Το No1 φρούτο που απαγορεύεται να βάζουμε στο smoothie μας

Ας μάθουμε γιατί.
Open Image Modal
Virojt Changyencham via Getty Images
.

Αποδεικνύεται ότι όλοι κάνουμε ένα λάθος σε σχέση με το τι βάζουμε στο smoothie μας  - και αυτό επηρεάζει τα οφέλη που μπορεί να έχει για την υγεία μας.

Πράγματι, παρ′ ότι η μπανάνα να είναι ένα φρούτο το οποίο μπορεί να προσθέσει στο smoothie μας, το να την συμπεριλάβουμε σ′ αυτό μπορεί να επηρεάσει το πόσο καλά μπορεί το σώμα μας να απορροφήσει τις, υγιεινές για την καρδιά μας, φλαβανόλες. Ας εξηγηθούμε. Οι φλαβανόλες είναι μια ομάδα βιοδραστικών ενώσεων που είναι καλές για την καρδιά και τη γνωστική υγεία μας. Βρίσκονται με φυσικό τρόπο στα μήλα, τα αχλάδια, τα βατόμουρα, τα βατόμουρα και τα σταφύλια – τα οποία συνήθως τα ρίχνουμε στα smoothies μας.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Davis διαπίστωσαν ότι το ένζυμο πολυφαινολοξειδάση (PPO) που βρίσκεται σε ορισμένα φρούτα όπως οι μπανάνες μπορεί να μειώσει την απορρόφηση των, υγιεινών για την καρδιά φλαβανολών, ειδικά όταν συνδυάζεται με συστατικά πλούσια σε φλαβανόλη όπως τα μούρα.

Ο Γκίντερ Κούχνλε, καθηγητής Διατροφής και Επιστήμης Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο του Reading και συν-ερευνητής της μελέτης είπε: «Εάν δεν καταναλώνουμε αρκετές φλαβανόλες, αυτό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την καρδιαγγειακή υγεία μας. Σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, η ανεπάρκεια φλαβανολών συνδέεται επίσης με τη γνωστική έκπτωση. Επομένως, είναι ξεκάθαρο ότι τις χρειαζόμαστε, αλλά το ερώτημα είναι πώς να λαμβάνουμε καλύτερα φλαβανόλες από τα τρόφιμα και τα ποτά που καταναλώνουμε»...

Όταν η μπανάνα ή το μήλο παίρνει καφέ χρώμα όταν το ξεφλουδίζουμε ή το κόβουμε, αυτό γίνεται χάρη στο ένζυμο πολυφαινολοξειδάση (PPO).

Η σκουρόχρωμη όψη συμβαίνει ότι η τροφή που περιέχει αυτό το ένζυμο εκτίθεται στο αέρα ή έχει κοπεί...

«Με πραγματική έκπληξη είδαμε πόσο γρήγορα η προσθήκη της μπανάνας μείωσε το επίπεδο των φλαβανολών στο smoothie και τα επίπεδα της φλαβανόλης που απορροφώνται από το σώμα», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Χαβιέρ Οτταβιάνι.

Αυτό υπογραμμίζει πόσο πώς η προετοιμασία και οι συνδυασμοί φαγητού μπορούν να επηρεάσουν την απορρόφηση των διατροφικών ενώσεων στα τρόφιμα. 

Τι να βάλουμε, λοιπόν, στο smoothie μας αντί της αγαπημένης μας μπανάνας; «Αν θέλουμε να αυξήσουμε την πρόσληψη φλαβανόλης με ένα smoothie, θα πρέπει να συνδυάσουμε φρούτα πλούσια σε φλαβανόλη όπως τα μούρα με τροφές που έχουν χαμηλή δραστηριότητα πολυφαινολικής οξειδάσης όπως ο ανανάς, τα πορτοκάλια, το μάνγκο ή το γιαούρτι», προσθέτει ο καθηγητής Κούχνλε.