To NATO αυξάνει τη βοήθεια προς την Ουκρανία και διατηρεί τη δέσμευση για ένταξή της

Κατηγορεί τη Ρωσία πως χρησιμοποιεί το κρύο ως «πολεμικό όπλο».
Open Image Modal
.
STRINGER via REUTERS

Οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ είπαν την Τρίτη ότι θα βοηθούσαν την Ουκρανία να επιδιορθώσει ενεργειακές υποδομές που είχαν υποστεί σοβαρές ζημιές από τους βομβαρδισμούς της Μόσχας, σε αυτό που ο επικεφαλής της Συμμαχίας χαρακτήρισε ως χρήση από πλευράς της Ρωσίας του κρύου καιρού ως «πολεμικού όπλου».

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα παρείχαν 53 εκατ. δολάρια για την αγορά εξοπλισμού για το δίκτυο ηλεκτροδότησης.

«Ο εξοπλισμός αυτός θα παραδοθεί άμεσα στην Ουκρανία, σε βάση εκτάκτου ανάγκης, για να βοηθήσει να αντέξουν οι Ουκρανοί τον χειμώνα» αναφέρεται σε ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, κατά τη συνάντηση στο Βουκουρέστι επιβεβαίωσαν επίσης την απόφαση σε σύνοδο της Συμμαχίας το 2008 πως η Ουκρανία θα γινόταν κάποια στιγμή μέλος της Συμμαχίας. Ωστόσο, όπως και το 2008, δεν υπήρξαν χειροπιαστά βήματα ή χρονοδιάγραμμα για να έρθει η χώρα πιο κοντά στο ΝΑΤΟ. «Δηλώσαμε πως η Ουκρανία θα γίνει μέλος, αναμένω οι σύμμαχοι να επαναλάβουν αυτή την απόφαση» είπε ο γγ, Γενς Στόλτενμπεργκ, κατά την έναρξη της διήμερης συνάντησης- σημειώνοντας ότι η «πόρτα του ΝΑΤΟ είναι ανοιχτή».

«Ωστόσο η κύρια εστίαση είναι στην υποστήριξη της Ουκρανίας. Είμαστε στη μέση ενός πολέμου και ως εκ τούτου δεν θα έπρεπε να κάνουμε τίποτα που να μπορεί να υπονομεύσει την ενότητα των συμμάχων για την παροχή στρατιωτικής, ανθρωπιστικής και οικονομικής βοήθειας προς την Ουκρανία, επειδή πρέπει να εμποδίσουμε τον πρόεδρο Πούτιν να νικήσει» τόνισε.

Πολλοί από τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ θεωρούν ότι πρέπει αυτή τη στιγμή οι προσπάθειες να εστιάζουν στο να ηττηθεί η Ρωσία, με τον Στόλτενμπεργκ να υποδεικνύει ότι προσπάθειες να προχωρήσει η ένταξη θα μπορούσαν να προκαλέσουν διχασμό. Ωστόσο, τόνισε ότι ο Πούτιν δεν μπορεί να εμποδίζει κυρίαρχα κράτη να λαμβάνουν τις δικές τους αποφάσεις, που «δεν είναι απειλή προς τη Ρωσία...νομίζω πως αυτό που φοβάται είναι η δημοκρατία και η ελευθερία, και αυτή είναι η κύρια πρόκληση για αυτόν».

 

Open Image Modal
Stoyan Nenov via Reuters

 

Σε κάθε περίπτωση, δε θεωρείται πως η Ουκρανία θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ σύντομα- ακόμα και αν οι ένοπλες δυνάμεις της αναβαθμιστούν, από άποψης εξοπλισμού και εκπαίδευσης, στο κατάλληλο επίπεδο- δεδομένου ότι η Κριμαία παραμένει προσαρτημένη στη Ρωσία και ρωσικά και αυτονομιστικά στρατεύματα συνεχίζουν να κατέχουν εδάφη στα νότια και στα ανατολικά της χώρας- οπότε είναι άγνωστο το πώς θα μοιάζουν τα σύνορά της μετά τον πόλεμο.

Η Ρωσία πραγματοποιεί μεγάλης κλίμακας επιθέσεις εναντίον των ουκρανικών υποδομών ηλεκτροδότησης και θέρμανσης σχεδόν κάθε εβδομάδα από τον Οκτώβριο, σε αυτό που το Κίεβο και οι σύμμαχοί του χαρακτηρίζουν εσκεμμένη εκστρατεία με στόχο αμάχους- κάτι που αποτελεί έγκλημα πολέμου.

«Ο πρόεδρος Πούτιν προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τον χειμώνα ως πολεμικό όπλο» είπε ο Στόλτενμπεργκ σε δημοσιογράφους.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι κατηγόρησε τον Πούτιν πως στοχεύει πολιτικές και ενεργειακές υποδομές «για να προσπαθήσει να παγώσει τους Ουκρανούς μέχρι να υποκύψουν».

Η Ρωσία παραδέχεται πως χτυπά ουκρανικές υποδομές, μα αρνείται πως επιδιώκει σκοπίμως να βλάψει αμάχους.

Οι υπουργοί εστίασαν στην αύξηση της βοήθειας, με συστήματα αεράμυνας και πυρομαχικά, καθώς και με μη θανατηφόρα βοήθεια, περιλαμβανομένων καυσίμων, ιατρικών εφοδίων, χειμερινού εξοπλισμού, συστημάτων παρεμβολής σε drones, που παρέχονται μέσω ενός πακέτου βοήθειας του ΝΑΤΟ στο οποίο μπορούν να συμβάλουν οι σύμμαχοι. «Θα συνεχίσουμε και θα αυξήσουμε περαιτέρω την πολιτική και πρακτική υποστήριξη προς την Ουκρανία καθώς συνεχίζει να υπερασπίζεται την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα...και θα συνεχίσουμε την υποστήριξή μας για όσο είναι απαραίτητο» ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι υπουργοί την Τρίτη, μετά την πρώτη ημέρα συνομιλιών.

Το ΝΑΤΟ επίσης πιέζει τους κατασκευαστές όπλων να επιταχύνουν την παραγωγή μα ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης είπε ότι υπήρχαν αυξανόμενα προβλήματα με τις δυνατότητες παραγωγής. Υπογραμμίζοντας τη θέση των χωρών της Βαλτικής, που βρίσκονται στην «εμπροσθοφυλακή» της υποστήριξης προς το Κίεβο (σε αυτό το πλαίσιο, η Σλοβακία ανακοίνωσε πως παραχωρεί στην Ουκρανία 30 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και επιπλέον πυροβολικό), ο Λιθουανός υπουργός Εξωτερικών Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις κάλεσε τη Συμμαχία να προχωρήσει με παραδόσεις αρμάτων μάχης, λέγοντας πως το ΝΑΤΟ είχε μεγάλο περίσσευμα. «Το μήνυμά μου στους άλλους υπουργούς Εξωτερικών στη σημερινή συνάντηση του ΝΑΤΟ είναι απλό: Παραμείνετε ήρεμοι και δώστε τανκς» ανέφερε μέσω Twitter.

Με πληροφορίες από Reuters, Associated Press