Μπορεί να μην έχει τεκμηριωθεί ποτέ επιστημονικά η παρουσία κάποιου «τέρατος» στη λίμνη του Λοχ Νες στη Σκωτία, ωστόσο η «Νέσι» (Nessie) εξακολουθεί να γοητεύει τη φαντασία- και, σε αυτό το πλαίσιο, αυτό το Σαββατοκύριακο το Loch Ness Centre οργανώνει τη «μεγαλύτερη αναζήτηση εδώ και 50 χρόνια».
Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα, «αναζητούμε μια νέα γενιά κυνηγών τεράτων για να βοηθήσουν στην αποκάλυψη της αλήθειας, 90 χρόνια μετά τη διάσημη θέαση...η αναζήτηση θα είναι η μεγαλύτερη του είδους της από τότε που το Loch Ness Investigation Bureau (LNIB) μελέτησε τη λίμνη το 1972».
Οι συντελεστές του «κυνηγιού» λένε πως το Σαββατοκύριακο θα χρησιμοποιηθεί στη λίμνη ερευνητικός εξοπλισμός που δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ ξανά για να «αποκαλυφθούν τα μυστικά των μυστηριωδών υδάτων. Αυτό περιλαμβάνει θερμικά drones για την παραγωγή θερμικών εικόνων των νερών από τον αέρα με υπέρυθρες κάμερες, καθώς η παρατήρηση θερμότητας από ψηλά θα παρείχε ένα κρίσιμο στοιχείο για την ταυτοποίηση μυστηριωδών ανωμαλιών. Επίσης θα χρησιμοποιηθεί ένα υδρόφωνο για τον εντοπισμό ακουστικών σημάτων κάτω από το νερό, ακούγοντας για καλέσματα σαν της Νέσι, καθώς και άλλες τεχνολογίες στο κυνήγι για την αλήθεια».
Για τους σκοπούς του «κυνηγιού» απευθύνθηκε κάλεσμα σε εθελοντές, ενώ υπάρχει η δυνατότητα παρακολούθησης των υδάτων μέσω Live Stream. Σε κάθε περίπτωση, αναμένεται να φτάσουν στη λίμνη εκατοντάδες «κυνηγοί»: Εκπρόσωπος του Loch Ness Centre είπε στο Live Science ότι είχαν κάνει εγγραφή πάνω από 200 άτομα, ενώ πάνω από 100 σχεδίαζαν να συμμετέχουν εικονικά (εξ αποστάσεως).
Σημειώνεται πως επιστημονική έρευνα πάνω στο DNA που συναντάται στη λίμνη δεν έδειξε παρουσία ιχνών κάποιου είδους «τέρατος» που θα μπορούσε να υποστηρίξει τον θρύλο. Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί πως βρέθηκε πολύ DNA χελιών και ως εκ τούτου δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί η θεωρία πως κάποια υπερμεγέθη χέλια ευθύνονται για τις «θεάσεις». Πάντως, σε κάθε περίπτωση, η λίμνη του Λοχ Νες δεν μπορεί να υποστηρίξει, από θρεπτικής/ τροφικής άποψης, κάποιο μεγάλο είδος θηρευτή όπως το μεγάλο αρχαίο ερπετό που υποτίθεται πως είναι η «Νέσι».