Το ΝΑΤΟ δεν καταδικάζει την τουρκική επιχείρηση στη Συρία

Μαρκ Έσπερ: Δεν θα αρχίσουμε πόλεμο με έναν σύμμαχο στο ΝΑΤΟ.
Open Image Modal
ASSOCIATED PRESS

Η πρώτη σύνοδος του ΝΑΤΟ μετά την έναρξη από την Τουρκία της στρατιωτικής επιχείρησής της εναντίον των Κούρδων στη βορειοανατολική Συρία θα προκαλέσει μια «δυνατή συζήτηση» αλλά «δεν τίθεται θέμα» για τη Συμμαχία να «χάσει» έναν στρατηγικό σύμμαχο ταπεινώνοντας τον με το να του απευθύνει κατηγορία.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ αρνείται να καταδικάσει την τουρκική επιχείρηση και επικύρωσε «τις νόμιμες ανησυχίες για την ασφάλειά της» που προέβαλε η Άγκυρα προκειμένου να τη δικαιολογήσει.

Αναγνωρίζει τις εντάσεις που προκλήθηκαν στο πλαίσιο της Συμμαχίας. «Οι διαφωνίες ανάμεσα σε συμμάχους δημιουργούν προβλήματα. Είναι γι΄αυτό που έχουμε ανάγκη μια ειλικρινή και ανοικτή συζήτηση και η σύνοδος των υπουργών Άμυνας σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες θα το επιτρέψει», εκτίμησε.

Οι συζητήσεις θα «είναι δυνατές», αλλά «δεν τίθεται θέμα να τσακωθούμε», σχολίασε υψηλόβαθμος διπλωμάτης. «Δεν υπάρχει θέμα να επιβάλουμε κυρώσεις στην Άγκυρα ή να αποκλείσουμε την Τουρκία, δεν υπάρχει διαδικασία γι΄αυτό», υπενθύμισε. «Δεν θέλουμε να χάσουμε την Τουρκία, γιατί είναι ένας στρατηγικός σύμμαχος», εξήγησε.

Ο επικεφαλής του Πενταγώνου Μαρκ Έσπερ επιβεβαίωσε την προσέγγιση αυτή. «Η Τουρκία πηγαίνει σε άσχημη κατεύθυνση σε πολλά θέματα» και «μας έχει βάλει σε μια τρομερή κατάσταση με την αδικαιολόγητη επιχείρησή της στη Συρία», είπε κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες. «Αλλά δεν πρόκειται να αρχίσουμε έναν πόλεμο με έναν σύμμαχο στο ΝΑΤΟ», υπογράμμισε. «Πρέπει να εργαστούμε μαζί με την Τουρκία ώστε να ξαναγίνει ένας ισχυρός και αξιόπιστος σύμμαχος», υποστήριξε.

 Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν που βλέπουν έναν «καλό σύμμαχο να στρέφεται στην τροχιά της Ρωσίας μάλλον παρά στην τροχιά του ΝΑΤΟ», παραδέχθηκε.

Μεταξύ άλλων, υπενθυμίζεται πως η Τουρκία αποφάσισε να αγοράσει από τη Ρωσία το αντιαεροπορικό σύστημα πυραύλων S-400 παρά τις διαμαρτυρίες των συμμάχων και ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνήψε συμφωνία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν προκειμένου να ελέγξει το τμήμα του εδάφους της Συρίας που κατέλαβε από τους Κούρδους στα σύνορα με την Τουρκία.

Η στάση αυτή εξόργισε τους εταίρους στο ΝΑΤΟ και η Άγκυρα δεν θα ξεφύγει από τις επικρίσεις. «Η αξιοπιστία του ΝΑΤΟ επιβάλλει ειλικρίνεια. Δεν μπορούμε να κάνουμε σαν να μην συνέβη τίποτα» επέμεινε ο εκπρόσωπος μιας ευρωπαϊκής χώρας.

Η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ είναι πολύ επικριτική. «Εξακολουθούμε να είμαστε αντιμέτωποι με το γεγονός ότι η Τουρκία, ο εταίρος μας στο ΝΑΤΟ (...) προσάρτησε μια περιοχή παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο, ότι πληθυσμοί έχουν εκδιωχθεί και δεν μπορούμε να αφήσουμε τα πράγματα στην κατάσταση αυτή», είπε πριν από την αναχώρησή της για τις Βρυξέλλες.

Ο Μαρκ Έσπερ εμφανίστηκε επίσης αόριστος όσον αφορά στις κουρδικές δυνάμεις, συμμάχους του συνασπισμού κατά του ISIS: «Η δέσμευσή μας απέναντί τους (στους Κούρδους) δεν είναι να εγκαθιδρύσουν ένα αυτόνομο κράτος ή να τους υπερασπιστούμε εναντίον της Τουρκίας. Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα», εξήγησε.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP)