Προσοχή: Το άρθρο αυτό αναφέρεται σε βιασμό, σεξουαλική και συναισθηματική κακοποίηση.
Ο τρόπος με τον οποίο εμείς, ως κοινωνία, ανταποκρινόμαστε σε ισχυρισμούς για σεξουαλική κακοποίηση και βία είναι ένα θέμα που βρίσκεται υπό εξονυχιστικό έλεγχο αυτή τη στιγμή.
Αυτό (στην Μ. Βρετανία τουλάχιστον) συνέβη μετά τη δημοσίευση από βρετανικά μέσα ενημέρωσης έρευνας στην οποία τέσσερις γυναίκες ισχυρίστηκαν ότι ο κωμικός με ισχυρή παρουσία στα σόσιαλ μήντια Ράσελ Μπραντ τους επιτέθηκε σεξουαλικά σε ξεχωριστές περιπτώσεις μεταξύ 2006 και 2013.
Στη χώρα μας οι γυναικοκτονίες είναι οι «ειδήσεις» που ακούγεται ολοένα και συχνότερα τελευταίως. Μετά τον θάνατο της άτυχης Ολγας που βρισκόταν επτά μήνες σε κώμα από τον άγριο ξυλοδαρμό από τον σύζυγό της, δάσκαλο πολεμικών τεχνών στις 28 Αυγούστου 2023, στις 12 Σεπτεμβρίου 2023 38χρονος αστυνομικός σκότωσε την πρώην σύζυγό του και στη συνέχεια αυτοκτόνησε μέσα στο διαμέρισμα, όπου έμενε η πρώην γυναίκα του στην Καλαμαριά της Θεσσαλονίκης.
Οσο για τον Ράσελ Μπραντ, έχει αρνηθεί τις κατηγορίες αναφέροντας ότι όλες οι σχέσεις του ήταν συναινετικές. Η αστυνομία δεν έχει πει ότι ξεκινά σχετική έρευνα και καμία σύλληψη δεν έχει αναφερθεί.
Όμως, η ιστορία οδήγησε σε μια ευρύτερη συζήτηση σχετικά με τις κοινές παρανοήσεις που προκύπτουν όταν εμφανίζονται άτομα που έχουν βιώσει κακοποίηση – είτε ανώνυμα είτε δημόσια.
Έτσι, μια φιλανθρωπική οργάνωση που στοχεύει να βοηθήσει όσους έχουν βιώσει σεξουαλική βία και κακοποίηση, το Rape Crisis, μοιράστηκε ανάτρτηση στο X (πρώην Twitter), καταρρίπτοντας ορισμένες από τις παρανοήσεις σχετικά με το ευαίσθητο, αλλά ανησυχητικά κοινό, ζήτημα.
Όπως τόνισε η φιλανθρωπική οργάνωση, μία στις τέσσερις γυναίκες έχει βιαστεί ή κακοποιηθεί σεξουαλικά ως ενήλικας. Για τους άνδρες, είναι ένας στους 18. Εν τω μεταξύ, ένα στα έξι παιδιά έχει κακοποιηθεί σεξουαλικά.
Ανέδειξε επίσης ένα από τα κοινά ερωτήματα όταν πρόκειται για αναφορές σχετικά με τη σεξουαλική κακοποίηση. ««Όταν οι άνθρωποι ρωτούν ”γιατί δεν έκανε καταγγελία στην αστυνομία;”, θα τους πούμε ότι η συντριπτική πλειονότητα των θυμάτων και όσων έχουν βιώσει κακοποίηση που το καταγγέλουν δεν θα λάβουν ποινική δικαιοσύνη».
Επισήμανε ότι 67.169 βιασμοί καταγράφηκαν από την αστυνομία το 2022 – αλλά λιγότεροι από δύο στους 100 (1,9%) των βιασμών που καταγράφηκαν το ίδιο έτος οδήγησαν σε κατηγορία.
Επιπλέον, πέντε στις έξι γυναίκες - και τέσσερις στους πέντε άνδρες - που πέφτουν θύματα βιασμού δεν το αναφέρουν στην αστυνομία...
Από αυτούς που αρνούνται να το αναφέρουν, η φιλανθρωπική οργάνωση λέει ότι το 40% ανέφερε ότι η αμηχανία τους σταμάτησε. Το 38% είπε ότι πιστεύει ότι η αστυνομία δεν μπορούσε να βοηθήσει και το 34% ότι πίστευε ότι θα ήταν ταπεινωτικό.
Η Rape Crisis εξήγησε στον ιστότοπό της: «Για πολλούς ανθρώπους, το να βιώσουν βιασμό ή άλλη μορφή σεξουαλικής βίας ή κακοποίησης μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να το ομολογήσουν – και μπορεί να περάσει πολύς καιρός μέχρι να νιώσουν ικανοί (να το κάνουν).
«Αυτό μπορεί να οφείλεται σε πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Μπορεί να αισθάνονται ότι θα κριθούν ή θα κατηγορηθούν ή (ότι δεν) θα τους πιστέψουν. Ή μπορεί να φοβούνται μήπως το μάθει ο δράστης τους ή άλλο άτομο».
Η φιλανθρωπική οργάνωση κατέρριψε επίσης τον μύθο ότι «οι γυναίκες λένε ψέματα ότι βιάστηκαν επειδή θέλουν προσοχή ή εκδίκηση – ή μετανιώνουν που έκαναν σεξ με κάποιον», σημειώνοντας «οι ψευδείς ισχυρισμοί για βιασμό είναι εξαιρετικά σπάνιοι».
Στη συνέχεια, η φιλανθρωπική οργάνωση σχολίασε τον μύθο ότι οι άνθρωποι που έχουν υποφέρει από σεξουαλική επίθεση συμπεριφέρονται πάντα με έναν συγκεκριμένο τρόπο μετά, επισημαίνοντας ότι «ο καθένας ανταποκρίνεται διαφορετικά».
Οπως εξήγησε: «Είναι πολύ συνηθισμένο οι άνθρωποι να αισθάνονται μουδιασμένοι μετά από ένα τραυματικό γεγονός όπως ο βιασμός ή η σεξουαλική επίθεση. Και μερικοί άνθρωποι δεν αισθάνονται τα αποτελέσματα του τραύματος παρά πολύ καιρό αφού συμβεί».
Το βράδυ της Δευτέρας, η Σόφι Ριτζ του Sky News δημοσίευσε επίσης τη δική της άποψη σχετικά με το γιατί ορισμένοι ισχυρισμοί για επίθεση δεν εμφανίζονται παρά μόνο μετά από χρόνια.
Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Καταλαβαίνω απόλυτα γιατί μπορεί να μην θέλει κανείς να πάει στην αστυνομία εάν υποστεί βιασμό ή δεχτεί σεξουαλική επίθεση από έναν διάσημο ή ισχυρό άνδρα.
«Αν αποφασίσεις να πας στην αστυνομία, τότε τι γίνεται; Μια οικεία και φυσική εξέταση, αφού μόλις δεχθήκατε επίθεση;
«Και μετά αρχίζουν οι ερωτήσεις – ποια είναι η απόδειξη; Μήπως του έκανες ”νεύμα”; Είχες κάνει σεξ μαζί του πριν; Είσαι αξιόπιστος μάρτυρας; Θα κλάψεις στην εξέδρα;»
Το clip διάρκειας ενάμιση λεπτού που μοιράστηκε η ίδια από την ομιλία της αναδημοσιεύτηκε ευρέως στο X και προβλήθηκε πάνω από 420.000 σε λιγότερο από 24 ώρες.