Το τελευταίο κάστρο των χαμηλών επιτοκίων «έπεσε» - Η Ιαπωνία κάνει ιστορική στροφή

Η Ιαπωνία είναι η τελευταία χώρα στον κόσμο που εγκαταλείπει το ανορθόδοξο οικονομικό μοντέλο των μηδενικών επιτοκίων.
|
Open Image Modal
via Associated Press

Σχεδόν δύο χρόνια από την πρώτη αύξηση των επιτοκίων από τις περισσότερες κεντρικές τράπεζες στον κόσμο, η Ιαπωνία είναι η τελευταία χώρα που εγκαταλείπει το ανορθόδοξο οικονομικό μοντέλο των μηδενικών επιτοκίων για να ακολουθήσει το ρεύμα.

Έτσι, μετά από οκτώ χρόνια αρνητικών επιτοκίων, η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας (BOJ), κάνει μια ιστορική στροφή, σε μια προσπάθεια να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη.

Όπως αναφέρει το Reuters, αν και είναι η πρώτη αύξηση των επιτοκίων στην Ιαπωνία εδώ και 17 χρόνια, η κεντρική τράπεζα ακολουθεί συντηρητική γραμμή και διατηρεί τα επιτόκια γύρω στο μηδέν, καθώς μια ξαφνική οικονομική ανάκαμψη θα την ανάγκαζε να προχωρήσει αργά  στις επόμενες αυξήσεις επιτοκίων.

«Επιστρέψαμε σε μια κανονική νομισματική πολιτική που στοχεύει τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια, όπως και οι άλλες κεντρικές τράπεζες», δήλωσε ο διοικητής της τράπεζας Kazuo Ueda.

«Θα επιλέξουμε το κατάλληλο επίπεδο βραχυπρόθεσμων επιτοκίων σύμφωνα με τις οικονομικές μας προοπτικές και τις προοπτικές τιμών» υπογράμμισε.

Η BOJ ακολουθεί παρόμοια πολιτική με αυτήν του 2016, αυξάνοντας τα επιτόκια από 0 στο 0,1%.

«Η BOJ έκανε σήμερα το πρώτο της βήμα προς την εξομάλυνση της πολιτικής», δήλωσε ο Frederic Neumann, επικεφαλής οικονομολόγος για την Ασία στην HSBC στο Χονγκ Κονγκ.

Η κεντρική τράπεζα εγκατέλειψε επίσης τον έλεγχο της καμπύλης αποδόσεων (YCC), μια πολιτική που είχε εφαρμοστεί από το 2016 και περιόριζε τα μακροπρόθεσμα επιτόκια γύρω στο μηδέν.

Ωστόσο, σε σημερινή της ανακοίνωση αναφέρει ότι θα συνεχίσει να αγοράζει ”σε γενικές γραμμές το ίδιο ποσό” κρατικών ομολόγων με πριν και θα αυξήσει τις αγορές σε περίπτωση που οι αποδόσεις αυξηθούν γρήγορα.

Αποφάσισε όμως να διακόψει τις αγορές ριψοκίνδυνων περιουσιακών στοιχείων όπως τα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια (ETF) και τα ιαπωνικά καταπιστεύματα επενδύσεων σε ακίνητα.

Με τον πληθωρισμό να έχει ξεπεράσει τον στόχο του 2%, η BOJ, επέμενε να ακολουθεί ένα αντίθετο οικονομικό μοντέλο αντιμετώπισης του υψηλού πληθωρισμού από όλες τις άλλες κεντρικές τράπεζες στον κόσμο, το οποίο δεν φάνηκε να αποδίδει.

Η απόφαση για αύξηση των επιτοκίων έρχεται σε μια περίοδο που τα τα εργατικά συνδικάτα και στον ιδιωτικό τομέα, πέτυχαν τις μεγαλύτερες ετήσιες αυξήσεις μισθών των τελευταίων 33 ετών.

Το χρηματιστήριο στο Τόκιο άνοιξε ελαφρώς συγκρατημένο ενώ το γεν υποχώρησε σχεδόν στα 150 ανά δολάριο, καθώς οι επενδυτές κατάλαβαν ότι οι ενδεχόμενες επόμενες αυξήσεις επιτοκίων δεν θα είναι πολύ μεγάλες και σίγουρα δεν θα φτάσουν στα επίπεδα της Τράπεζας της Αγγλίας, όπου πολλοί Ιάπωνες έχουν επενδύσεις.