Το «σχέδιο της νίκης» έναντι της Ρωσίας θα παρουσιάσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο Ζελένσκι

Εν αναμονή των αντιδράσεων. Επιφυλακτικός ο ΓΓ του ΝΑΤΟ και αρκετά κράτη μέλη.
Open Image Modal
picture alliance via Getty Images

Προσκεκλημένος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είναι σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ο οποίος θα παρουσιάσει αυτοπροσώπως στους ευρωπαίους ηγέτες το σχέδιο νίκης της Ουκρανίας κατά της Ρωσίας.

 «Θα ακούσουμε από τον πρόεδρο Ζελένσκι για το προτεινόμενο σχέδιο νίκης του και θα εργαστούμε για τα επόμενα βήματα για την οικοδόμηση συναίνεσης γύρω από μια ειρηνευτική πρωτοβουλία που βασίζεται στις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και του διεθνούς δικαίου», τονίζει στην επιστολή-πρόσκληση προς τους ευρωπαίους ηγέτες, ο απερχόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Όμως τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα για τον Ουκρανό πρόεδρο  Ζελένσκι ο οποίος θα παρουσιάσει το σχέδιο νίκης του στους ηγέτες της ΕΕ, αλλά και τους υπουργούς Άμυνας του ΝΑΤΟ αυτοπροσώπως, μία ημέρα μετά την επίσημη παρουσίασή του στο κοινοβούλιο της χώρας του.

Ήδη αρκετοί ηγέτες είναι επιφυλακτικοί, ενώ ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε εξέφρασε και αυτός τις  επιφυλάξεις του. Άλλωστε όλοι περιμένουν και τα αποτελέσματα των Αμερικανικών εκλογών που θα διεξαχθούν την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου και είναι σίγουρο πως μια νίκη του Τραμπ θα φέρει πολλές ανακατατάξεις.

 

 

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά την παρουσίαση του σχεδίου του χθες στο κοινοβούλιο της Ουκρανίας απέκλεισε το ενδεχόμενο να παραχωρήσει έδαφος ή να δεχθεί πάγωμα της γραμμής του μετώπου προκειμένου να τελειώσει ο πόλεμος με τη Ρωσία και κάλεσε τους συμμάχους του να πιέσουν τη Ρωσία να συμμετάσχει σε μια σύνοδο κορυφής για την ειρήνη και να ετοιμαστεί να βάλει τέλος στον πόλεμο, προκρίνοντας την ανάπτυξη εκ μέρους τους μέσων πυρηνικής αποτροπής στο ουκρανικό έδαφος.

Ο Ουκρανός ηγέτης απαίτησε και πάλι από τους δυτικούς συμμάχους του Κιέβου να «άρουν τους περιορισμούς στη χρήση όπλων μακρού βεληνεκούς στο σύνολο του ουκρανικού εδάφους που κατέχεται από τη Ρωσία και στο ρωσικό έδαφος», καθώς και τη συνέχιση της βοήθειας για τον «εξοπλισμό των εφεδρικών ταξιαρχιών των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων».

Το πιο σημαντικό ο Ζελένσκι ζητά από το ΝΑΤΟ να απευθύνει άμεσα πρόσκληση στην Ουκρανία για να ενταχθεί στη Συμμαχία.

Δεν στηρίζει ο Ρούτε

Όμως ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε, όπως μεταδίδει το Euronews δήλωσε ότι δεν είναι σε θέση να υποστηρίξει το σχέδιο αυτό στο σύνολό του όπως έχουν τα πράγματα.

«Είναι φυσικά ένα ισχυρό μήνυμα από τον Ζελένσκι και την ομάδα του ότι σχεδίασαν αυτό το σχέδιο... Αυτό δεν σημαίνει ότι εδώ μπορώ να πω ότι στηρίζω το σχέδιο στο σύνολό του, αυτό θα ήταν λίγο δύσκολο γιατί υπάρχουν πολλά θέματα που πρέπει να κατανοήσουμε καλύτερα», δήλωσε ο Ρούτε και σύμφωνα με την ίδια πηγή υπογράμμισε ότι τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ βρίσκονται «σταθερά σε καλή πορεία» για να εκπληρώσουν τη δέσμευση χορήγησης 40 δισεκατομμυρίων ευρώ σε στρατιωτική βοήθεια για την Ουκρανία το 2024.

Τέλος διαβεβαίωσε ότι η διαδικασία του να γίνει η Ουκρανία μελλοντικά μέλος της Συμμαχίας είναι «μη αναστρέψιμη» και ότι η Ουκρανία είναι πιο κοντά στο ΝΑΤΟ από ποτέ. 

Στο ίδιο πλαίσιο σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής το βέβαιο είναι ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα επαναλάβουν την «ακλόνητη» υποστήριξή τους προς την Ουκρανία: πολιτική, στρατιωτική και οικονομική.

Ειδικότερα, θα συζητηθεί η οικονομική στήριξη, ύψους 45 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Ουκρανία, στη βάση της δέσμευσης που ανέλαβε η ΕΕ τον περασμένο Ιούνιο, μαζί με τους εταίρους των G7, για να καλυφθούν οι στρατιωτικές ανάγκες, ο προϋπολογισμός και η ανασυγκρότηση της χώρας, αλλά και σχετικά με την πρόοδο όσον αφορά τη χρήση των έκτακτων εσόδων από τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας προς όφελος της Ουκρανίας.