Έναν ιδιαίτερα πρωτότυπο τρόπο βρήκε η Φινλανδία προκειμένου να διαχειριστεί τον ολοένα και αυξανόμενο ηλικιωμένο πληθυσμό της. Η ιδέα της θα μπορούσε κάλλιστα να υιοθετηθεί κι από άλλες χώρες, αφού όπως όλα δείχνουν, έχει αποτελέσματα.
Η Ντούβι Λέινμπεργκ, που εργάζεται ως νοσηλεύτρια, παρακολουθεί από την οθόνη του υπολογιστή της τα σπίτια των ηλικιωμένων που έχει αναλάβει να φροντίζει. Αντί να βρίσκεται εκεί, τους προσέχει ανά πάσα ώρα και στιγμή χωρίς να σπαταλά χρήματα και χρόνο για να μεταφέρεται στις κατοικίες τους.
Η ομάδα των νοσηλευτών και των αρμόδιων για την υγεία επαγγελματιών έχει δημιουργηθεί με σκοπό οι ηλικιωμένοι να λαμβάνουν τις απαραίτητες υπηρεσίες υγείας, να τρώνε όλα τα γεύματά τους και τη στιγμή που πρέπει.
Οι υπηρεσίες φροντίδας παραδίδουν επίσης το φαγητό των ανθρώπων στο σπίτι τους. Η Λέινμπεργκ επικοινωνεί με τους πελάτες της μέσω της οθόνης του υπολογιστή. Εκείνη τους ρωτά αν είναι πεινασμένοι και αν έχουν σχέδια για το απόγευμα.
Κάποιοι απαντούν πως θα πάνε μια βόλτα. Οι ηλικιωμένοι άνθρωποι έχουν την ευκαιρία να δουν και τους υπόλοιπους οι οποίοι απαρτίζουν την ομάδα.
«Με τον τρόπο αυτό οι πελάτες αισθάνονται σαν να είναι μέρος μιας ομάδας, ενός συνόλου και παράλληλα είναι σίγουρο πως τρώνε σωστά. Αν κάποια στιγμή παρατηρήσω πως κάτι δεν λειτουργεί σωστά, θα ενημερώσω άμεσα τους νοσηλευτές που πληρώνονται ακριβώς για να επισκέπτονται τους πελάτες όταν υπάρχει ανάγκη», λέει η Λέινμπεργκ.
Η Ρίτα Κόσκινεν, που είναι 80 ετών, επισημαίνει σχετικά με το πρόγραμμα που πραγματοποιείται στη Φινλανδία: «Ζω μόνη μου εδώ και χρόνια και η αλήθεια είναι πως είναι πολύ πιο όμορφο να γευματίζω με παρέα, ακόμα κι αν τους βλέπω από την οθόνη του υπολογιστή».
Σημειώνεται πως ο δείκτης εξάρτησης ηλικιωμένων που παραδοσιακά λειτουργεί ως ένδειξη του επιπέδου υποστήριξης που διατίθεται για ηλικιωμένους ηλικίας 65 ετών και άνω από τον ενεργό πληθυσμό είναι υψηλότερος στην Ιταλία, την Ελλάδα, τη Φινλανδία. Από την άλλη, τα χαμηλότερα ποσοστά εντοπίζονται στο Λουξεμβούργο και την Ιρλανδία.
Λέγεται μάλιστα πως μέχρι το 2070, ένας στους τρεις Φινλανδούς θα είναι άνω των 65 ετών. Την ίδια ώρα, έχει σημειωθεί τεράστια μείωση του ποσοστού των γεννήσεων και ο αριθμός όσων βρίσκονται σε παραγωγική ηλικία επίσης αναμένεται να μειωθεί κατά περίπου 200.000 έως το 2050.
Ως εκ τούτου, είναι λογικό, η ζήτηση και το κόστος των υπηρεσιών περίθαλψης να αυξάνονται, ενώ τα φορολογικά έσοδα να μειώνονται, κάνοντας τους πολιτικούς να προειδοποιούν πως το σκανδιναβικό μοντέλο υψηλής κοινωνικής φροντίδας που θα χρηματοδοτείται από το δημόσιο τομέα δεν θα είναι πλέον προσιτό.
(Με πληροφορίες από Guardian)