Στήριξη παραγωγής και επένδυση στα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας. Αυτοί είναι οι δύο στόχοι στους οποίους η «συνολική, ολιστικού χαρακτήρα στρατηγική για την μεταμνημονιακή πορεία της χώρας» θα στηριχτεί να εκτείνεται στο μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο χρονικό διάστημα.
«Η Ελλάδα οφείλει ως μία κανονική χώρα του σύγχρονου δυτικού κόσμου να έχει πλάνο για το πού θέλει να βαδίσει και το πώς θα πετύχει αυτό», τόνισε κατά την ομιλία του προς το υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
«Δεν είναι απλώς ένα σχέδιο στο οποίο απαριθμούνται αναπτυξιακοί στόχοι. Είναι ένα συνολικό πλάνο», εξήγησε, «το οποίο περιλαμβάνει, αφενός τους σκοπούς στους επιμέρους τομείς του κοινωνικού και οικονομικού γίγνεσθαι και αφετέρου τις συγκεκριμένες ενέργειες για την επίτευξη αυτών των σκοπών».
Μιλάμε λοιπόν», συνέχισε, «για μια συνεκτική στρατηγική. Η οποία εκκινεί από τα πεπραγμένα της τρέχουσας περιόδου κατά την οποία η χώρα ξεπερνά την ύφεση και την οικονομική καχεξία, και εκτείνεται στο μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο διάστημα».
Και, «το εγχείρημα είναι καινοφανές για μια χώρα, που πορεύθηκε για χρόνια με μια κοντόφθαλμη και απολύτως καταστροφική -όπως αποδείχθηκε- λογική. Για πρώτη φορά, η Ελλάδα είναι σε θέση όχι μόνο να οραματιστεί, σε θεωρητικό επίπεδο. Αλλά να θέσει μια σειρά από συλλογικούς εθνικούς και κοινωνικούς στόχους, για την επόμενή της μέρα μετά από μία πολυετή κρίση», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.
Όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός ο κείμενο το οποίο θα δοθεί σε όλα τα μέλη του κοινοβουλίου και θα αποτελέσει και μέρος συζήτησης στο επόμενο Eurogroup στις 24 Μαίου είναι ένα σχέδιο με αρχή, μέση και τέλος.
«Περιλαμβάνει δεσμεύσεις έναντι του κοινωνικού συνόλου και των δυνάμεων παραγωγής που καλούνται να παίξουν ρόλο στην μεταμνημονιακή εποχή ως οι υλοποιητές αυτού του σχεδίου», τόνισε ενώ σημείωσε πώς «Λέξη κλειδί» είναι «τα ″μέσα” που έχουμε στη διάθεσή μας και μπορούμε να αξιοποιήσουμε».
Ο κ. Τσίπρας σε αυτό το σημείο εξήγησε ότι αναφέρεται «στις θεσμικές αλλαγές και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που μπορούμε να αξιοποιήσουμε».
Για τη κυβέρνηση η προτεραιότητα δίνεται στο κοινωνικό σύνολο, στους ανθρώπους, όπως τονίστηκε, και όχι στους αριθμούς.
«Πέρα από όσα περιλαμβάνει το σχέδιο, διαρκής μέριμνα και προτεραιότητά μας είναι να δοθεί όραμα στους ανθρώπους. Γι’αυτούς αγωνιζόμαστε να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια, να αφήσουμε οριστικά πίσω μας την Ελλάδα της παρακμής», είπε χαρακτηριστικά.
Μάλιστα, όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός «η αναπτυξιακή στρατηγική στοχεύει σε δημιουργία περισσότερων αλλά και καλύτερων θέσεων εργασίας, με αξιοπρεπείς αμοιβές και συνθήκες».
Ειδικότερα, όπως είχε τονίσει είναι σημαντική «η αποκατάσταση της νομιμότητας στην αγορά εργασίας αλλά και η αποκατάσταση των ελεγκτικών μηχανισμών» και έθεσε ως στόχο πως «στόχος, σε ορίζοντα 3ετίας (σσ το 2021), να περιοριστεί στο 5% η αδήλωτη εργασία».
Για την αύξηση του κατώτατου μισθού, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι «πέρα από την ανάγκη να τελειώνουμε με το ανήθικο καθεστώς της υποαμειβόμενης εργασίας, η αύξηση των μισθών είναι βασικό στοιχείο ώστε να αυξηθεί η ιδιωτική κατανάλωση και να διευρυνθεί ο κύκλος της οικονομικής δραστηριότητας».
Η εποχή των Γκοτζαμάνηδων έχει παρέλθει οριστικά
«Η βάρβαρη επίθεση στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης από ακροδεξιούς τραμπούκους παραπέμπει σε παλιότερες εποχές δόξας της αιματηρής εθνικοφροσύνης και του παρακράτους. Θα αντιμετωπιστούν με την πιο μεγάλη αυστηρότητα, κινητοποιώντας όλους τους μηχανισμούς της Δημοκρατίας» είχε δηλώσει ο πρωθυπουργός.
Ταυτόχρονα, μίλησε «για ένα συμπαγές, σκοτεινό, και ακραίο τμήμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με έκφραση στα κορυφαία όργανά της» και σημείωσε:
«Ποιοι, όμως, χειροκρότησαν την επίθεση κατά του Γιάννη Μπουτάρη; Ποιοι την προετοίμασαν με βίαιες λεκτικές επιθέσεις εναντίον του; Ποιοι εξαπολύουν διαρκώς, κάθε μέρα, ακραίες κατηγορίες για προδότες και μειωμένης εθνικής συνειδήσεως Έλληνες; Ποιοι έχουν ανακηρύξει τον εαυτό τους εργολάβο του έθνους και επικηρύσσουν εκείνους που σκέφτονται και πράττουν διαφορετικά; Ποιοι, με δυο λόγια, με τον πιο επίσημο τρόπο, ανοίγουν τον δρόμο στη βία; Ξέρουμε όλοι, ποιοι. Και δεν πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις, κάποιος δήμαρχος, ή πρώην περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας της ΝΔ. Εδώ πρόκειται για ένα συμπαγές, σκοτεινό και ακραίο τμήμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Με έκφραση στα κορυφαία όργανά της. Δεν θέλω να πω τίποτε παραπάνω. Ας είναι βέβαιοι, όμως, όσοι στηρίζουν την ακραία μισαλλοδοξία και στρώνουν το χαλί στην άκρα Δεξιά και συναλλάσσονται με τη Χρυσή Αυγή και προκρίνουν τη βία ως μέσο επιβολής, ότι η Δημοκρατία θα προστατέψει τον εαυτό της και τους πολίτες. Η εποχή των Γκοτζαμάνηδων έχει παρέλθει οριστικά».