Το πολυπόθητο «τείχος ανοσίας» δεν θα χτιστεί με «μαγικό ραβδί»

Σχεδόν 3 στους 10 ηλικιωμένους στην Ελλάδα δεν έχουν εμβολιαστεί.
Open Image Modal
Περιμένοντας για το εμβόλιο
Eurokinissi

Η πλειοψηφία των ηλικιωμένων στην χώρα μας, περίμεναν με ανυπομονησία να έρθει η σειρά τους για να εμβολιαστούν και μέχρι σήμερα σχεδόν 7 στους 10 έχουν κάνει τουλάχιστον μια δόση εμβολίου.

Αποδεικνύουν εμπράκτως ότι η ατομική ευθύνη δεν σταματάει στο «Μένουμε σπίτι», αλλά ότι είναι απαραίτητη για να πάρουμε την ζωή μας πίσω.

Όμως υπάρχει και η μειοψηφία, καθώς σχεδόν 3 στους 10 ηλικιωμένους στην Ελλάδα δεν έχουν εμβολιαστεί, αναδεικνύοντας μια επικίνδυνη παράμετρο που μπορεί να μας γυρίσει πίσω.

Παρόλο που οι πλατφόρμες εμβολιασμού για τις ηλικιακές ομάδες 70 και άνω άνοιξαν στην Ελλάδα από τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο, τα ποσοστά εμβολιασμού είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ECDC (Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων), στην οποία περιγράφεται ο χάρτης των εμβολιασμών στην Ευρώπη, στην χώρα μας στην ηλικιακή ομάδα 80 και άνω το ποσοστό όσων έχουν κάνει τουλάχιστον μια δόση εμβολίου ανέρχεται στο 63,1%.

Αντιθέτως στην Ισπανία και στην Ιρλανδία το 100% της ηλικιακής ομάδας των 80 και άνω έχει κάνει μια τουλάχιστον δόση.

Ανάλογη, είναι η εικόνα στην χώρα μας και για την ηλικιακή ομάδα 70-79 με το ποσοστό να διαμορφώνεται στο 64,2%, όταν στις περισσότερες χώρες είναι πάνω από 80%, με την Ισλανδία να είναι στο 100% και την Ιρλανδία στο 99,1%. 

Open Image Modal
.
πηγή: https://vaccinetracker.ecdc.europa.eu/public/extensions/COVID-19/vaccine-tracker.html#target-group-tab

Οι νέοι έβαλαν και βάζουν «πλάτη»

Αντίθετα οι νέοι, που αρκετές φορές βρέθηκαν στο επίκεντρο της κριτικής για την «άστατη» ζωή τους, απέδειξαν για μια ακόμη φορά ότι έχουν τεράστια εμπιστοσύνη στην επιστήμη και κάνουν «αγώνα ταχύτητας» για να κλείσουν ραντεβού.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία του ECDC, η συμμετοχή των νεότερων ηλικιών (ηλικίες έως 49 ετών) στο πρόγραμμα εμβολιασμού και παρά το γεγονός ότι οι πλατφόρμες εμβολιασμού άνοιξαν πριν από λίγες ημέρες, διαμορφώνεται ήδη στο 8,9%. 

Στην ηλικιακή ομάδα των 50-59 και ενώ η πλατφόρμα έχει ανοίξει εδώ και τρεις εβδομάδες, το ποσοστό όσων έχουν κάνει μια δόση βρίσκεται στο 13,8% ενώ στην ηλικιακή ομάδα 60-69 το ποσοστό διαμορφώνεται στο 46,6%. 

Το πολυπόθητο «τείχος ανοσίας» δεν θα χτιστεί με «μαγικό ραβδί». Χρειάζεται την συμμετοχή όλων μας και όπως οι νεότερες ηλικίες έβαλαν και βάζουν «πλάτη» στην πανδημία, τώρα είναι η σειρά των ηλικιωμένων να βάλουν «πλάτη».

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις επιστημόνων, για να δημιουργηθεί «τείχος ανοσίας» έναντι του κορωνοϊού χρειάζεται να εμβολιαστεί το 80%-90% των ενηλίκων.

Σε απόλυτους αριθμούς αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει στην χώρα μας να εμβολιαστούν 7 με 8 εκ. άτομα.

Σκεφτείτε λοιπόν να χάσουμε τον στόχο για μερικές χιλιάδες, που για διάφορους λόγους δεν θέλουν να εμβολιαστούν.

Η απόφαση όσων δεν θέλουν να κάνουν το εμβόλιο είναι απολύτως σεβαστή.

Ωστόσο, για πόσο ακόμη η πλειοψηφία θα μπορεί να επωμίζεται το βάρος των αποφάσεων της μειοψηφίας εν καιρώ πανδημίας; Ίσως είναι η ώρα να ανοίξει η συζήτηση για την αντιμετώπιση της κατάστασης, με πιο δραστικές αποφάσεις και παροχή αντικινήτρων σε όσους επιλέγουν να μην εμβολιαστούν.

Χρήσιμες οι διαφημιστικές και προωθητικές καμπάνιες υπέρ του εμβολιασμού αλλά αποδεικνύεται ότι δεν είναι αρκετές και χρειάζονται και άλλες πρωτοβουλίες, ειδάλλως θα ξαναπαίξει η διαφήμιση «Μένουμε σπίτι».