To τεστ 5 λεπτών που μπορεί να μας αποκαλύψει αν έχουμε κίνδυνο άνοιας

Μπορούμε να το κάνουμε από τον καναπέ μας.
|
Open Image Modal
Halfpoint Images via Getty Images
Hλικιωμένη γυναίκα με την νοσοκόμα που έχει αναλάβει τη φροντίδα της σε φθινοπωρινή βόλτα.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι έως και το 45% των παραγόντων κινδύνου για άνοια είναι «δυνητικά τροποποιήσιμοι».

Για παράδειγμα, το κάπνισμα, η υψηλή αρτηριακή πίεση χωρίς θεραπεία και η μη άσκηση μπορεί κάλλιστα να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ.

Ωστόσο, μπορεί να αισθανόμαστε ότι κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να διατηρήσουμε τον εγκέφαλό μας υγιή, αλλά δεν είμαστε σίγουροι πόσο επιτυχημένες είναι πραγματικά οι προσπάθειές μας.

Εάν συμβαίνει αυτό, ίσως καλό είναι να δοκιμάσουμε να βρούμε τη βαθμολογία μας μέσω ενός σύντομου διαδικτυακού τεστ.

Το τεστ ελέγχει τη σωματική, ψυχική και συναισθηματική μας υγεία, δίνοντάς μας μια βαθμολογία με βάση τις απαντήσεις μας.

Δημιουργήθηκε από το Κέντρο Εγκεφάλου McCance του Γενικού Νοσοκομείου Μασαχουσέτης και διαρκεί περίπου πέντε λεπτά.

Λειτουργεί πραγματικά;

Έχει συμπεριληφθεί σε ορισμένες μελέτες, όπως αυτή στο Frontiers of Psychiatry που διαπίστωσε ότι αν «ανέβουμε» πέντε βαθμούς, αυτό συσχετίζεται με 27% μείωση της πιθανότητας ένα άτομο να αναπτύξει άνοια.

Μεταγενέστερη μελέτη παρακολούθησης που δημοσιεύτηκε στο Nature διαπίστωσε ότι όσοι είχαν υψηλότερο σκορ ως προς τη «Φροντίδα Εγκεφάλου» είχαν λιγότερες πιθανότητες να έχουν εγκεφαλικές παθήσεις όπως εγκεφαλικό επεισόδιο ή άνοια, ακόμη και όταν είχαν γενετική προδιάθεση σε αυτές τις καταστάσεις.

«Γνωρίζουμε ότι ορισμένες προσαρμογές μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, άνοιας, κατάθλιψης και άλλων παθήσεων του εγκεφάλου», γράφει το McCance Brain Center στον ιστότοπό του.

«Ωστόσο, σε αντίθεση με την καρδιακή φροντίδα και την πρόληψη του καρκίνου, η φροντίδα του εγκεφάλου παραδοσιακά δεν λαμβάνεται υπόψη στην προληπτική υγεία».

Παρεμπιπτόντως, ό,τι είναι καλό για την καρδιά είναι γενικά καλό και για τον εγκέφαλο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ορισμένοι από τους δείκτες στο τεστ Βαθμολογίας Εγκεφάλου (όπως η αρτηριακή πίεση, η κατάσταση καπνίσματος και η διατροφή) θα φαίνονται γνωστοί σε όσους είχαν κάνει τεστ για την υγεία της καρδιάς.

Πώς μπορώ να κάνω το τεστ και τι να κάνω αν ανησυχώ για τα αποτελέσματά μου;

Μπορούμε να κάνουμε το τεστ online μέσω αυτού του συνδέσμου.

Εάν ανησυχούμε για τα αποτελέσματά μας, μπορούμε να μιλήσουμε με τον γιατρό μας σχετικά με αυτά (το τεστ μάς επιτρέπει να κατεβάσουμε το σκορ του εγκεφάλου μας ως PDF και να το εκτυπώσουμε. Μπορούμε επίσης να το κάνουμε screenshot ). Θα μπορούσαμε να μιλήσουμε μαζί του για τα μικρά βήματα που μπορούμε να κάνουμε για να βελτιώσουμε το σκορ μας.

Το Κέντρο Εγκεφάλου McCance έχει επίσης μια λίστα με τρόπους για να φροντίζουμε τον εγκέφαλό μας σύμφωνα με τους μεγαλύτερους παράγοντες κινδύνου, τονίζοντας ότι σχεδόν κανείς δεν έχει τέλεια βαθμολογία.