Επιτέλους! Δεν αργεί να φτάσει αυτή η εποχή του χρόνου: Οι ημέρες για πουλόβερ και σουαρέ με φίλους, τσάι και βουτήματα.
Κι όταν μιλάμε για ζεστά ροφήματα και σπιτικά γλυκίσματα, το μοσχοκάρυδο δεν μπορεί να λείπει από την εξίσωση, καθώς ταιριάζει υπέροχα τόσο στον καφέ μας, όσο και στα σπιτικά κέικ και τα μπισκότα.
Τι το κάνει όμως τόσο ξεχωριστό;
Το μοσχοκάρυδο είναι ένα ευέλικτο μπαχαρικό, που προσδίδει μια σπιρτόζικη γεύση τόσο στις γλυκές, όσο και στις αλμυρές μας δημιουργίες. Πέρα από τη μοναδική γεύση του όμως, το μοσχοκάρυδο περιέχει επίσης όλα τα απαραίτητα αντιοξειδωτικά που συμβάλλουν στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες.
Το χρόνιο οξειδωτικό στρες μπορεί να βλάψει το DNA μας και τελικά, να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έχει σημασία να καταναλώνουμε τροφές ή μπαχαρικά πλούσια σε αντιοξειδωτικά.
Υπάρχουν επίσης κάποιες ενδείξεις ότι τα αιθέρια έλαια με βάση το μοσχοκάρυδο συμβάλλουν στην καταπολέμηση της φλεγμονής.
Ποια δόση μοσχοκάρυδου θεωρείται ασφαλής για ημερήσια κατανάλωση
Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων μοσχοκάρυδου μπορεί να οδηγήσει σε παραισθήσεις, ναυτία και άλλα προβλήματα υγείας. Eπομένως, τόσο στα ροφήματα, όσο και στα γλυκίσματά μας, θα πρέπει να το χρησιμοποιούμε με φειδώ.
Το μοσχοκάρυδο θεωρείται από ασφαλές, έως και ευεργετικό όταν καταναλώνεται στις ποσότητες που συνήθως βρίσκονται στα τρόφιμα.
Ωστόσο, η υπερβολική κατανάλωση μοσχοκάρυδου ελλοχεύει ο κίνδυνος να προκαλέσει ναυτία, εμετό, δηλητηρίαση, πόνο στο στομάχι, προκαρδιακό άγχος ή ζαλάδα.
Οι τοξικές επιδράσεις του μοσχοκάρυδου οφείλονται στην παρουσία ενός ελαίου γνωστού ως μυριστίνη, μιας φυσικής οργανικής ένωσης που συναντάται στο εν λόγω μπαχαρικό.
Κι ενώ η δηλητηρίαση από μοσχοκάρυδο είναι σπάνια, η μακροχρόνια χρήση του σε δόσεις 120 mg και άνω σε ημερήσια βάση έχει συσχετιστεί με παραισθήσεις και άλλες ψυχιατρικές παρενέργειες.
Γι′ αυτό ακόμα κι αυτό το ευεργετικό μπαχαρικό ... με μέτρο.
(Mε πληροφορίες από usatoday).