Πρόκειται για μία από τις πιο κλασσικές σαλάτες στην ιστορία της γαστρονομίας. Μπορεί κανείς να την απολαύσει σαν πρώτο πιάτο, αλλά και ως κυρίως γεύμα.
Το Πιάτο της ημέρας αυτής της εβδομάδας έρχεται απευθείας από την πόλη του Μεγάλου Μήλου και το Μανχάταν.
Δημιουργήθηκε από τον Ελβετοαμερικάνο μετρ του παγκοσμίου φήμης ξενοδοχείου της Νέας Υόρκης, Γουόλντορφ Αστόρια, Όσκαρ Τσίρκι, για το μενού που επρόκειτο να σερβιριστεί στο δείπνο της φιλανθωπικής εκδήλωσης προς τιμήν του Νοσοκομείου Παίδων Σεντ Μαίρης, στις 14 Μαρτίου, 1896.
Ο Όσκαρ Τσίρκι αποτελεί όχι απλά μία από τις μεγαλύτερες και ιστορικότερες φιγούρες του Γουόλντορφ Αστόρια, αλλά ο άνθρωπος που επινόησε και δημιούργησε ορισμένα από τα πιο ξακουστά πιάτα του ξενοδοχείου της Πάρκ Άβενιου.
Το 1896 η «Σαλάτα Γουόλντορφ» συμπεριλήφθηκε μαζί με άλλες σπουδαίες συνταγές στο βιβλίο μαγειρικής που εξέδωσε, με τίτλο «The Cook Book by “Oscar of the Waldorf”».
Τα υλικά της αρχικής συνταγής ήταν μήλα, σέλερι και μαγιονέζα, σερβιρισμένα σε φύλλα μαρουλιού.
Το 1928, η συνταγή παίρνει την τελική της μορφή, στην οποία προστέθηκαν τα καρύδια και τα σταφύλια. Ενα βασικό στοιχείο της «Σαλάτας Γουόλντορφ» είναι ότι τα μήλα και τα σταφύλια πρέπει να είναι πράσινα έτσι ώστε να υπάρχει αρμονία χρωμάτων στο πιάτο.
Να σημειωθεί πως «Σαλάτα Γουόλντορφ» υπήρξε και ο τίτλος επεισοδίου της πολύ επιτυχημένης τηλεοπτικής σειράς του BBC, «Fawlty Towers» (Ένα τρελό, τρελό ξενοδοχείο) με τον Τζον Γκλίς στο ρόλο του ξενοδόχου Μπάζιλ Φόλτι, που προβλήθηκε στο δεύτερο κύκλο, στις 5 Μαρτίου, 1975.
Υλικά
1 μήλο
1 σέλερι
1 κ.σ. μαγιονέζα
3 - 4 μεγάλα φύλλα μαρουλιού
καρύδια
σταφύλια
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε το μήλο και κόβουμε τέσσερις πολύ λεπτές φέτες. Επίσης κόβουμε 1/4 του μήλου σε μπαστουνάκια.
Κόβουμε σε ροδέλες το σέλερι ή σε μπαστουνάκια.
Σ′ ένα μπολ ανακατεύουμε τα μπαστουνάκια του μήλου, το σέλερι, τα σταφύλια και την μαγιονέζα.
Προσθέτουμε λίγο αλάτι και πιπέρι.
Βάζουμε στο πιάτο τα μαρούλια, το ένα πάνω από το αλλό ακανόνιστα.
Αδειάζουμε από πάνω το μείγμα από το μπολ.
Ολοκληρώνουμε τοποθετώντας από πάνω τις τέσσερις λεπτές φέτες μήλου που έχουμε κόψει μαζί με λίγα σπασμένα καρύδια.
Tip
Αυξάνουμε την ποσότητα των υλικών μας ανάλογα με τα άτομα που θα σερβίρουμε.
Τα καρύδια μπορούμε να τα ρίξουμε στο μπολ με το μήλο, το σέλερι, τα σταφύλια και την μαγιονέζα.
Δεν χρειάζεται να το παρακάνουμε με κάποιο από τα υλικά αν θέλουμε να κρατήσουμε σε απόλυτη ισορροπία τις γεύσεις τους.
Τα μαρούλια μπορούμε να τα βάλουμε ολόκληρα η κομμένα.
Πηγή: The New York Times