Το πρώτο τρισδιάστατα εκτυπωμένο συμπλήρωμα υγείας αναπτύχθηκε στο Μπέλφαστ με ειδικό ελληνικό μέλι

Επικεφαλής της έρευνας ο καθηγητής Δημήτριος Λάμπρου από τη Φαρμακευτική Σχολή του Πανεπιστημίου Queen's μαζί με διδακτορικούς φοιτητές.
Open Image Modal
Sergio Amiti via Getty Images

Ένα πρώτο στο είδος του τρισδιάστατα εκτυπωμένο συμπλήρωμα υγείας με βάση το κακάο αναπτύχθηκε από ερευνητές στο Μπέλφαστ με τη βοήθεια μελιού από την Ελλάδα, αναφέρει η εφημερίδα «Belfast Live»

Αυτό το νέο τρισδιάστατα εκτυπωμένο σκεύασμα συνδυάζει τα διατροφικά οφέλη του ελληνικού μελιού με τη βιταμίνη D3, η οποία βοηθά στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος. Το μέλι περιέχει θυμάρι και ασφάκα (ελληνικό φασκόμηλο), τα οποία διαθέτουν αμφότερα ισχυρές αντιμικροβιακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Το θυμάρι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, παρέχοντας ιδιαίτερη αντιφλεγμονώδη δράση, ιδίως σε λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος. Παράλληλα, η ασφάκα περιέχει φαινολικές ενώσεις που προστατεύουν από το οξειδωτικό στρες και τις μικροβιακές λοιμώξεις, ενώ βοηθά στην αντιμετώπιση φλεγμονωδών ασθενειών, όπως η αρθρίτιδα.

Αυτή η πρωτοποριακή ανάπτυξη από ερευνητές του Πανεπιστημίου Queen’s του Μπέλφαστ αποτελεί μια επίδειξη του τρόπου με τον οποίο προηγμένες τεχνικές κατασκευής, όπως η τρισδιάστατη εκτύπωση τροφίμων, μπορούν να εφαρμοστούν στην υγειονομική περίθαλψη, προσφέροντας έναν νέο τρόπο παραγωγής συμπληρωμάτων πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά, προσαρμοσμένων στις ατομικές ανάγκες.

Η χρήση της τεχνολογίας τρισδιάστατης εκτύπωσης για αυτά τα νέα συμπληρώματα περιγράφεται επίσης ως μια πιο βιώσιμη προσέγγιση για την παραγωγή εξατομικευμένων διατροφικών συνθέσεων σε σύγκριση με τις συμβατικές μεθόδους κατασκευής.

Επικεφαλής της έρευνας ήταν ο καθηγητής Δημήτριος Λάμπρου από τη Φαρμακευτική Σχολή του Πανεπιστημίου Queen’s μαζί με μια ομάδα που περιελάμβανε τις διδακτορικές φοιτήτριες Rachel Milliken, Αικατερίνη Δεδελούδη και Robyn Irwin, την προπτυχιακή φοιτήτρια Emily Vong καθώς και τον Dr. Sune Andersen, βιομηχανικό συνεργάτη, και τον Dr. Matthew Wylie, λέκτορα.

Ο καθηγητής Λάμπρου δήλωσε στη Belfast Live ότι το ελληνικό μέλι έχει μια πολύπλοκη χημική σύνθεση που το καθιστά πολύτιμο διατροφικό συστατικό για την καλή υγεία.

«Η μελέτη αυτή έδειξε ότι το υπό εξέταση μέλι έχει πολλαπλές ευεργετικές ιδιότητες, που το καθιστούν πολύτιμο τόσο για τη βελτίωση της υγείας όσο και για την πρόληψη και τη θεραπεία διαφόρων ασθενειών», είπε.

«Με την ενσωμάτωση του μελιού σε τρισδιάστατα εκτυπωμένες δοσολογικές μορφές με βάση το κακάο, μπορεί να βελτιωθεί η γευστικότητα και η συμμόρφωση των ασθενών και να παρασκευαστούν εύκολα εξατομικευμένα συμπληρώματα υγείας και θρεπτικά φάρμακα».

Ο Δρ Wylie πρόσθεσε: «Με το προηγούμενο ιστορικό μου ως φαρμακοποιός, γνωρίζω πολύ καλά τα πιθανά προβλήματα που μπορεί να έχει η κακή συμμόρφωση των ασθενών στα φάρμακα στην αποτελεσματικότητα της θεραπείας.

«Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους νεότερους ασθενείς που μπορεί να αρνηθούν να λάβουν φάρμακα λόγω κακής γευστικότητας. Η προσέγγισή μας παρέχει έναν απλό τρόπο για να βελτιωθεί δυνητικά η αποδοχή των φαρμάκων μέσω των ιδιοτήτων κάλυψης της γεύσης του κακάο και του μελιού».

«Επιπλέον, δείξαμε ότι οι παραλλαγές του ελληνικού μελιού που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτή τη μελέτη είχαν ανασταλτικές επιδράσεις κατά των παθογόνων βακτηρίων, οι οποίες θα μπορούσαν να προσφέρουν περαιτέρω οφέλη για την υγεία».

Το έργο έλαβε χρηματοδότηση για το θερινό πρόγραμμα της κας Vong μέσω της Φαρμακευτικής Σχολής του Queen’s, ενώ το μέλι παραχωρήθηκε από τον μελισσοκόμο Ιωάννη Αργύρη από το νησί της Εύβοιας.