Το ΜΙΤ διαψεύδει τις καταγγελίες περί νοθείας στη Βολιβία υπέρ τους Μοράλες - Νέος αντιπαραθέσεις

Οι κατηγορίες είχαν έρθει από την πλευρά της αντιπολίτευσης και οδήγησαν στην στην παραίτηση και την αυτοεξορία του σοσιαλιστή ηγέτη προκειμένου να μην συνεχιστεί η αιματοχυσία.
Open Image Modal
Ο Μοράλες έδωσε συνέντευξη Τύπου μετά τα ευρήματα των ερευνητών του ΜΙΤ. Εδώ κρατά ένα δημοσίευμα με τη φωτογραφία της προσωρινής προέδρου της χώρας Τζανίν Ανέζ.
Reuters

Μελέτη ερευνητών του MIT που αμφισβητεί ότι πράγματι έγινε νοθεία στις εκλογές της 20ής Οκτωβρίου, όπως κατήγγειλε η αντιπολίτευση βγάζοντας τους υποστηρικτές της στους δρόμους στην έναρξη της κρίσης που οδήγησε τον πρόεδρο της Βολιβίας Έβο Μοράλες να παραιτηθεί καταγγέλλοντας πραξικόπημα, πυροδότησε την ανταλλαγή βολών μεταξύ δεξιών και αριστερών κυβερνήσεων στη Λατινική Αμερική.

Η ανάλυση δύο ερευνητών του Εργαστηρίου Δεδομένων και Επιστημονικής Ανάλυσης Εκλογών (Election Data and Science Lab) του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, επισημαίνει πως η θέση ότι ο Μοράλες κέρδισε χάρη σε νοθεία έχει προβλήματα και συμπεραίνει πως είναι «πολύ πιθανό» ο βετεράνος σοσιαλιστής πολιτικός πράγματι να κέρδισε τις εκλογές του Οκτωβρίου με τη διαφορά 10 εκατοστιαίων μονάδων που χρειαζόταν για να αποφευχθεί η διεξαγωγή δεύτερου γύρου.

Ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ), αποστολή παρατηρητών του οποίου είχε κρίνει πως έγινε νοθεία, απέρριψε τη μελέτη των ερευνητών του MIT, χαρακτηρίζοντάς τη «αντιεπιστημονική».

Στη Βολιβία διεξάγονται νέες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές τον Μάιο.

Η μελέτη των ερευνητών του MIT εξώθησε τον Μοράλες, ο οποίος αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη Βολιβία προσφεύγοντας αρχικά στο Μεξικό και κατόπιν στην Αργεντινή, να καλέσει χθες Κυριακή τη «δημοκρατική» διεθνή κοινότητα να χειριστεί με μεγάλη προσοχή τις επικείμενες νέες εκλογές.

 

 

«Οι πραξικοπηματίες σκοπεύουν να αποκλείσουν τους υποψηφίους μας», τόνισε ο Έβο Μοράλες σε ανάρτηση στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Σε έκθεσή τους, οι απεσταλμένοι του ΟΑΚ έκαναν λόγο για πολλές παρατυπίες στις εκλογές του Οκτωβρίου, συμπεριλαμβανομένου ενός κρυμμένου εξυπηρετητή (server) στο σύστημα καταμέτρησης των ψήφων το οποίο κατ’ αυτούς προοριζόταν για να μεταστρέψει το αποτέλεσμα υπέρ του Μοράλες, προέδρου της Βολιβίας για 14 χρόνια. Ο Μοράλες παραιτήθηκε εν μέσω βίαιων επεισοδίων και υπό την πίεση του στρατού μετά τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης για νοθεία, μιλώντας περί «πραξικοπήματος».

Ο Μοράλες δηλώνει ότι σκοπεύει να επιστρέψει στη Βολιβία· όμως οι μεταβατικές αρχές του έχουν ασκήσει ποινική δίωξη για στάση και ακύρωσαν την υποψηφιότητα που υπέβαλε για μια έδρα στη Γερουσία.

Αρκετοί ηγέτες αριστερών κυβερνήσεων στη Λατινική Αμερική που υποστηρίζουν τον Μοράλες εκφράστηκαν μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του MIT, ζητώντας από τον ΟΑΚ να δώσει διευκρινίσεις για τα ευρήματά του.

Ο σοσιαλιστής πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο είδε στη μελέτη άλλο ένα τεκμήριο πως ο ΟΑΚ είναι εργαλείο των ΗΠΑ, τονίζοντας μέσω Twitter πως το κείμενο των ερευνητών του MIT αποτελεί «επιπρόσθετη απόδειξη πως το υπουργείο Αποικιών (ο ΟΑΚ) απειλεί τη βούληση των ελεύθερων λαών της ηπείρου».

Από την άλλη, δεξιές κυβερνήσεις τάχθηκαν υπέρ του ΟΑΚ.

Ο Ερνέστου Αραούζου, υπουργός Εξωτερικών της Βραζιλίας, έκρινε ότι η νοθεία στις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου στη Βολιβία ήταν «ολοκάθαρη».

Ο Τούτο Κιρόγκα, πρώην πρόεδρος της Βολιβίας, υποψήφιος στις νέες εκλογές του Μαΐου, αποκάλεσε τη μελέτη του MIT «παλιά ψέματα παρουσιασμένα με νέα μορφή». Επισήμανε ότι ο Μοράλες ο ίδιος ζήτησε από τον ΟΑΚ να στείλει ειδική ομάδα για να εξετάσει τη διαδικασία καταμέτρησης, δεσμεύθηκε να διεξαχθούν νέες εκλογές μετά την έκθεση του Οργανισμού και απέπεμψε μέλη της εκλογικής επιτροπής, του Ανώτατου Εκλογοδικείου (Tribunal Supremo Electoral, TSE).

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Αργεντινής Αλμπέρτο Φερνάντες επισήμανε πως τα ευρήματα των ερευνητών δικαιώνουν την υποστήριξή του προς τον Μοράλες. «Απαιτούμε τον άμεσο εκδημοκρατισμό της Βολιβίας, με την πλήρη συμμετοχή του βολιβιανού λαού και χωρίς συνταγές» από οποιονδήποτε, τόνισε ο κεντροαριστερός πρόεδρος μέσω Twitter.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)