Το Παρίσι απειλεί με κυρώσεις το Λονδίνο - Για εξηγήσεις καλείται η γαλλίδα πρέσβης

Κλιμακώνεται επικίνδυνα ο "πόλεμος" Γαλλίας-Βρετανίας για τις αλιευτικές άδειες μετά την κατάσχεση βρετανικού αλιευτικού.
Open Image Modal
To βρετανικό αλιευτικό που κρατείται από τις γαλλικές αρχές στο λιμάνι της Χάβρης.
via Associated Press

Στα άκρα οδηγείται η κρίση στη σχέση Λονδίνου και Παρισίου για την έκδοση αδειών αλιείας σε γαλλικά αλιευτικά που δραστηριοποιούνται σε βρετανικά ύδατα. Το Παρίσι, κατηγορώντας την βρετανική κυβέρνηση πως παραβιάζει τους όρους της συμφωνίας για το Brexit αρνούμενο να χορηγήσει τον πλήρη αριθμό αδειών που προβλέπεται, προχώρησε στην κατάσχεση βρετανικού αλιευτικού που έπλεε έξω από τη Χάβρη και τώρα το Λονδίνο καλεί την γαλλίδα πρέσβη για εξηγήσεις και δηλώνει πως διατηρεί το δικαίωμα να απαντήσει.

″Έδωσα οδηγίες στην υπουργό Ευρώπης Γουέντι Μόρτον να καλέσει την πρέσβειρα της Γαλλίας για συνομιλίες αύριο, για να εξηγήσει την απογοήτευση και τις δυσανάλογες απειλές εναντίον του ΗΒ και των Νησιών της Μάγχης” ανέφερε η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Λιζ Τρας.

Η Τρανς, φαίνεται πως ζητά απαντήσεις και στις δηλώσεις του γάλλου υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Κλεμάν Μπον που σχολίασε μετά την κατάσχεση του βρετανικού αλιευτικού, πως  «πρέπει να μιλήσουμε τη γλώσσα της ισχύος, καθώς αυτό φαίνεται πως είναι το μοναδικό πράγμα που η βρετανική κυβέρνηση κατανοεί». 

 

Το Παρίσι δε ανακοίνωσε πιθανές κυρώσεις σε βάρος της Βρετανίας, εφόσον δεν υπάρξει πρόοδος στις μεταξύ τους συνομιλίες για τα αλιευτικά δικαιώματα.

Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, επιπλέον τελωνειακούς ελέγχους σε βρετανικά προϊόντα και μια απειλή, όπως θεωρήθηκε, μείωσή από τη Γαλλία των εξαγωγών ηλεκτρικού ρεύματος προς τη Βρετανία ή και αύξηση στους δασμούς.

Από την πλευρά του, ο γάλλος Τιερί Μπρετόν, ο οποίος είναι  Ευρωπαίος επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, δήλωσε σήμερα ότι κατανοεί την θέση του Παρισιού στην διαμάχη με το Λονδίνο για τα αλιευτικά δικαιώματα.

″Κατανοώ πλήρως την θέση και την αγανάκτηση της Γαλλίας. Η στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι δεδομένη και υπήρξε από την αρχή”, δήλωσε ο Μπρετόν, ο οποίος στις αρχές της εβδομάδας μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό France Info είχε χαρακτηρίσει το Brexit ”καταστροφή” για το Ηνωμένο Βασίλειο.

Στο μεταξύ,  Σιρίλ Φουρνιέ, ο εκπρόσωπος της εισαγγελίας που είναι αρμόδια για το λιμάνι της Χάβρης, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι ο καπετάνιος του βρετανικού αλιευτικού που κατασχέθηκε, κλήθηκε να εμφανιστεί ενώπιον δικαστηρίου στις 11 Αυγούστου του 2022.

Πρόσθεσε επίσης ότι το αλιευτικό του δεν διέθετε τις απαιτούμενες άδειες για να βρίσκεται στο συγκεκριμένο τμήματα των γαλλικών χωρικών υδάτων, κάτι το οποίο διέψευσε η σκωτσέζικη εταιρεία Macduff Shellfish, η οποία χρησιμοποιεί το σκάφος και η οποία υποστηρίζει το αντίθετο.

Πηγές: Reuters, BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ