To σπάνιο σύνδρομο της «Ωραίας Κοιμωμένης»: Κορίτσι κοιμάται συνεχόμενα για ημέρες, εβδομάδες και μήνες

Η επίσημη ονομασία είναι σύνδρομο Kleine-Levin.
Open Image Modal
girl teenager in black mask sleeps on green linen
KrimKate via Getty Images

Για διαστήματα ημερών, εβδομάδων, ακόμα και μηνών μπορεί να κοιμάται μια 17χρονη στην Κολομβία- μια από τους λίγους ανθρώπους στον κόσμο που πάσχουν από το σύνδρομο Kleine-Levin, γνωστό και ως σύνδρομο της «Ωραίας Κοιμωμένης».

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του Live Science, κατά τη διάρκεια των μεγάλων αυτών ύπνων, η Σαρίκ Τοβάρ συχνά χάνει τη μνήμη της: Σε μια περίπτωση, μετά από 48 ώρες ύπνου, ξέχασε προσωρινά το πρόσωπο της μητέρας της.

Αντίθετα με την «Ωραία Κοιμωμένη» του παραμυθιού, οι άνθρωποι με σύνδρομο Kleine- Levin μπορούν να ξυπνήσουν κατά τη διάρκεια ενός τέτοιου επεισοδίου- και περιστασιακά σηκώνονται μόνοι τους για να φάνε ή να χρησιμοποιήσουν την τουαλέτα, σύμφωνα με τη National Organization for Rare Disorders (NORD). Επιστήμονες εκτιμούν πως το σύνδρομο αυτό εκδηλώνεται σε 1-5 ανθρώπους ανά εκατομμύριο, σύμφωνα με το UpToDate. Ιστορικά έχουν αναφερθεί πάνω από 500 περιπτώσεις- αν και θεωρείται πως σε μεγάλο βαθμό το σύνδρομο αυτό δεν διαγιγνώσκεται κανονικά.

 

 

Περίπου το 70% των περιπτώσεων παρατηρούνται σε αγόρια εφηβικής ηλικίας, ωστόσο έχουν αναφερθεί και κορίτσια εφηβικής ηλικίας και άτομα διαφόρων ηλικιών, σύμφωνα με το National Institute of Neurological Disorders and Stroke (NINDS). Η Τοβάρ το παρουσίασε σε ηλικία δύο ετών. Μέχρι τώρα το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ύπνου της κράτησε δύο μήνες, όπως είπε η μητέρα της σε τοπικό κολομβιανό μέσον. Όταν η κοπέλα κοιμάται, η μητέρα της υγροποιεί την τροφή της και την ταΐζει κάθε λίγες ώρες για να διασφαλίζει πως τρέφεται επαρκώς.

Όταν το άτομο είναι ξύπνιο μπορεί να νιώθει αποπροσανατολισμένο και μπερδεμένο, και σε πολλές περιπτώσεις παρατηρείται έλλειψη ενέργειας και συναισθημάτων. Πολλοί ασθενείς λένε πως «όλα μοιάζουν “εκτός εστίασης”» και ότι ο θόρυβος και το φως στο δωμάτιο μοιάζουν «συντριπτικά».

Πέρα από τον ύπνο, σε άτομα με σύνδρομο Kleine-Levin κάποιες φορές παρατηρείται υπερβολική λήψη τροφής, παραισθήσεις ή υπερβολική, χωρίς αναστολές διάθεση για σεξ, σύμφωνα με το Kleine-Levin Syndrome Foundation. Μεταξύ των επεισοδίων αυτών, οι άνθρωποι που πάσχουν από το σύνδρομο πάντως εμφανίζονται απόλυτα φυσιολογικοί.

Το αίτιο του συνδρόμου παραμένει άγνωστο, αν και υπάρχει η θεωρία πως τα συμπτώματα αυτά μπορεί να προκύπτουν από δυσλειτουργία στον υποθάλαμο του εγκεφάλου- τμήμα που ρυθμίζει βασικές λειτουργίες του σώματος όπως ο ύπνος και η όρεξη, σύμφωνα με τη NORD. Επίσης, σε μελέτη του 2005 αναφερόταν πως περίπου το 72% των περιπτώσεων σημειώνονται αφού ένα άτομο παρουσιάζει συμπτώματα μολυσματικής ασθένειας- οπότε εκτιμάται πως μπορεί κάποιος παθογόνος οργανισμός να βλάπτει τον υποθάλαμο των ανθρώπων που επηρεάζονται. Εναλλακτικά, το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να παρερμηνεύει τον εγκεφαλικό ιστό στον υποθάλαμο ως «εισβολέα» και να του επιτίθεται. Σε σπάνιες περιπτώσεις η ασθένεια εμφανίζεται περισσότερες από μία φορά σε μια οικογένεια, κάτι που δείχνει ότι μπορεί να υπάρχουν και γενετικά αίτια, σύμφωνα με τη NORD.