Το να το παρατηρήσουμε αυτό στο στόμα μας μπορεί να είναι σημάδι ανεπάρκειας βιταμινών

Μερικές φορές συνδέεται με μια λιγότερο γνωστή μορφή αναιμίας.
Open Image Modal
BSIP/UIG via Getty Images
Woman looking at herself in the mirror.

Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε για την αναιμία λόγω έλλειψης σιδήρου, μια κατάσταση που επηρεάζει κατ′ εκτίμηση το 3% των ανδρών και το 8% των γυναικών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Συχνά προκαλείται από απώλεια αίματος ή από εγκυμοσύνη και μπορεί να παρουσιαστεί με συμπτώματα όπως λήθαργος, αίσθημα παλμών, ωχρότητα και δύσπνοια.

Αλλά η ανεπάρκεια της βιταμίνης Β12 ή Β9 (γνωστή και ως φυλλικό οξύ) μπορεί επίσης να δημιουργήσει μια μορφή αναιμίας που πολλοί από εμάς δεν γνωρίζουμε.

Ενώ η αναιμία λόγω έλλειψης σιδήρου μειώνει τον αριθμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων, γεγονός που καθιστά δυσκολότερη την κίνηση του οξυγόνου στο σώμα μας, η αναιμία ανεπάρκειας φυλλικού οξέος ή βιταμίνης Β12 μπορεί να οδηγήσει σε ασυνήθιστα μεγάλο αριθμό ερυθρών αιμοσφαιρίων που δεν μπορούν να κάνουν σωστά τη «δουλειά» τους, λέει το NHS.

Ο έγκαιρος εντοπισμός της ανεπάρκειας φολικού οξέος ή της ανεπάρκειας βιταμίνης Β12 είναι κάτι πολύ σημαντικό, καθώς, όπως λέει το NHS, «αν και πολλά από τα συμπτώματα βελτιώνονται με τη θεραπεία, ορισμένα προβλήματα που προκαλούνται από την πάθηση μπορεί να είναι μη αναστρέψιμα».

Πώς μπορώ να καταλάβω αν έχω ανεπάρκεια φυλλικού οξέως ή βιταμίνης Β12;

Αν και όλοι με ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 ή φυλλικού οξέος θα έχουν αναπτύξει δυνητικά αναιμία, η μη επαρκής ποσότητα των δύο σημαίνει ότι είναι πιθανό να εντοπίσουμε συμπτώματα και να χρειαστούμε θεραπεία.

Σημάδια ότι μπορεί να μην λαμβάνουμε αρκετή βιταμίνη Β12 ή φυλλικό οξύ - είτε έχουμε εκείνη τη στιγμή, είτε όχι αναιμία - συμπεριλαμβάνουν υπερβολική κούραση, (να αισθανόμαστε τρυπήματα από) «καρφίτσες και βελόνες», μυϊκή αδυναμία, ακόμη και σύγχυση ή/και κατάθλιψη.

Εν τω μεταξύ, κάποια άλλα σημάδια της κατάστασης παρουσιάζονται στη στοματική μας κοιλότητα

Μια ερεθισμένη ή κόκκινη γλώσσα μερικές φορές με στοματικά έλκη «είναι ένα πιθανό σημάδι», λέει το NHS, ενώ ο ιστότοπος της Cleveland Clinic αναφέρει ότι η αίσθηση της γεύσης μπορεί επίσης να μειωθεί.

Ισως επίσης αντιμετωπίσουμε πονοκεφάλους, δυσπεψία, αίσθημα παλμών, έλλειψη όρεξης, προβλήματα όρασης, διάρροια και ζητήματα με τη μνήμη, την κατανόηση και την κρίση.

Κάποιες φορές, η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα του νευρολογικού ή του νευρικού συστήματος. Μπορεί να αντιμετωπίσουμε προβλήματα όπως μούδιασμα, απώλεια ισορροπίας, συντονισμού αλλά και ακράτεια μεταξύ άλλων.

Πότε πρέπει να δούμε ένα γιατρό; 

Ας κλείσουμε μια επίσκεψη με τον γιατρό σας αμέσως μόλις υποψιαστούμε ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 ή φυλλικού οξέος.

«Είναι σημαντικό η αναιμία λόγω ανεπάρκειας βιταμίνης Β12 ή φυλλικού οξέος να διαγνωστεί και να αντιμετωπιστεί το συντομότερο δυνατό», λέει το NHS.

Ο ιστότοπος της κλινικής του Κλίβελαντ λέει ότι η ανεπάρκεια Β12 ή φυλλικού οξέος που δεν αντιμετωπίζεται μπορεί να έχει επιπλοκές όπως στειρότητα, μειωμένη γνωστική λειτουργία, άνοια ή ακόμα και ορισμένους καρκίνους.

Η θεραπεία για ανεπάρκεια φυλλικού οξέος ή βιταμίνης Β12 μπορεί να περιλαμβάνει συμπληρώματα και διατροφικές αλλαγές.