Το πιο βάναυσο έθιμο - «Κόκκινος» ο βόρειος Ατλαντικός μετά τη σφαγή δεκάδων φαλαινών και δελφινιών

Ακτιβιστικές οργανώσεις αντιδρούν έντονα ενάντια στην απίστευτη πρακτική που λαμβάνει χώρα στα νησιά Φερόε.
Open Image Modal
Twitter

Προσοχή, το κείμενο περιέχει σκληρές εικόνες

 

Στο χρώμα του κόκκινου βάφτηκε η θάλασσα του Βόρειου Ατλαντικού στα νησιά Φερόε, αφότου οι κάτοικοι ενός χωριού σκότωσαν περίπου 250 φάλαινες και δελφίνια ενώ αυτά μετακινούνταν βόρεια.Το ανατριχιαστικό έθιμο δεν λαμβάνει χώρα πρώτη φορά. Ονομάζεται Grindadráp και όσο κι αν μας φαίνεται περίεργο είναι νόμιμο στα νησιά Φερόε. Η νομοθεσία μάλιστα προβλέπει μεταξύ άλλων το πώς πρέπει να γίνεται, τις μεθόδους θανάτωσης και τον εξοπλισμό που πρέπει να χρησιμοποιείται.

Οι κάτοικοι του χωριού εξακολουθούν να εφαρμόζουν το έθιμο, παρά το γεγονός πως πολλές περιβαλλοντικές οργανώσεις αντιδρούν έντονα και πραγματοποιούν διαδηλώσεις ενάντια σε αυτό ζητώντας άμεσα την κατάργήσή του.

Η τοπική κυβέρνηση αναφέρει πως το κυνήγι των φαλαινών επιτρέπεται γιατί διασφαλίζει αυτάρκεια στους κατοίκους των συνολικά 18 νησιών που έχουν μικρές δυνατότητες καλλιέργειας αγροτικών προϊόντων.

Open Image Modal
Kasper Solberg via Getty Images

Οι ακτιβιστές που καταδικάζουν το έθιμο κάνουν λόγο για ένα σαδιστικό σκηνικό όπου τα ζώα σφαγιάζονται με μαχαίρια. «Πάνω από 100.000 δελφίνια και μικρές φάλαινες σκοτώνονται ετησίως, καθώς τα περισσότερα κυνήγια είναι ανεξέλεγκτα, παράνομα και μη βιώσιμα, με άγνωστες επιπτώσεις στους πληθυσμούς», σχολιάζει εκπρόσωπος της οργάνωσης Blue Planet Society.

Ήδη η οργάνωση έχει ξεκινήσει εκστρατεία για να σταματήσει το κυνήγι των ζώων και μάλιστα συγκεντρώνει υπογραφές για να τα καταφέρει.

Open Image Modal
Jan Egil Kristiansen via Getty Images

Σημειώνεται πως το νησιωτικό σύμπλεγμα των Φερόες βρίσκεται στον Βόρειο Ατλαντικό, ανάμεσα στη Νορβηγία και στην Ισλανδία και αποτελείται από 18 νησιά.

Σε ετήσια βάση περίπου 800 φάλαινες - πιλότοι και δελφίνια θανατώνονται για το κρέας τους, τρέφοντας τους 50.000 κατοίκους. Χθες, εκτιμάται πως σκοτώθηκαν περίπου 200 φάλαινες - πιλότοι και περισσότερα από 40 δελφίνια.

Open Image Modal
Kasper Solberg via Getty Images
Open Image Modal
Kasper Solberg via Getty Images

 

(Με πληροφορίες από Express