Το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο ανοίγει δοκιμαστικά σε 4.000 επισκέπτες

Το mega project που κόστισε πάνω από 1 δισ. δολάρια, χαρακτηρίζεται από τις αιγυπτιακές αρχές ως «το μεγαλύτερο αρχαιολογικό μουσείο του κόσμου».
Open Image Modal
Το άγαλμα του φαραώ Ραμσή Β΄στο Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο, 15 Οκτωβρίου 2024. (AP Photo/Khaled Elfiqi)
via Associated Press

Το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο ανοίγει σήμερα, Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου, τις κεντρικές αίθουσες του, μεταξύ αυτών και 12 με θησαυρούς της αρχαίας Αιγύπτου.

Το φαραωνικών διαστάσεων μουσείο με τα 100.000 εκθέματα, που βρίσκεται κοντά στις περίφημες πυραμίδες της Γκίζας, το κόστος του οποίου έχει ξεπεράσει το 1 δισ. δολάρια, ανοίγει δοκιμαστικά τις αίθουσές του σε 4.000 επισκέπτες έως την επίσημη ημερομηνία εγκαινίων, η οποία δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί. 

Το μουσείο που χαρακτηρίζεται από τις αιγυπτιακές αρχές ως «το μεγαλύτερο αρχαιολογικό μουσείο του κόσμου», βρίσκεται υπό κατασκευή περισσότερο από μια δεκαετία και σύμφωνα με το Associated Press τα εγκαίνια έχουν καθυστερήσει επανειλημμένα για διάφορους λόγους, όπως η πανδημία του COVID-19. Ορισμένα τμήματα έχουν ανοίξει από τα τέλη του 2022 για περιορισμένες περιηγήσεις.

Όπως δήλωσε ο Al-Tayeb Abbas, βοηθός του υπουργού Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, η δοκιμαστική λειτουργία θα βοηθήσει στην προετοιμασία για το πλήρες άνοιγμα, καθώς θα προσφέρει μια καλύτερη αντίληψη σε θέματα που αφορούν λειτουργικά ζητήματα, όπως ο εντοπισμός των σημείων στα οποία θα υπάρχει συνωστισμός.

Όλες οι ανοιχτού τύπου αίθουσες έχουν ταξινομηθεί ανά δυναστεία και ιστορική σειρά και η καθεμία παρουσιάζει τουλάχιστον 15.000 αντικείμενα.

Open Image Modal
Επισκέπτες περνούν μπροστά από αρχαία αιγυπτιακά κολοσσιαία αγάλματα κατά μήκος της Μεγάλης Σκάλας στο Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο στη Γκίζα, 15 Οκτωβρίου 2024. (AP Photo/Khaled Elfiqi)
via Associated Press
Open Image Modal
(AP Photo/Khaled Elfiqi)
via Associated Press

Η μεγάλη σκάλα ύψους έξι ορόφων είναι ανοιχτή στο κοινό, παρουσιάζοντας μνημεία και αντικείμενα από σαρκοφάγους έως αγάλματα. Άλλα τμήματα του μουσείου, συμπεριλαμβανομένης της συλλογής του Τουταγχαμών, θα ανοίξουν αργότερα. 

Όπως δήλωσε ο Eissa Zidan, γενικός διευθυντής αποκατάστασης και μεταφοράς αρχαιοτήτων στο Μουσείο, όλες οι αίθουσες είναι εξοπλισμένες με προηγμένη τεχνολογία και παρουσιάζουν με πολυμεσικές προβολές τη ζωή των αρχαίων Αιγυπτίων και των βασιλέων τους.

Η ιστορία της ταφής και η εξέλιξή της στην αρχαία Αίγυπτο εξηγείται σε μία από τις αίθουσες μέσω εικονικής πραγματικότητας.

«Το μουσείο δεν είναι μόνο ένας χώρος έκθεσης αρχαιοτήτων, στοχεύει επίσης να προσελκύσει τα παιδιά για να μάθουν την αρχαία αιγυπτιακή ιστορία... Το Μουσείο είναι ένα δώρο σε όλο τον κόσμο», σημείωσε ο Zidan στο AP.

Σύμφωνα με τον Independent, το GEM, όπως είναι γνωστό το Μουσείο, προορίζεται να αντικαταστήσει εν πολλοίς το υπάρχον Αιγυπτιακό Μουσείο που βρίσκεται στην πλατεία Ταχρίρ στο κέντρο του Καΐρου.

Όσον αφορά τα εγκαίνια, αναφέρει ότι θα γίνουν στις αρχές του 2025, ενώ επισημαίνει ότι πριν από ένα χρόνο άνοιξε ανατολικά του Καΐρου, ένα νέο αεροδρόμιο, το Sphinx International, που δίνει τη δυνατότητα εύκολης πρόσβασης στη Γκίζα, τις Πυραμίδες και το GEM χωρίς οι επισκέπτες να χρειαστεί να ταξιδέψουν μέσω της αιγυπτιακής πρωτεύουσας.