Το ΒΒC στο νοσοκομείο που το Ισραήλ λέει πως βρίσκεται το "θησαυροφυλάκιο" της Χεζμπολάχ-Δεν βρήκε τίποτα (βίντεο)

Το Ισραήλ λέει, χωρίς να παρέχει στοιχεία, πως σε καταφύγιο κάτω από το νοσοκομείο κρύβονται εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια. Η διοίκηση κάλεσε όποιον επιθυμεί να ψάξει ελεύθερα.

Την Δευτέρα, το Ισραήλ υποστήριξε πως έχει ″εντοπίσει” το θησαυροφυλάκιο της σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ του Λιβάνου.  Έναν χώρο όπου έχει κρύψει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε χαρτονομίσματα και χρυσό. Υποστήριξε πως αυτό το καταφύγιο βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια του Σαχέλ στην Νταχιγιε, στα νότια προάστια της Βηρυτού. 

Η αναφορά προκάλεσε πανικό στην διοίκηση του νοσοκομείου με τον διευθυντή  Φαντί Αλαμέ να δίνει εντολή εκκένωσης υπό τον φόβο πως το κτίριο μπορεί να γινόταν στόχος αεροπορικής επίθεσης του Ισραήλ.

Ο ίδιος υποστήριξε πως οι ισχυρισμοί του Ισραήλ είναι ψευδείς ενώ το ίδιο το Τελ Αβιβ δεν παρείχε αποδεικτικό στοιχείο που να υποστηρίζει τα λεγόμενά του.

Ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων, το μόνο που έκανε ήταν να δημοσιεύσει ένα γράφημα που υποτίθεται ότι δείχνει ένα καταφύγιο κάτω από το νοσοκομείο και είπε ότι είχε χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για την ασφαλή διαμονή του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλά που το Ισραήλ δολοφόνησε πριν  μερικές ημέρες.

Διευκρίνησε πως το νοσοκομείο δεν θα βομβαρδιστεί,, αφού ”δεν είμαστε σε πόλεμο κατά του λαού του Λιβάνου” και κάλεσε την κυβέρνηση του Λιβάνου να κατάσχει τα χρήματα  και τον χρυσό που όπως είπε η Χεζμπολάχ έχει κλέψει από τους πολίτες. 

Η ρητορική του εντάσσεται προφανώς στο γενικότερο πλαίσιο της προσπάθειας της ισραηλινής κυβέρνησης το τελευταίο διάστημα να στρέψουν τους πολίτες κατά της Χεζμπολάχ. 

 

Έκτοτε, η διοίκηση του νοσοκομείου καλεί όποιον το επιθυμεί να ελέγξει τους χώρους του νοσοκομείου..

Η δημοσιογράφος του BBC, Όρλα Γκέριν με την κάμερα του δικτύου περιηγήθηκε σε όλους τους χώρους του νοσοκομείου. Το προσωπικό, όπως λέει και στο βίντεο, την ξενάγησε σε όλους του χώρους και φυσικά στα δύο επίπεδα κάτω από το ισόγειο.

Όπως επισημάνει της άνοιξαν κάθε πόρτα που υπήρχε ακόμη και αυτούς όπου τοποθετούνται τα ιατρικά απόβλητα, άνοιξαν συσκευασίες με προμήθειες και ιατρικό υλικό. Πολύ περισσότερο όμως της επέτρεψαν να περιηγηθεί και μόνη της σε όλους τους χώρους χωρίς επίβλεψη ή συστάσεις. 

Δεν εντόπισε όμως τίποτα...