Το να ξυπνήσουμε έτσι μπορεί να είναι σημάδι σοβαρών προβλημάτων υγείας

Ας μάθουμε όλες τις σχετικές πληροφορίες για να λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα.
|
Open Image Modal
ArtistGNDphotography via Getty Images
Young woman having a headache and holding her head in her hands.

Έχουμε γράψει στη HuffPost UK παλιότερα για το με ποιο τρόπο το να ακούμε έναν ήχο όταν μας παίρνει ο ύπνος μπορεί να αποκαλύψει προβλήματα με την καρδιά μας.

Λοιπόν, αποδεικνύεται ότι η αναπνοή με δυσκολία όταν ξυπνάμε - ιδιαίτερα όταν ξυπνάμε στο μέσον της νύχτας από το συγκεκριμένο θέμα - θα μπορούσε να ήταν ένα άλλο σημάδι ότι έχει φτάσει η στιγμή να επισκεφθούμε το γιατρό μας. 

Αυτό συμβαίνει επειδή το παραπάνω μπορεί να είναι σύμπτωμα υπνικής άπνοιας, η οποία σύμφωνα με το NHS (Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας) «χρειάζεται θεραπεία γιατί μπορεί να οδηγήσει σε πιο σοβαρά προβλήματα», όπως υψηλή αρτηριακή πίεση και αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού.

Πώς μπορούμε να καταλάβουμε αν πρόκειται για υπνική άπνοια; 

«Το να αναπνέουμε με δυσκολία τη νύχτα μπορεί να προκληθεί από πολλά πράγματα», ανέφερε στο WebMD* ο ωτορινολαρυγγολόγος Omar G. Ahmed, MD, ο οποίος αντιμετωπίζει προβλήματα διαταραχών ύπνου στο Houston Methodist Hospital.

Μπορεί να προκληθεί από άγχος και κρίσεις πανικού αντί από κάποια αναπνευστική πάθηση, λέει ο γιατρός. 

Αλλά το NHS συμβουλεύει να επισκεφθούμε έναν γιατρό εάν η αναπνοή μας σταματά και αρχίζει ενώ κοιμόμαστε (μπορούμε να ρωτήσουμε τον σύντροφό μας για αυτό ή να καταγράψουμε τον εαυτό μας καθώς κοιμόμαστε), εάν αναπνέουμε με δυσκολία, κάνουμε ρουθούνισμα ή ήχους σαν να πνιγόμαστε κατά τη διάρκεια του ύπνου κι αν νιώθουμε πάντα πολύ κουρασμένοι κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Αλλα συμπτώματα υπνικής άπνοιας

Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν το συχνό ξύπνημα κατά τη διάρκεια της νύχτας, το δυνατό ροχαλητό και τη δυσκολία συγκέντρωσης κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μπορεί επίσης να αντιμετωπίσουμε πονοκεφάλους όταν ξυπνάμε και να έχουμε εναλλαγές στη διάθεση καθώς προχωρά η μέρα.

Τι μορφές υπνικής άπνοιας υπάρχουν; 

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι υπνικής άπνοιας - η αποφρακτική άπνοια ύπνου (OSA) και η κεντρική υπνική άπνοια (CSA).

Η αποφρακτική άπνοια ύπνου είναι ο πιο κοινός τύπος και προκαλείται από εμπόδια του σώματός μας στον αεραγωγό (όπως η γλώσσα και άλλοι ιστοί που  βρίσκονται στο δρόμο προς το λαιμό μας).
Αυτού του τύπου η υπνική άπνοια σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να αντιμετωπιστεί με το να κάνουμε αλλαγές στον τρόπο ζωής μας, όπως να χάσουμε βάρος, να διακόψουμε το κάπνισμα και να ελαττώσουμε το πόσο αλκοόλ καταναλώνουμε, αναφέρει το NHS. 
«Αλλά πολλοί άνθρωποι πρέπει να χρησιμοποιήσουν μια συσκευή που λέγεται CPAP ** ».
Το σύνδρομο αποφρακτικής άπνοιας, ή αλλιώς σύνδρομο της άπνοιας στον ύπνο (ΣΑΥ) και υπνο-απνοϊκό σύνδρομο προκαλείται από προβλήματα στον εγκέφαλό μας - το στέλεχος του εγκεφάλου που είναι «υπεύθυνο» για την κανονική αναπνοή, απλά «τρελαίνεται» όταν κοιμόμαστε. 
Μπορεί να συμβεί σε πρόωρα μωρά και σε εκείνα με υποκείμενες παθήσεις που επηρεάζουν τον εγκέφαλο και/ή το νευρικό σύστημα, και οι θεραπείες ποικίλλουν από την ωρίμανση του εγκεφάλου των πρόωρων παιδιών έως τη χρήση αναπνευστικού μηχανήματος BPAP.
Η χειρουργική επέμβαση και τα φάρμακα χρησιμοποιούνται επίσης μερικές φορές για τη θεραπεία του συνδρόμου. 
Εάν υποψιαζόμαστε οποιοδήποτε είδος αποφρακτικής υπνικής άπνοιας, ας επισκεφθούμε το γιατρό μας το συντομότερο δυνατό. «Η υπνική άπνοια μπορεί να είναι σοβαρή εάν δεν διαγνωστεί και δεν αντιμετωπιστεί», προειδοποιεί το NHS.
* Η WebMD είναι αμερικανική εταιρεία, γνωστή κυρίως ως διαδικτυακός εκδότης ειδήσεων και πληροφοριών που σχετίζονται με την ανθρώπινη υγεία και ευημερία

** Η συσκευή CPAP είναι ένα μικρό μηχάνημα, το οποίο τροφοδοτεί συνεχώς αέρα με σταθερή πίεση μέσω μιας μάσκας που το άτομο φοράει κατά τη διάρκεια του ύπνου.