Το νέο νόμισμα των χωρών της Δυτικής Αφρικής - Ποιές αλλαγές έρχονται

Μια ιστορική ημέρα για τη Δυτική Αφρική.
Open Image Modal
LePoint.fr

Η Οικονομική και Νομισματική Ένωση Δυτικής Αφρικής κατέληξε σε συμφωνία με τη Γαλλία προκειμένου να προχωρήσει σε αλλαγές στο νόμισμα που χρησιμοποιούν οκτώ χώρες της περιοχής, το Φράγκο Δυτικής Αφρικής (Franc CFA), ανακοίνωσε απόψε ο πρόεδρος της Ακτής Ελεφαντοστού Αλασάν Ουαταρά.

Με βάση τη συμφωνία αυτή, το νόμισμα θα παραμείνει συνδεδεμένο με το ευρώ αλλά θα μετονομαστεί σε Eco. Καταργείται η υποχρέωση των χωρών να διατηρούν το 50% των αποθεματικών τους στη Γαλλία.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, από το Αμπιτζάν, χαιρέτισε αυτήν την ”σημαντική ιστορική μεταρρύθμιση”. ”Το Eco θα γεννηθεί το 2020, το χαιρετίζω”, είπε στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Ουαταρά. Το Franc CFA θεωρείτο λείψανο της αποικιοκρατικής περιόδου και της “Francafrique” του χαλαρού ιστού επιρροής που διατηρεί το Παρίσι στις πρώην αποικίες του.

Για ”ιστορική ημέρα για τη Δυτική Αφρική” έκανε λόγο και ο Ουαταρά.

Οι υπερασπιστές του Franc CFA επισήμαιναν ότι το νόμισμα αυτό, στα 74 χρόνια της ύπαρξής του, έφερε σχετική νομισματική σταθερότητα στις χώρες που το χρησιμοποιούν. Ο Μακρόν είχε δηλώσει από το 2017 ότι επαφίεται στις αφρικανικές κυβερνήσεις να αποφασίσουν πώς θα προχωρήσουν.

Το Φράγκο Δυτικής Αφρικής χρησιμοποιείται σήμερα στο Μπενίν, την Μπουρκίνα Φάσο, τη Γουινέα Μπισάου, την Ακτή Ελεφαντοστού, το Μαλί, τον Νίγηρα, τη Σενεγάλη και το Τόγκο. Οι αλλαγές δεν αφορούν τις έξι χώρες της Κεντρικής Αφρικής που χρησιμοποιούν το νόμισμα αλλά ανήκουν σε μια ξεχωριστή νομισματική ένωση.