Σήμερα αναμένεται να έχει η κυβέρνηση το πρώτο δείγμα γραφής από τους ελέγχους των τεχνικών κλιμακίων του ΔΝΤ τα οποία βρέθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στην Αθήνα. Οι δηλώσεις των στελεχών του ΔΝΤ για τα αποτελέσματα των ελέγχων θα αποτελέσουν προάγγελο της έκθεσης του άρθρου 4 του Ταμείου η οποία αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα προς το τέλος Ιουλίου με αρχές Αυγούστου.
Σε αυτή την έκθεση θα περιλαμβάνεται και η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους (DSA) που θα ετοιμάσει το Ταμείο υπολογίζοντας και τις αποφάσεις του Eurogroup του Ιουνίου. Όλες οι ενδείξεις έως τώρα είναι ότι το Ταμείο παραμένει αμετακίνητο στη θέση του ότι το ελληνικό χρέος «κινδυνεύει» να μην είναι μακροπρόθεσμα βιώσιμο.
Σε αυτό το κλίμα άλλωστε κινήθηκαν και οι δηλώσεις που έκανε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις στην Ουάσινγκτον.
Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Ράις επανέλαβε τη δήλωση της Κριστίν Λαγκάρντ τα ξημερώματα της περασμένης Παρασκευής μετά το Eurogroup η οποία περιορίστηκε να πει ότι τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που αποφασίστηκαν αναμένεται να συμβάλλουν στην ανάκτηση της πρόσβασης της Ελλάδας στις αγορές σε βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, αλλά όπως τόνισε ο ίδιος σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα παραμένουν ορισμένες «επιφυλάξεις».
Στη θέση αυτή αντιδρά η Αθήνα, αλλά και μέρος των ευρωπαίων αξιωματούχων καθώς θεωρούν ότι το ΔΝΤ επιμένει σε μια λανθασμένη εκτίμηση σχετικά με τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους, έστω και αν αναγνωρίζουν την βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του.
Γιατί ανησυχούν στην Αθήνα;
Η παρατεταμένη αναταραχή στις αγορές με αφορμή την κατάσταση στην Ιταλία, αλλά και τις τελευταίες ημέρες τις εξελίξεις στο εσωτερικό της Γερμανίας, προκαλεί «πονοκέφαλο» στην Αθήνα αναφορικά με την πορεία των ομολόγων.
Παρά τα θετικά νέα από το τελευταίο Eurogroup και τις εκθέσεις των ξένων οίκων αξιολόγησης, δεν υπάρχει η αναμενόμενη αποκλιμάκωση στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων.
Αυτό σημαίνει ότι μια έκθεση από την πλευρά του ΔΝΤ με την οποία θα δημιουργηθούν αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θα βάλει εμπόδια στο δρόμο της χώρας προς τις αγορές δανεισμού.
Με αυτά τα δεδομένα το οικονομικό επιτελείο εξετάζει καθημερινά την εικόνα των αγορών προκειμένου να βλέπει τις αντιδράσεις των επενδυτών. Παράλληλα, έχει ξεκινήσει μια σειρά συναντήσεων με ξένους και Έλληνες επενδυτές προκειμένου να συγκεντρωθούν στοιχεία σχετικά με τις προθέσεις τους σε μια ενδεχόμενη έκδοση ελληνικού ομολόγου.
Έστω και αν οι έξοδοι στην αγορά σε αυτή τη φάση δεν προαναγγέλλονται παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι όλες οι ημερομηνίες είναι ανοιχτές, χωρίς να ξεκαθαρίζουν εάν η έκδοση νέου ομολόγου θα γίνει πριν την 20η Αυγούστου ή μετά την ολοκλήρωση του τρίτου Μνημονίου.