Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους “σφράγισε” τη δικαίωση για τον 11χρονο Μάριο που σκοτώθηκε από αδέσποτη σφαίρα

Δεν πάει στο ΣτΕ.
Open Image Modal
Μενίδι - Μάριος Σουλούκος: οριστικό τέλος στην αποζημίωση για την αδέσποτη σφαίρα
TWITTER

Σε μια απόφαση με κοινωνικό και ηθικό πρόσημο προχώρησε η Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, έκανε ομόφωνα δεκτή την αίτηση της οικογένειας του 11χρονου Μάριου Σουλούκου και δεν θα προσφύγει στο Συμβούλιο Επικρατείας κατά της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου που δικαιώνει την οικογένειά του. Ο μαθητής έχασε τη ζωή του από αδέσποτη σφαίρα ενώ βρισκόταν στο προαύλιο του σχολείου στις 8 Ιουνίου του 2017. Δασκάλα στο ίδιο σχολείο ήταν και η μητέρα του.

Η υπόθεση είχε προκαλέσει αίσθηση, πέραν των άλλων, για το γεγονός ότι παρότι η οικογένεια δικαιώθηκε από τον πρώτο δικαστικό βαθμό το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, απέρριψε με 6-5 την εισήγηση να παραιτηθεί από την έφεση που έκανε η αρμόδια δικηγόρος του ΝΣΚ. Κατόπιν αυτών ο Χρ. Σταϊκούρας ως Υπουργός Οικονομικών ζήτησε να κριθεί από την Ολομέλεια, η οποία με πλειοψηφία 17 κατά 7 ψήφων, αποφάσισε την απόρριψη της συμβιβαστικής επίλυσης της διαφοράς και την πρόοδο της εφέσεως του Ελληνικού Δημοσίου.

Διπλή δικαίωση

Όταν η υπόθεση έφτασε και στο Διοικητικό Εφετείο, η οικογένεια του παιδιού δικαιώθηκε και πάλι και της επιδικάστηκε αποζημίωση 490.000 ευρώ. Όταν δημοσιοποιήθηκε το θέμα (στην εκπομπή Πρωινοί Τύποι του Αντ1) η μητέρα του άτυχου Μάριου, Διονυσία Σουλούκου, επεσήμανε πως «το Διοικητικό Εφετείο μας δικαίωσε, αναγνώρισε την ευθύνη του Δημοσίου και την εγκατάλειψη του Δήμου μας. Το Ελληνικό Δημόσιο δείχνει το πιο σκληρό του πρόσωπο σε εμάς. Βγήκε η πρώτη δικαστική απόφαση υπέρ μας. Ασκούν έφεση. Συνεχίζουν να μας πολεμούν. Έχουμε δύο καταδικαστικές αποφάσεις».

Τότε υπήρξε ακαριαία αντίδραση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου, ο οποίος απαντώντας στην ανησυχία της οικογένειας για νεα προσφυγή του Δημοσίου είχε πει πως θα ασκήσει κάθε νόμιμο μέσο, ώστε να μην υπάρχει νομική αντιπαράθεση του Δημοσίου με την οικογένεια του Μάριου Σουλούκου. Στο θέμα παρενέβη και ο Υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταικούρας και αυτή τη φορά, η Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου, ομόφωνα έκανε δεκτό το αίτημα της οικογένειας ώστε να σταματήσει η αντιδικία.

Μάριος Σουλούκος: Η απόφαση του Εφετείου

Το Τριμελές Διοικητικό Εφετείο με την απόφαση του στις αρχές Μαρτίου, απέρριψε ομοφώνως, όπως είχε αποκαλύψει το dikastiko.gr την έφεση του Ελληνικού Δημοσίου, διατηρώντας την αρχική αποζημίωση των 490.000,00 ευρώ για την οικογένεια του μικρού Μάριου.

Μάλιστα το δικαστήριο επιρρίπτει ξεκάθαρα ευθύνες στο δημόσιο (αστυνομία) για το γεγονός ότι δεν είχε λάβει τα απαραίτητα αστυνομικά μέτρα σε μια περιοχή που μαστίζεται από την εγκληματικότητα και τους αδέσποτους πυροβολισμούς.

Την οικογένεια Σουλούκου εκπροσωπούν οι συνήγοροι Θεόδωρος Μαντάς και Ευστάθιος Σκαλούμπακας. Μάλιστα ο Θεόδωρος Μαντάς σε μια χαρακτηριστική αποστροφή του λόγου του ειχε πει τότε πως «η ευχή μας είναι, το σκληρό και άκαμπτο πρόσωπό της, η ελληνική Πολιτεία να το δείξει απέναντι στην διαρκή παραβατικότητα της ευρύτερης περιοχής του Μενιδίου και όχι απέναντι σε μία οικογένεια που θρηνεί ένα εντεκάχρονο θύμα ως απόρροια αυτής της εγκληματικότητας, παραιτούμενη, έστω και σε αυτό το στάδιο, από την άσκηση αναιρέσεως κατά της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου.»

Κοινή δήλωση Σταϊκούρα- Θεοδωρικάκου

«Εκφράζουμε σήμερα την ικανοποίησή μας για την απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους – του νομικού παραστάτη του Ελληνικού Δημοσίου – να μην προσφύγει κατά της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου που επιδίκασε αποζημίωση προς την οικογένεια του αδικοχαμένου 11χρονου Μάριου-Δημητρίου Σουλούκου.

Η απόφαση του ΝΣΚ, η οποία επιβεβαιώνει την αξιολόγηση και της πολιτικής ηγεσίας, όπως έχει ήδη εκφραστεί από τους συναρμόδιους Υπουργούς τόσο δημόσια όσο και σε συνέχεια σχετικής επιστολής του Υπουργού Οικονομικών, είναι απόδειξη της ανθρωπιάς και της κοινωνικής ευαισθησίας, που οφείλει να επιδεικνύει η ελληνική πολιτεία, ιδίως σε ανάλογες και ιδιαίτερα θλιβερές περιστάσεις».

 Πηγή: dikastiko.gr