Είχα βρεθεί στο πανέμορφο Χάρκοβο πριν από το πόλεμο 2-3 φορές.
Υπήρξα τυχερός όταν επισκέφθηκα στο πλαίσιο της ακαδημαϊκής κινητικότητας του Erasmus+ το Εθνικό Τεχνικό Πανεπιστήμιο ”Πολυτεχνικό Ινστιτούτο του Χάρκοβο” – η ομορφιά του χώρου όπου βρίσκεται αποτυπώνεται εδώ - και το Πανεπιστήμιο Καραζίν.
Μια φοιτητούπολη που έσφυζε από ζωή.
Κι από προβλήματα.
Αυτά βγήκαν στο αφρό, όταν επισημοποιήθηκε η συμφορά.
Κάποια άλλη φορά θα πούμε και για αυτά, όπως άλλωστε το επιχειρήσαμε με όχι πολύ παλαιότερες αναφορές.
Αν επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Καραζίν , θα διαβάσετε το παρακάτω εισαγωγικό κείμενο:
«Το Πανεπιστήμιο Karazin βρίσκεται κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Το Χάρκοβο έχει επηρεαστεί εξαιρετικά από τον πόλεμο. Από την έναρξή του, το 25% των χώρων του Πανεπιστημίου έχει καταστραφεί. Δεν μπορούσαν όλοι οι μαθητές να επιστρέψουν στις τάξεις: κάποιοι βρέθηκαν στα προσωρινά κατεχόμενα εδάφη, άλλοι αποφάσισαν να σταματήσουν την εκπαίδευσή τους και κάποιοι άλλοι εγκατέλειψαν οριστικά την Ουκρανία.
Αλλά σχεδόν το 85% του φοιτητικού πληθυσμού συνεχίζει τις σπουδές του μέσω Διαδικτύου από όλο τον κόσμο παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια. Μένουν στο Πανεπιστήμιο και είναι ήδη μέρος της ιστορίας του! Να διευκολύνει την προστασία των επιστημονικών, ακαδημαϊκών και πνευματικών επιτευγμάτων του Πανεπιστημίου Karazin, να διατηρήσει το πνευματικό δυναμικό της Ουκρανίας και να φέρει πιο κοντά τη νίκη της επί του Ρώσου επιτιθέμενου.»
Με τις φοιτήτριες και τους φοιτητές, τα λέμε διαδικτυακά λοιπόν καθώς αυτή την εποχή «τρέχουμε» ένα Jean Monet πρόγραμμα με θέμα ”Επιχειρηματικά μοντέλα για βιώσιμη ανάπτυξη: προκλήσεις και ψηφιακός μετασχηματισμός”.
Αυτά αν επισκεφθείτε την ιστοσελίδα.
Αν τύχαινε όμως να επισκεφθείτε το Πανεπιστήμιο χθες, μετά την χθεσινοβραδινή επίσκεψη των drones ή σήμερα το πρωί, θα αντικρύζατε κατεστραμμένα πάνω – κάτω 900 παράθυρα και τζάμια που υπέστησαν ολικές ζημιές:
550 παράθυρα του παλαιού σχεδίου υπέστησαν ζημιές στο Κεντρικό κτίριο, συμπεριλαμβανομένων 3 νέων τροποποιήσεων που εγκαταστάθηκαν πρόσφατα.
Στον 4ο κοιτώνα υπέστησαν ζημιές 187 παράθυρα.
60 τζάμια υπέστησαν ζημιές στο κτίριο του πανεπιστημίου στη λεωφόρο Nauky 20.
50 τζάμια υπέστησαν ζημιές στο Βόρειο Κτίριο.
20 τζάμια του Αθλητικού Ομίλου υπέστησαν ζημιές.
Και η έκκληση για βοήθεια όπως ακριβώς την μετέφεραν οι συνάδελφοι από το Πανεπιστήμιο Καραζίν:
«Λεπτομέρειες για βοήθεια: εδώ .
Μαζί μπορούμε να σταθούμε!»
Εμείς εδώ πάλι, έχουμε την πολυτέλεια να ασχολούμαστε με τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, τα ολίγον ιδιωτικά, τα εν μέρει ιδιωτικά, τα πολλαπλώς και αυστηρώς ελεγχόμενα, τα χαλαρά επιτηρούμενα, με τις επιβλαβείς ή τις θεάρεστες επιπτώσεις που θα έχει η λειτουργία τους, τυχεροί πάντως καθώς τα «ατυχήματα γέννησης» μας έχουν κατατάξει σ’ αυτήν την πλευρά του «προβληματισμού» που δεν έχει αύριο να βασανίσει το μυαλό με το που στην ευχή του Θεού θα βρεθούν 900 παράθυρα και τζάμια.
Μοιάζει προκλητικά ωμό.
***
Μιχάλης Κονιόρδος, αφυπηρετήσας καθηγητής Τμήματος Διοίκησης Τουρισμού στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής