Το σχέδιο της Ιαπωνίας για να ρίξει μολυσμένα νερά από τη Φουκουσίμα στον ωεκανό

Η όλη διαδικασία θα χρειαστεί δεκαετίες για να ολοκληρωθεί.
Open Image Modal
Το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα.
KYODO via REUTERS

Η Ιαπωνία σχεδιάζει να ρίξει στη θάλασσα περισσότερους από ένα εκατομμύριο τόννους ραδιενεργών νερών από το κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα.

Οπως ανακοινώθηκε χθες, η εταιρεία διαχείρισης του εργοστασίου, Tokyo Electric Power Company Holdings Inc (Tepco), θα αρχίσει να ρίχνει τα νερά σε δύο περίπου δύο χρόνια και η όλη διαδικασία θα χρειαστεί δεκαετίες για να ολοκληρωθεί. 

Μολυσμένα νερά

Η Tepco αγωνίζεται να βρει λύση για τα μολυσμένα νερά από το 2011, όταν έθεσε υπό έλεγχο τρεις αντιδραστήρες μετά τον μεγάλο σεισμό εκείνης της χρονιάς και το τσουνάμι που ακολούθησε, τα οποία κατέστρεψαν την ηλεκτροδότηση και τον μηχανισμό που διατηρούσε σταθερή τη θερμοκρασία.

Η εταιρεία χρησιμοποιεί ένα αυτοσχέδιο σύστημα αντλιών για να τροφοδοτεί με νερό τους αντιδραστήρες που έχουν υποστεί ζημιές, για να μην αυξηθεί η θερμοκρασία των ράβδων ουρανίου. 

Το νερό μολύνεται όταν έρχεται σε επαφή με το ουράνιο, πριν ξεχυθεί σε υπόγεια και τούνελ που έχουν υποστεί ζημιές. Εκεί αναμιγνύεται με τα νερά που τρέχουν από τους τριγύρω λόφους. Ο συνδυασμός έχει ως αποτέλεσμα μεγάλες ποσότητες μολυσμένου νερού, το οποίο συγκεντρώνεται και περνάει από ειδική επεξεργασία, πριν αποθηκευτεί σε τεράστιες δεξαμενές που βρίσκονται παντού στον χώρο του εργοστασίου. 

Αυτές οι δεξαμενές περιέχουν σήμερα περίπου 1,3 εκατομμύρια τόννους ραδιενεργού νερού - αρκετό για να γεμίσει περίπου 500 πισίνες Ολυμπιακών διαστάσεων. 

 

Open Image Modal
Οι δεξαμενές αποθήκευσης του μολυσμένου νερού.
KYODO via REUTERS

 

Ανάμεσα στις προσπάθειες αντιμετώπισης του προβλήματος είναι και η κατασκευή ενός ”τοίχου πάγου” γύρω από τους κατεστραμμένους αντιδραστήρες, καθώς και πηγαδιών για την άντληση νερού από το έδαφος, πριν φτάσει στους αντιδραστήρες. Αυτά τα μέτρα έχουν καθυστερήσει την συσσώρευση του μολυσμένου νερού, αλλά δεν την έχουν σταματήσει. 

Κατά την διάρκεια των ετών, η Tepco έχει αντιμετωπίσει διαρροές, προβληματικό εξοπλισμό και παραβιάσεις ασφαλείας, που υπονομεύουν τις προσπάθειες καθαρισμού, ο οποίος αναμένεται να συνεχιστεί επί δεκαετίες. 

Το 2018, η Tepco παραδέχτηκε ότι δεν είχε καταφέρει να φιλτράρει όλα τα επικίνδυνα υλικά από το νερό, παρ′ ότι επί χρόνια υποστήριζε ότι το είχε κάνει. 

Απελευθέρωση νερού

Η Tepco σχεδιάζει να φιλτράρει ξανά το μολυσμένο νερό για να αφαιρέσει τα ισότοπα και να αφήσει μόνο το τρίτιο, ένα ραδιενεργό ισότοπο του υδρογόνου, το οποίο είναι πολύ δύσκολο να ξεχωριστεί από το νερό. Στη συνέχεια, η εταιρεία θα διαλύσει το νερό, μέχρι το επίπεδο του τριτίου να πέσει κάτω από τα επιτρεπτά όρια και μετά θα το ρίξει κατ′ ευθείαν στον ωκεανό. 

Νερά που περιέχουν τρίτιο ρίχνονται συνεχώς στην θάλασσα από πυρηνικά εργοστάσια και η εφαρμογή αυτής της πρακτικής στην Φουκουσίμα υποστηρίζεται από τις αρμόδιες αρχές. 

Το τρίτιο θεωρείται σχετικά αβλαβές, επειδή δεν παράγει αρκετή ενέργεια για να διαπεράσει το ανθρώπινο δέρμα. Αν, όμως, καταποθεί, αυξάνει τις πιθανότητες καρκίνου, όπως υποστηρίξε ένα άρθρο του Scientific American το 2014.

Τα πρώτα νερά αναμένεται να χυθούν στην θάλασσα σε περίπου δύο χρόνια. Στο διάστημα αυτό η Tepco θα τα φιλτράρει, θα δημιουργήσει την απαραίτητη υποδομή και θα επιδιώξει να πάρει την επίσημη έγκριση των αρμοδίων. 

Μέχρι τότε, η συσσώρευση μολυσμένων νερών θα συνεχιστεί και το ετήσιο κόστος της αποθήκευσής τους υπολογίζεται γύρω στα 767 εκατ. ευρώ. 

Από την στιγμή που θα αρχίσει, η απλευθέρωση του νερού θα χρειαστεί δεκαετίες για να ολοκληρωθεί, με συνεχές φιλτράρισμα και διάλυση, παράλληλα με την απενεργοποίηση του εργοστασίου της Φουκουσίμα. 

Αντιδράσεις 

Η Tepco βρίσκεται σε επαφή με κοινότητες ψαράδων και άλλους εμπλεκόμενους και προωθεί γεωργικά, αλιευτικά και δασικά προϊόντα σε καταστήματα και εστιατόρια, προκειμένου να μειώσει τη ζημιά στη φήμη των προϊόντων της περιοχής.

Παρ′ όλα αυτά, περιβαλλοντικές οργανώσεις, περιλαμβανομένης της Greenpeace, υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση της Ιαπωνίας πρέπει να κατασκευάσει περισσότερες δεξαμενές για την αποθήκευση του νερού μέσα στο εργοστάσιο, αντί να επιλέξει τη φθηνότερη λύση της απελευθέρωσής του στον ωκεανό. Πολλοί είναι εκείνοι που αμφισβητούν τα σχέδια της Tepco, διότι το ποσοστό έλλειψης εμπιστοσύνης προς την εταιρεία είναι πολύ υψηλό.  

Τα σωματεία των ψαράδων της Φουκουσίμα πιέζουν την κυβέρνηση εδώ και χρόνια να μην επιτρέψει την απελευθέρωση του νερού στην θάλασσα, υποστηρίζοντας ότι θα καταστρέψει την φήμη των ψαριών τους, την οποία είδαν κι έπαθαν να αποκαταστήσουν. 

Τον περασμένο Οκτώβριο, ο επικεφαλής των σωματείων των ψαράδων δήλωσε ότι η απελευθέρωση των νερών θα έχει ”καταστροφικές συνέπειες” στην βιομηχανία τους. 

Ανησυχίες εκφράζουν και γειτονικές χώρες. Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ν. Κορέας, η οποία εφαρμόζει περιορισμούς σε γιαπωνέζικα προϊόντα, εξέφρασε ”σοβαρές ανησυχίες ότι η απόφαση θα έχει άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις στην ασφάλεια του λαού μας και το περιβάλλον μας.”

Τα δημοτικά συμβούλια στις πόλεις Μπουσάν και Ουλσάν της Ν. Κορέας, που βρίσκονται κοντά στη θάλασσα, έχουν ζητήσει την ακύρωση του σχεδίου.

Στην Κίνα, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κάλεσε τον περασμένο Οκτώβριο την Ιαπωνία να ενεργήσει ”με υψηλή αίσθηση ευθύνης απέναντι στον λαό της, τις γειτονικές χώρες και την διεθνή κοινότητα.”