Η Γαλλία μειώνει την χρήση νιτρωδών αλάτων στα αλλαντικά

Το τέλος του ροζ ζαμπόν.
Open Image Modal
YARA NARDI via REUTERS

Το γαλλικό κοινοβούλιο ενέκρινε νομοσχέδιο που αποσκοπεί στη σταδιακή μείωση της χρήσης νιτρωδών αλάτων στα αλλαντικά και διέταξε επανεξέταση των πιθανών κινδύνων για την υγεία μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Τα νιτρώδη άλατα χρησιμοποιούνται ευρέως σε αλλαντικά όπως το ζαμπόν, το μπέικον και τα λουκάνικα, παρατείνουν τη διάρκεια ζωής των επεξεργασμένων κρεάτων και δίνουν στο βραστό ζαμπόν το ροζ χρώμα του.

Ωστόσο, μια έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας του 2015 χαρακτήρισε το επεξεργασμένο κρέας ως καρκινογόνο επειδή η ωρίμανση - με την προσθήκη νιτρικών ή νιτρωδών αλάτων ή με το κάπνισμα - μπορεί να οδηγήσει στον σχηματισμό χημικών ουσιών που μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο.

Το νέο νομοσχέδιο δεν θέτει την οριστική απαγόρευση από το 2023, αλλά ένα χρονοδιάγραμμα για την σταδιακή μείωση της χρήσης νιτρωδών. 

Η εθνική υπηρεσία υγείας Anses θα δημοσιεύσει την έκθεση σχετικά με τους κινδύνους για την υγεία των νιτρωδών μέχρι τα τέλη Ιουνίου και στην συνέχεια η κυβέρνηση θα έχει 12 μήνες για να αποφασίσει τη μείωση ή τη σταδιακή κατάργηση του συγκεκριμένου συντηρητικού. Με την εφαρμογή του μέτρου να περνάει στη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις προεδρικές εκλογές του Απριλίου.

«Ακόμη κι αν αυτός ο νόμος καθυστερήσει να εφαρμοστεί, δεσμεύει την κυβέρνηση και το κοινοβούλιο να λάβουν αποφάσεις τους επόμενους μήνες», ανέφεραν σε κοινή τους δήλωση, η γαλλική εφαρμογή ποιότητας τροφίμων Yuka, η Γαλλική Αντικαρκινική Ένωση και η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Foodwatch. 

Ο διευθυντής της ομοσπονδίας βιομηχανίας αλλαντικών FICT, Φαμπιέ Καστανιέ, δήλωσε ότι η ομοσπονδία χαιρετίζει το γεγονός ότι οποιαδήποτε απόφαση θα βασίζεται σε επιστημονική έκθεση.

Και πρόσθεσε ότι τα νιτρώδη θεωρούνται ασφαλή πρόσθετα σύμφωνα με την ισχύουσα γαλλική και ευρωπαϊκή νομοθεσία και ότι η γαλλική βιομηχανία «αλαντικών» χρησιμοποιούσε ήδη λιγότερα νιτρώδη - περίπου 110 χιλιοστόγραμμα ανά κιλό - από τα 150 mg/kg που επιτρέπεται από τους κανόνες της ΕΕ.

Επί του παρόντος, το 90% όλων των αλλαντικών περιλαμβάνουν νιτρώδη άλατα, αλλά μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες όπως η Herta που ανήκει στη Nesltle ή η Fleury Michon πειραματίζονται ήδη με προϊόντα χωρίς νιτρώδη, σχολίασε ο Φαμπιέ Καστανιέ. 

Ωστόσο, είπε ότι οι σχεδόν 300 μικρές και μεσαίες εταιρείες του κλάδου θα δυσκολευτούν να κατασκευάσουν τα προϊόντα τους χωρίς τη χρήση νιτρωδών αλάτων, καθώς η έλλειψη του συντηρητικού θα μείωνε τη διάρκεια ζωής ενώ θα αυξήσει τον κίνδυνο βακτηριακής μόλυνσης.