Το Νο1 σημάδι που μαρτυρά ότι ένα ζευγάρι είναι δυστυχισμένο και ούτε το είχαμε φανταστεί

Μήπως έχουμε πέσει και εμείς με το ταίρι μας σε αυτή την παγίδα; Για να δούμε.
Open Image Modal
skynesher via Getty Images
ζευγάρια που δημοσιεύουν αρειμανίως τις κοινές τους φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι λιγότερο ευτυχισμένα από εκείνα που δεν το κάνουν.

«Έχεις δει τις φωτογραφίες που ανεβάζουν οι δυο τους στο Instagram; Θα πρέπει να πετάνε στα σύννεφα!»

Κι όμως, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς όπως φαίνονται. Διότι όπως αποκαλύπτει πρόσφατη μελέτη από το πανεπιστήμιο του Κάνσας, τα ζευγάρια που δημοσιεύουν αρειμανίως τις κοινές τους φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι λιγότερο ευτυχισμένα από εκείνα που δεν το κάνουν.

Η έρευνα στην ουσία επιβεβαιώνει κάτι που πολλοί κυνικοί ήδη υποψιαζόμασταν: «Όπου βλέπεις πολλές selfies, κράτα μικρό καλάθι». Με άλλα λόγια, τα ζευγάρια που το παρακάνουν με τις αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα, ενδέχεται να μην είναι τόσο χαρούμενα όσο θέλουν να πιστεύει ο κόσμος.

Δηλαδή μια «ζευγαρένια» φωτογραφία μαρτυρά σώνει και ντε προβλήματα στη σχέση;

Όταν βρισκόμαστε σε μια ρομαντική σχέση, είναι δικαίωμά μας - και ίσως ευχαρίστησή μας - να μοιραστούμε στο Facebook, το Instagram ή το TikTok επιλεγμένα highlights από τις στιγμές με τον/τη σύντροφό μας. Ωστόσο, τα αποτελέσματα της έρευνας, διαπίστωσαν ότι όσοι συμμετέχοντες μοιράζονταν σε εβδομαδιαία βάση τρεις ή περισσότερες selfies με το ταίρι τους, ήταν λιγότερο ευτυχισμένοι από τους υπόλοιπους ερωτευμένους ερωτηθέντες.

Πιο συγκεκριμένα, μόνο το 10% των ερωτηθέντων που είχαν εμμονή με τις ρομαντικές selfie θεωρούσαν τους εαυτούς τους «πολύ ευτυχισμένους». Πρόκειται για ποσοστό εξαιρετικά μικρό μπροστά στο 46% των πιο συγκρατημένων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που αυτοπροσδιορίζονταν ως πολύ χαρούμενοι.

Υπερβολικές ρομαντικές αναρτήσεις: Τι μας ξυπνάνε και γιατί

Οι υπερβολικά συχνές αναρτήσεις των ζευγαριών στα social media, είτε το αντιλαμβανόμαστε είτε όχι, οδηγούν συχνά σε αισθήματα σύγκρισης και ζήλιας.

Τα στιγμιότυπα από φαινομενικά τέλειες στιγμές και χαρούμενες φωτογραφίες των ερωτευμένων, μας γεννούν συναισθήματα ανεπάρκειας και ανασφάλειας. Είτε είμαστε ελεύθεροι, είτε έχουμε ταίρι.

Αλλά και για τα ίδια τα άτομα που ανεβάζουν συνεχώς κοινές φωτογραφίες, αυτό δεν υποδεικνύει την καλύτερη δυνατή ψυχική κατάσταση. Στις περισσότερες περιπτώσεις μαρτυρά μια μανία σύγκρισης με τους άλλους, που απειλεί να καταστρέψει τη δυναμική της σχέσης μας, αν αυτό δεν έχει συμβεί ήδη.

Από την άλλη πλευρά, η μελέτη επισημαίνει ότι όσα ζευγάρια δημοσιεύουν πιο σπάνια φωτογραφίες μαζί, επιδίδονται λιγότερο στην επιβλαβή συνήθεια της κοινωνικής σύγκρισης. Έτσι, δεν ενδίδουν στην πρόκληση να επιδεικνύουν μια εξιδανικευμένη εκδοχή της σχέσης τους, επικεντρώνονται στη διατήρηση του δεσμού τους και αγαπούν τις πολύτιμες στιγμές που μοιράζονται μαζί σε πραγματικό χρόνο.

Δεν είναι καλύτερα έτσι;