Τον περασμένο Αύγουστο το γερμανικό Spiegel μετέδιδε σε δραματικούς τόνους την είδηση του «θανάτου της μικρής Μαρίας στον Εβρο», υποστηρίζοντας ότι το προσφυγόπουλο από τη Συρία πέθανε στην ηλικία των 5 ετών από τσίμπημα σκορπιού στην ελληνοτουρκική μεθόριο, επειδή οι ελληνικές αρχές δήθεν άφησαν το μικρό κορίρτσι αβοήθητο.
Τέσσερις μήνες αργότερα, η έγκριτη FAZ γράφει ότι «το νεκρό κορίτσι μπορεί να μην υπήρχε». Σύμφωνα με το νέο αποκαλυπτικό δημοσίευμα «είναι αδιαμφισβήτητο ότι το μικρό παιδί με το όνομα Μαρία δεν είναι καταγεγραμμένο πουθενά». Στο επίμαχο ρεπορτάζ τονίζεται ότι οι γονείς του φερόμενου νεκρού παιδιού δεν είχαν κρατήσει καν τα υπάρχοντά του ενώ δεν μπορούσαν να θυμηθούν ούτε πού ήταν θαμμένο στη νησίδα.
Δεν είναι, όμως, μόνο η FAZ που αμφισβητεί την εξαρχής αμφιλεγόμενη ιστορία. Για αμφιβολίες ως προς την εγκυρότητά της κάνει λόγο και η εφημερίδα «Tagesspiegel». Στο ίδιο μήκος κύματος η Bild και το περιοδικό Focus σημειώνουν τις «αμφιβολίες για το ρεπορτάζ του Spiegel».
Είναι ενδεικτικό ότι έκτοτε τα επίμαχα κείμενα του Spiegel έχουν αποσυρθεί από το σάιτ του περιοδικού. Γενικώς, η ιστορία που απασχόλησε έντονα την επικαιρότητα το καλοκαίρι σχετικά με το κορίτσι, την νησίδα και τους υπαίτιους για την μεταχείρηση των εγκλωβισμένων προσφύγων σε αυτή μπάζει από παντού.