζει τον τρόπο με τον οποίο οι παγκόσμιες προσπάθειες διατήρησης ου ασχολούνται με τα φυτά, έχουν μείνει πολύ πίσω συγκριτικά με εκείνες που αφορούν στα ζώα».

«Χρειαζόμαστε επειγόντως μια ενωμένη, διαπεριφερειακή προσέγγιση για να σώσουμε μερικά από τα πιο αξιόλογα λουλούδια του κόσμου, τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται τώρα στο χείλος της απώλειας», είπε.
Λόγω του ότι είναι σε μεγάλο βαθμό κρυμμένα σε όλη τη ζωή τους, τα λουλούδια αυτά δεν έχουν ερευνηθεί αρκετά και ακόμα εντοπίζονται νέα είδη. «Πρόσφατες παρατηρήσεις υποδηλώνουν ότι κάποια είδη εξαλείφονται πριν καν γίνουν γνωστά στην επιστήμη», προειδοποιούν οι ερευνητές στη μελέτη τους.

Η Rafflesia είναι ένα παρασιτικό φυτό που δεν έχει φύλλα, μίσχους ή ρίζες και δεν κάνει φωτοσύνθεση. Εντοπίζεται στην τροπική ζούγκλα στο Μπρουνέι, την Ινδονησία, τη Μαλαισία, τις Φιλιππίνες και την Ταϊλάνδη.

Περνά το μεγαλύτερο μέρος της «ζωής» της κρυμμένη αλλά στη συνέχεια παράγει ένα μπουμπούκι σαν λάχανο που μετατρέπεται σε ένα γιγάντιο λουλούδι. Το λουλούδι επικονιάζεται μέσω ενός παχύρρευστου, κολλώδους υγρού με τη βοήθεια σαρκοφάγων μυγών.

Από τη στιγμή που οι Ευρωπαίοι εξερευνητές το ανακάλυψαν στα τέλη του 18ου αιώνα, το λουλούδι έγινε στόχος πολλών αποστολών, με τους μελετητές να γοητεύονται ιδιαίτερα από την στενή σύνδεσή του με τη ζούγκλα.

 

Open Image Modal
Muslianshah Masrie via Getty Images

 

Μόνο ένα είδος η Rafflesia magnifica καταγράφεται ως κρίσιμα απειλούμενο είδος από τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN), αλλά οι ερευνητές θέλουν όλα τα είδη να προστεθούν στην κόκκινη λίστα της IUCN των απειλούμενων ειδών.

Ζητούν μεγαλύτερη προστασία των οικοτόπων του λουλουδιού, καλύτερη κατανόηση των ειδών που υπάρχουν και νέες μεθόδους διάδοσής τους. Μέχρι στιγμής, οι προσπάθειες να γίνει αυτό σε βοτανικούς κήπους είχαν περιορισμένη επιτυχία.

Οι επιστήμονες θέλουν επίσης να ενθαρρύνουν τον οικοτουρισμό, ώστε οι τοπικές κοινότητες να μπορούν να επωφεληθούν από τη διατήρηση της Rafflesia.

«Οι αυτόχθονες πληθυσμοί είναι μερικοί από τους καλύτερους φύλακες των δασών μας και τα προγράμματα διατήρησης της Rafflesia είναι πολύ πιο πιθανό να είναι πετυχημένα εάν συμβάλλουν οι τοπικές κοινότητες», δήλωσε η Adriane Tobias, δασολόγος από τις Φιλιππίνες.