Τις διαμαρτυρίες του ψευδοκράτους προκαλεί η αποστολή αμερικανικών πολεμικών πλοίων στην Κύπρο, με το «υπουργείο εξωτερικών» της «τδβκ» να ισχυρίζεται πως τα πλοία των ΗΠΑ «δεν εξυπηρετούν άλλο σκοπό από την αύξηση των εντάσεων».
Η στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των ΗΠΑ και των Ελληνοκυπρίων προορίζεται να «χρησιμοποιηθεί από την Ελληνοκυπριακή διοίκηση ως απειλή κατά της χώρας μας» υποστηρίζεται στην ανακοίνωση του «υπουργείου εξωτερικών» του ψευδοκράτους- όπου συμπληρώνεται πως η «τδβκ» θα «λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα» μαζί με την Τουρκία για να «διασφαλιστεί η ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων».
Το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Roosevelt, κλάσης Arleigh Burke, έφτασε στην Κύπρο (Λεμεσός) στα τέλη του μήνα, με την Αμερικανίδα πρέσβη, Τζούλι Ντέιβις Φίσερ, να αναφέρει σε σχετική ανάρτηση πως η Κυπριακή Δημοκρατία και οι ΗΠΑ παραμένουν αφοσιωμένες στην διασφάλιση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας στην ανατολική Μεσόγειο.
Η τουρκοκυπριακή ηγεσία αναφέρεται επίσης σε προηγούμενες επισκέψεις αμερικανικών σκαφών στην Κύπρο και στην άρση του εμπάργκο όπλων από τις ΗΠΑ στην Κυπριακή Δημοκρατία, ισχυριζόμενη πως η κυπριακή κυβέρνηση «συνεχίζει την επιθετική της στάση με τη στήριξη που λαμβάνει από τις ΗΠΑ. Η ανοιχτή στρατιωτική υποστήριξη από μια χώρα όπως οι ΗΠΑ έχει ως αποτέλεσμα να επικρατεί η ηγεμονική στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς».
Τους τελευταίους μήνες αμερικανικά πολεμικά έχουν πραγματοποιήσει επισκέψεις στην Κυπριακή Δημοκρατία, μεταξύ των οποίων το αντιτορπιλικό USS Paul Ignatius, το USS Arleigh Burke, το USS Bataan- καθώς και άλλα σκάφη τα τελευταία δύο χρόνια. Η αμερικανική στρατιωτική κινητικότητα έχει προκαλέσει ενόχληση στην Άγκυρα και την τουρκοκυπριακή ηγεσία. Αντίστοιχα, επισκέψεις πραγματοποιούν και Αμερικανοί αξιωματούχοι.
Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα έλαβε χώρα και η «φιέστα» της Τουρκίας στα Κατεχόμενα για τα 50 χρόνια από τον «Αττίλα», που ακολουθήθηκε από το σκηνικό έντασης μεταξύ Κάσου και Καρπάθου, με παρουσία ελληνικών και τουρκικών πολεμικών πλοίων στην περιοχή.