Η χρήστης του Tik Tok, Λόρεν Ελμς ανεβάζοντας ένα βίντεο στο οποίο μουλιάζει τις πετσέτες της στην μπανιέρα δημιούργησε ένα πανεθνικό κίνημα στις Ηνωμένες Πολιτείες, με την κωδική ονομασία «laundry stripping» (λόντρι στρίπινγκ). Τους τελευταίους μήνες το χάσταγκ, #laundrystripping, του Tik Tok έχει συγκεντρώσει πάνω από 27 εκατομμύρια views.
«Ένας από τους λόγους για τον οποίο έχουμε δει τέτοια αύξηση σε αυτό το νέο τρεντ πλυσίματος έχει να κάνει με την αντίδραση του κόσμου, όταν συνειδητοποιεί ότι τα ρούχα που νόμιζε ότι ήταν καθαρά είναι τρομερά βρώμικα» εξηγεί η Μισέλ Χάνσεν, ειδική οργάνωσης και καθαρισμού και δημιουργός της ιστοσελίδας Practical Perfection.
Το «laundry stripping», αποδεικνύει ότι οι συνηθισμένες μέθοδοι πλυντηρίου ενδέχεται να μην λειτουργούν τόσο καλά όσο νομίζαμε. «Επιπλέον, είναι ικανοποιητικό να βλέπεις το βρώμικο νερό και να συνειδητοποιείς πόσο καθαρότερα μπορούν να είναι τα ρούχα σου», λέει η Μισέλ Χάνσεν.
Τι είναι όμως τελικά το «laundry stripping» και πόσο ασφαλές είναι για τα ρούχα μας.
Τι είναι το laundry stripping
Πρόκειται για μία μέθοδο μουλιάσματος με σκοπό τον καλύτερο καθαρισμό των ρούχων και συγχρόνως την απομάκρυνση των υπολειμμάτων από απορρυπαντικό, σκληρό νερό, λάδια σώματος και μαλακτικό υφασμάτων, το οποίο απλά δεν μπορούμε να κάνουμε χρησιμοποιώντας το πλυντήριο », λέει η Δρ. Ελίζαμπεθ Μάλανς, δερματολόγος στο Χιούστον του Τέξας.
Σε αντίθεση με άλλα κοινά προϊόντα πλυντηρίου, τα απορρυπαντικά που χρησιμοποιούνται στο «laundry stripping» δεν γαριάζουν τα ρούχα.
Το «laundry stripping» γίνεται στην μπανιέρα λόγω μεγάλης χωρητικότητας. Παράλληλα επιτρέπει στα απορρυπαντικά και στο ζεστό νερό να έχουν καλύτερη πρόσβαση στα ρούχα, υποστηρίζει η Μισέλ Χάνσεν. Το πολύ νερό και ο παρατεταμένος χρόνος μουλιάσματος βοηθούν στην απομάκρυνση των κατάλειπων που συσσωρεύονται από τα απορρυπαντικά πλυντηρίων.
Οδηγίες χρήσης
Γεμίζουμε την μπανιέρα με νερό σε πολύ υψηλή θερμοκρασία. Χρησιμοποιούμε για μεζούρα μία κούπα του καφέ.
Προσθέτουμε:
1/4 ενισχυτικό πλύσεως
1/4 σόδα πλύσεως
1/2 απορρυπαντικό
Τα αφήνουμε να μουλιάσουν για τέσσερις ώρες και στην συνέχεια αφού τα στύψουμε καλά τα ρίχνουμε στο πλυντήριο για ένα κανονικό κύκλο πλύσης, χωρίς όμως να βάλουμε απορρυπαντικό.
Πως μπορούμε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα
Η Μισέλ Χάνσεν επισημαίνει πως εάν έχουμε ευαίσθητο δέρμα, είναι καλή ιδέα να χρησιμοποιούμε απορρυπαντικό ειδικά σχεδιασμένο για αυτό. Προσθέτει μάλιστα πως το «laundry stripping» δεν ενδείκνυται για όλα τα ρούχα καθώς μπορεί να τα ξεβάψει, οπότε καλό είναι να γίνεται αποκλειστικά στα λευκά και μόνο μερικές φορές τον χρόνο.
Τέλος, μας υπενθυμίζει πως καθώς η μπανιέρα είναι γεμάτη καυτό νερό και απορρυπαντικά δεν αφήνουμε τα μικρά παιδιά και τους τετράποδους φίλους μας να κυκλοφορούν στο μπάνιο κατά την διαδικασία.
Αξίζει τον κόπο;
Το «laundry stripping» δεν είναι πάντα απαραίτητο. Άλλωστε μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό στα ρούχα, κάτι που υποστηρίζει και η Τζένιφερ Αχόνι, μέλος του επιστημονικού τμήματος του Tide, ενώ προτείνει καλύτερους τρόπους για την αποφυγή συσσώρευσης υπολειμάτων από τις ανεπιθύμετες ουσίες.
Αυτό που σίγουρα βοηθάει είναι να μην γεμίζουμε ασφυκτικά με ρούχα τον κάδο του πλυντηρίου όπως και να χρησιμοποιούμε την ενδεδειγμένη ποσότητα απορρυπαντικού.
Εν κατακλείδι πρόκειται για μία διαδικασία που ικανοποιεί περισσότερο τον ψυχολογικό τομέα, βλέποντας τα ρούχα μας να καθαρίζουν, κάτι που που μπορεί να είναι ακριβώς αυτό που χρειαζόμαστε εν μέσω μιας παγκόσμιας κρίσης για την υγεία.