Μια νεαρή αρκτική αλεπού περπάτησε πάνω στον πάγο από τα νησιά Σβαλμπαρντ της Νορβηγίας στον βόρειο Καναδά σε ένα επικό ταξίδι, καλύπτοντας 3.506 χλμ. σε 76 ημέρες.
«Το ταξίδι της αλεπούς έχει αφήσει τους επιστήμονες άφωνους», σύμφωνα με την εφημερίδα Sermitsiaq της Γροιλανδίας.
Οι ερευνητές του πολικού ινστιτούτου της Νορβηγίας τοποθέτησαν στη νεαρή αλεπού μια συσκευή εντοπισμού GPS και την απελευθέρωσαν στην άγρια φύση στα τέλη Μαρτίου του 2018 στην ανατολική ακτή του Σπίτσμπεργκ, το κύριο νησί του αρχιπελάγους του Σβάλμπαρντ.
Η αλεπού ήταν ηλικίας κάτω του ενός έτους όταν ξεκίνησε να κινείται δυτικά αναζητώντας φαγητό. Εφτασε στη Γροιλανδία μόλις 21 ημέρες αργότερα - ένα ταξίδι 1.512 χλμ. - προτού ακολουθήσει το δεύτερο σκέλος της διαδρομής της.
Εντοπίστηκε στο νησί Ελσμερ του Καναδά, περίπου 2.000 χιλιόμετρα μακριά, μόλις 76 ημέρες μετά την αναχώρηση από το Σβάλμπαρντ.
Αυτό που εξέπληξε τους ερευνητές δεν ήταν τόσο το μήκος του ταξιδιού όσο η ταχύτητα με την οποία είχε καλύψει η αλεπού αυτή την απόσταση- κατά μέσο όρο 46 χιλιόμετρα την ημέρα και μερικές φορές φτάνοντας τα 155 χιλιόμετρα.
«Δεν μπορούσαμε να πιστέψουμε στα μάτια μας, πιστεύαμε ότι ήταν νεκρή ή είχε μεταφερθεί εκεί σε βάρκα, αλλά δεν υπήρχαν βάρκες στην περιοχή. Μείναμε εμβρόντητοι» δήλωσε η Εβα Φούγκλει από το πολικό ινστιτούτο, στον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέας NRK.
Ποτέ στο παρελθόν δεν έχει καταγραφεί καμία αλεπού να έχει ταξιδέψει τόσο μακριά και τόσο γρήγορα.
Η Φούγκλει συνεργάζεται με τον Αρντοντ Ταρού του Νορβηγικού Ινστιτούτου Φυσικών Ερευνών για να παρακολουθήσει πώς οι αλεπούδες αντιμετωπίζουν τις δραματικές αλλαγές των εποχών της Αρκτικής.
«Υπάρχει αρκετό φαγητό το καλοκαίρι, αλλά γίνεται δύσκολο το χειμώνα, όταν η αρκτική αλεπού μεταναστεύει συχνά σε άλλες γεωγραφικές περιοχές για να βρει τροφή για να επιβιώσει. Αλλά αυτή η αλεπού προχώρησε πολύ περισσότερο από ό,τι οι άλλες που έχουμε εντοπίσει πριν - δείχνει την εξαιρετική ικανότητα αυτού του μικρού πλάσματος», λέει η ίδια.
Το Πολικό Ινστιτούτο δημιούργησε ένα γράφημα που δείχνει πως η αλεπού έκανε δύο διαλείμματα στο ταξίδι της στη βόρεια Γροιλανδία.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορεί να έχει κουλουριαστεί στο χιόνι για να αποφύγει την κακοκαιρία, κάτι που είναι απολύτως εφικτό με την παχιά προστατευτική της γούνα. Το άλλο ενδεχόμενο είνμαι να βρήκε πηγή τροφής, όπως θαλάσσια πτηνά, σε ανοιχτό κανάλι νερού.
«Συρρίκνωση του πάγου»
Ποτέ δεν θα μάθουμε τι γίνεται τώρα η μικρή αλεπού στον Καναδά, καθώς ο πομπός της σταμάτησε να λειτουργεί τον Φεβρουάριο, αναφέρει το Polar Institute.
Αλλά σίγουρα θα πρέπει να αλλάξει τις διατροφικές συνήθειες της. «Οι αλεπούδες της Νήσου Ελσμερ επιβιώνουν σε μεγάλο βαθμό τρώγοντας τρωκτικά, και όχι χάρη στη θαλάσσια διατροφή του Σβάλμπαρντ», σύμφωνα με την Φούγκλει.
Η συρρίκνωση του πολικού πάγου έχει αντίκτυπο στις αρκτικές αλεπούδες - δεν μπορούν πλέον να επισκεφθούν την Ισλανδία, για παράδειγμα, και εν ευθέτω χρόνω ο πληθυσμός στο Σβάλμπαρντ θα μπορούσε να απομονωθεί εντελώς.
Ωστόσο, η Φούγκλει δήλωσε στο NRK ότι υπάρχει ακόμη ελπίδα, καθώς «οι υψηλότερες θερμοκρασίες θα μπορούσαν να σημαίνουν περισσότερους ταράνδους στην περιοχή, άρα περισσότερο φαγητό για τις αλεπούδες».
Πηγή: BBC