Η πανδημία του κορονοϊού δεν στερεί απλά από τον ελληνικό τουρισμό έσοδα και θέσεις εργασίας. Σύμφωνα με το Reuters, απειλεί να γυρίσει την Ελλάδα, της οποίας η τουριστική βιομηχανία αποτελεί το ένα πέμπτο της οικονομίας της, πίσω στις σκοτεινές μέρες της κρίσης με την Ευρωζώνη πριν από μια δεκαετία.
Εάν ο τουρισμός αφανιστεί φέτος, λένε ορισμένοι οικονομολόγοι, τα οικονομικά οφέλη που γεννήθηκαν μετά από χρόνια λιτότητας και τρεις διεθνείς διασώσεις μπορεί να ξηλωθούν.
«Αυτή τη φορά, το αναμενόμενο σοκ θα είναι πολύ μεγαλύτερο από τα σοβαρά σοκ στο παρελθόν», δήλωσε ο Νίκος Μαγίνας, επικεφαλής οικονομολόγος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας.
Οικομία που συρρικνώνεται, χρέος που διογκώνεται
Η ελληνική οικονομία προβλέπεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση να συρρικνωθεί κατά 9,7% φέτος, σχεδόν μια ποσοστιαία μονάδα περισσότερο από ό,τι το 2011 - τη χειρότερη χρονιά της κρίσης χρέους - με την ανεργία να επανέρχεται στο 20% περίπου - στο σημείο που ήταν δύο χρόνια πριν.
Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας αναμένεται να «φοσυκώσει» σχεδόν στο 200% της οικονομικής απόδοσης.
Αυτή τη φορά, όμως, υπάρχουν λίγα πράγματα που μπορεί να κάνει η Ελλάδα, τονίζει το δημοσίευμα.
Αν και έχει μια από τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρώπη ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας, με 2.726 κρούσματα κορονοϊού και 151 θανάτους, η τουριστική βιομηχανία της Ελλάδας βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στους επισκέπτες από το εξωτερικό, ειδικά από την Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα.
Οι απόψεις διίστανται για το πόσο σκληρή θα αποδειχυεί η πανδημία για την οικονομία. Με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να διασφαλίζει ότι η Ελλάδα μπορεί να συνεχίσει να δανείζεται με προσιτά επιτόκια, η κυβέρνηση προβλέπει οικονομική συρρίκνωση μεταξύ 4,7% και 8,9%.
«Νομίζω ότι η επιδείνωση θα αποδειχθεί προσωρινή επειδή αντιδρά η Ευρώπη», δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, στο Reuters. Η ΤτΕ βλέπει συρρίκνωση έως και 4% φέτος στο βασικό της σενάριο και 8% στη χειρότερη.
Αν και οι οικονομικές προβλέψεις διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό, όλοι συμφωνούν ότι η επιτυχία ή η αποτυχία της Ελλάδας να προσελκύσει ξένους τουρίστες αυτό το καλοκαίρι θα καθορίσει πόσο άσχημα θα είναι τα πράγματα στην οικονομία.
«Ενα μεγάλο, στρογγυλό μηδενικό»
«Είμαστε σαν αγρότες που προσεύχονται για βροχή, ελπίζοντας απεγνωσμένα για κάποια δραστηριότητα που θα μας βγάλει μέχρι τον χειμώνα», δήλωσε ο Τάσος Μυλωνάς, 58 ετών, ιδιοκτήτης ενός μικρού ξενοδοχείου στην Πάρο. Ολες οι κρατήσεις του έχουν ακυρωθεί.
«Μέχρι στιγμής έχω δει ένα μεγάλο, στρογγυλό μηδενικό - αλλά οι λογαριασμοί συνεχίζουν να έρχονται», είπε.
Ο κ. Μυλωνάς, μαζί με την υπόλοιπη τουριστική βιομηχανία, ελπίζει ότι οι περιορισμοί στο εξωτερικό θα συνεχίσουν να μειώνονται και οι πτήσεις θα αρχίσουν να αυξάνονται σύντομα.
Η ελληνική κυβέρνηση, εξηγεί το επίμαχο άρθρο, εστιάζει τις προσπάθειές της στην προσέλκυση Ευρωπαίων επισκεπτών και στηρίζεται στην επιτυχία της Ελλάδας μέχρι στιγμής στον περιορισμό της επιδημίας για να διαβεβαιώσει τους επισκέπτες ότι θα είναι ασφαλείς.
«Αυτή η σεζόν δεν θα είναι όπως τα άλλα χρόνια», δήλωσε ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης στο Reuters. «Θα ήμουν ανόητος να πιστέψω ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί».
Οπως είπε, η Αθήνα πιέζει την Ε.Ε. για κοινούς σχετικά με την υγειονομική ασφάλεια των τουριστών που θα ταξιδέψουν. Η Ελλάδα επιθυμεί ένα σύνολο πρωτοκόλλων ώστε να μην χρειάζεται οι εισερχόμενοι τουρίστες να μπαίνουν σε καραντίνα, είτε στον προορισμό τους είτε όταν επιστρέψουν στην πατρίδα τους.
Σύμφωνα με τον κ. Θεοχάρη, οι επισκέπτες πρέπει να είναι σε θέση να χαλαρώνουν στην παραλία και να μην ανησυχούν συνεχώς αν το άτομο που βρίσκεται κάτω από την ομπρέλα δίπλα τους έχει προέλθει από ένα μέρος με υψηλό ποσοστό μόλυνσης.
Ακόμα κι αν υπάρξει μεγάλη άνθηση το επόμενο έτος, η τουριστική βιομηχανία εκτιμά ότι θα χρειαστούν χρόνια μέχρι να ξανακαγράψει κέρδη ύψους 18 δισεκατομμυρίων ευρώ που σημείωσε το 2019.
«Για να είμαστε ρεαλιστές, το 2021 θα είναι έτος ανάκαμψης - αλλά δεν θα μπορέσουμε να επιτύχουμε τα έσοδα του 2019 πριν από το 2023», δήλωσε ο Γιάννης Ρέτσος, επικεφαλής της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Τουρισμού.
Από τους 700.000 που εργάστηκαν στον κλάδο πέρυσι, πολλοί μπορεί να μην επιστρέψουν ποτέ τη δουλειά τους, καταλήγει το δημοσίευμα.