Το πιο ακριβό σχολείο του κόσμου - Τα δίδακτρά του κοστίζουν όσο ένα «καλό» σπίτι

Ένας επίγειος παράδεισος για τα παιδιά που έχουν πάμπλουτους γονείς.
|

Έχει «ταβάνι» η θέληση που έχει ο κάθε γονιός να προσφέρει όσα χρειάζονται για την εκπαιδευτική κατάρτιση των παιδιών του; Όπως και να ’χει, υπάρχει ένα σχολείο στην Ελβετία που διαφέρει από όλα τα υπόλοιπα του κόσμου. Πέρα από τις παροχές – που όπως αντιλαμβάνεστε θα είναι υπέρ του δέοντος αρκετές για να είναι τόσο ακριβό – ξεχωρίζει και για τα υψηλότερα δίδακτρα που ζητά. Για κάθε παιδί απαιτούνται 100.000 δολάρια ετησίως. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, που από αυτό το σχολείο πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έχουν αποφοιτήσει βασιλιάδες και πρίγκιπες, όπως ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος της Ισπανίας και ο πρίγκιπας Ρενιέ του Μονακό.

 

Ο λόγος για το Institute Le Rosey που βρίσκεται στην πόλη Ρολ, πλησίον της λίμνης της Γενεύης. Θεωρείται ένα από τα παλαιότερα σχολεία της χώρας με έτος ίδρυσής του το 1880. Κάθε χρόνο φιλοξενεί περισσότερους από 420 μαθητές από όλα τα μέρη του κόσμου. Φροντίζει να εμπλουτίζει τις γνώσεις των μαθητών – όσων καταφέρουν να εγγραφούν σε αυτό – με πολλές ξένες γλώσεις, με την τέχνη της ανάπτυξης της προσωπικότητας καλλιεργώντας το ταλέντο του κάθε μαθητή, με τον αθλητισμό και φυσικά με την τέχνη. Σημειώνεται, ότι η βιβλιοθήκη διαθέτει βιβλία σε περισσότερες από 20 γλώσσες.

Το πρόγραμμα του κάθε μαθητή

 Εγερτήριο στις 7, όπου προσφέρεται πρωινό. Στη συνέχεια από τις 8:00, μέχρι τις 12:20, παρακολουθούν έξι μαθήματα. Μετά από ένα διάλειμμα, συνεχίζουν από τις 13:30 μέχρι τις 15:30 για άλλα τρία μαθήματα.

Μετά, σειρά έχει ο αθλητισμός και οι τέχνες με ένα τρίωρο αφιερωμένο σε δραστηριότητες. Το δείπνο σερβίρεται στις 19.30 με επίσημο dress code. Σε κάθε τραπέζι υπάρχει χώρος για 6-8 μαθητές και 1-2 δασκάλους. Λίγο μετά τις 20.00 ξεκινάει η προετοιμασία των μαθητών για την επόμενη μέρα. Φυσικά, δεν είναι κατηχητικό, καθώς υπάρχουν διάφοροι εκσυγχρονισμένοι για να ψυχαγωγηθούν οι νέοι στον άπλετο χρόνο τους όπως επιθυμούν.

 

Διάφορα ενδιαφέροντα στοιχεία για το σχολείο που ονειρεύεται κάθε μαθητής (αλλά δυστυχώς δεν μπορεί να το έχει)

 Οι μαθητές φτάνουν στην κεντρική πανεπιστημιούπολη τον Σεπτέμβριο και έχουν διαλείμματα τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο. Στη συνέχεια, μετά τα Χριστούγεννα, κατευθύνονται προς μια πανεπιστημιούπολη στην γραφική πόλη Γκστάαντ - μια παράδοση για το Le Rosey που κρατά από το 1916.

Οι μαθητές μπορούν να κάνουν σκι τέσσερις φορές την εβδομάδα. Για να εξισορροπηθεί ο χαμένος χρόνος, έχουν μαθήματα πρωινού το Σάββατο.

Μετά από ένα διάλειμμα το Μάρτιο, οι μαθητές επιστρέφουν στην κύρια πανεπιστημιούπολη τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο.

Οι κοιτώνες μοιράζονται μεταξύ δύο μαθητών, αλλά αλλάζουν συγκατοίκους τρεις φορές τον χρόνο λόγω της χειμερινής μετακόμισης στο Γκστάαντ. Κάποιοι έχουν ένα ξεχωριστό δωμάτιο την τελευταία χρονιά της φοίτησής τους, αλλά μοιράζονται το  μπάνιο με ένα άλλο φοιτητή.

Για επίσημες σχολικές εκδηλώσεις, όπως πάρτι και συνέδρια, οι φοιτητές φορούν σχολική στολή. Για τα αγόρια, αυτό αποτελείται από ένα μπλε μπλουζάκι με το λογότυπο «Rosey», λευκό ή μπλε πουκάμισο, σχολική γραβάτα, γκρι παντελόνια και μαύρα παπούτσια. Τα κορίτσια φορούν μπλουζάκι μπλε, καρφίτσα Rosey, λευκό φόρεμα, σχολικό κασκόλ και σανδάλια ή παπούτσια πόλης.

Με 150 εκπαιδευτικούς στο Le Rosey, η κάθε τάξη έχει λιγότερους από 10 φοιτητές.

Πάνω από το 60% των σπουδαστών παίζουν ένα όργανο ή τραγουδούν και συμμετέχουν στην ορχήστρα του σχολείου ή σε μεμονωμένες μπάντες.

Όταν δεν φιλοξενεί φιλαρμονικές ορχήστρες, θεατρικά έργα ή συναυλίες, η αίθουσα εκδηλώσεων που χωρά περισσότερα από 900 άτομα, χρησιμοποιείται από τους μαθητές για να εμφανίζονται στη σκηνή μπροστά από τους συμμαθητές τους και τις οικογένειές τους κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων του σχολείου.

Υπάρχουν γήπεδα ποδοσφαίρου και ράγκμπι, στίβος αθλητισμού, γήπεδα μπάσκετ, γήπεδα βόλεϊ, γήπεδα τένις και δύο γυμναστήρια.

Το ναυτικό κέντρο του σχολείου στη λίμνη της Γενεύης διαθέτει ιστιοφόρο, βάρκες με κωπηλασία και τέσσερα μηχανοκίνητα σκάφη για θαλάσσια σκι. Υπάρχει ακόμη ένα σπα για τους μαθητές για να χαλαρώνουν. Το σπα διαθέτει εσωτερική πισίνα, σάουνα και χαμάμ, το οποίο μπορούν να χρησιμοποιούν οι φοιτητές και οι καθηγητές τις Κυριακές.

O Κρίστοφ Γκαντίν, ο πέμπτος διευθυντής του σχολείου και πρώην μαθητής του αναφέρει ότι συνεργάζονται όλοι για να βοηθούν τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα, όπως προγράμματα στήριξης των κοινωνιών σε χώρες της Αφρικής, όπως σε Μάλι και Κένυα, αλλά και τους πρόσφυγες της Ελλάδας. «Το σημαντικό εδώ είναι ότι δεν υπάρχει φθόνος για τον πλούτο, επειδή προερχόμαστε από πλούσιες οικογένειες», εξηγεί, συμπληρώνοντας τη δήλωση του Φελίπε Λορέν, πρώην μαθητής του σχολειου και νυν διευθυντής επικοινωνίας, που αναφέρει ότι «επιδιώκουμε να ακολουθήσουμε τη δική μας σταδιοδρομία και όχι απλά να περιμένουμε να κληρονομήσουμε τα χρήματα των γονιών μας».