Το γαλλικό τυρί Vieux Boulogne είναι το πιο βρωμερό του κόσμου (Βίντεο)

Το Vieux Boulogne είναι ένα μη παστεριωμένο, μη συμπιεσμένο βιοτεχνικό τυρί που παρασκευάζεται από αγελαδινό γάλα.
Open Image Modal
R.Tsubin via Getty Images

Ο κόσμος είναι γεμάτος με βρωμερά τυριά, αλλά σύμφωνα με μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Cranfield, το γαλλικό Vieux Boulogne είναι το πιο βρωμερό από όλα.

Το  Limburger, το Munster, το Epoisses de Bourgogne ή το Brie de Meaux είναι μόνο μερικά από τα  τυριά που φημίζονται τόσο για το πικάντικο άρωμά τους όσο και για τη γεύση τους, αλλά ο ανεπίσημος τίτλος του πιο βρωμερό τυριού στον κόσμο πηγαίνει σε μια γαλλική λιχουδιά που ονομάζεται Vieux Boulogne, αναφέρει το Oddity Central.

Πριν από δύο δεκαετίες, επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο Cranfield βόρεια του Λονδίνου δοκίμασαν 15 από τα πιο βρωμερά τυριά του κόσμου για να προσδιορίσουν ποιο από αυτά είχε τη χειρότερη μυρωδιά. Χρησιμοποίησαν και μια «ηλεκτρονική μύτη» συνδεδεμένη με υπολογιστή για να ταξινομήσουν την οσμή των τυριών και διαπίστωσαν ότι το Vieux Boulogne ήταν μακράν το πιο βρωμερό.

Το Vieux Boulogne είναι ένα μη παστεριωμένο, μη συμπιεσμένο βιοτεχνικό τυρί που παρασκευάζεται από αγελαδινό γάλα.

Αναπτύχθηκε το 1982 από τους Antoine Bernard και Philippe Olivier, το τυρί σε σχήμα τετράγωνου έγινε γρήγορα διάσημο για το πικάντικο άρωμά του που περιγράφεται από τους ακαδημαϊκούς του Πανεπιστημίου Cranfield ως «μείγμα μυρωδιάς σώματος και κοπριάς αγελάδας». Μυρίζει τόσο άσχημα που απαγορεύεται να τρώγεται στα μέσα μαζικής μεταφοράς στη Γαλλία.

 

 

Παραδόξως, το τυρί Vieux Boulogne έχει μια απαλή, μεστή γεύση που δεν ταιριάζει καθόλου με τη μυρωδιά του. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν είναι το ίδιο το τυρί που κάνει τους ανθρώπους να μην το αντέχουν, αλλά η φλούδα πορτοκαλιού γύρω από αυτό.

Κατά τη διάρκεια των δύο μηνών που ωριμάζει σε κελάρια γύρω από την πόλη Boulogne-sur-Mer στη βόρεια Γαλλία, τα τυριά Vieux Boulogne πλένονται με μπύρα, η οποία τους δίνει την χαρακτηριστική πορτοκαλί όψη και το άρωμά τους. Προφανώς, η αλληλεπίδραση μεταξύ των βακτηρίων της μπύρας και των ενζύμων του αγελαδινού γάλακτος δημιουργεί αυτή την πικάντικη μυρωδιά για την οποία φημίζεται η Vieux Boulogne.

Μετά το τεστ οσμής τυριού το 2004, οι επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο Cranfield πραγματοποίησαν μια δεύτερη δοκιμή το 2007, χρησιμοποιώντας μια πιο προηγμένη ηλεκτρονική μύτη. Το Vieux Boulogne διατήρησε τον τίτλο του και έκτοτε δεν τον έχει εγκαταλείψει.

Για πιο ενδιαφέροντα τυριά, ρίξτε μια ματιά στο πιο σκληρό τυρί στον κόσμο και το Milbenkäse , ένα τυρί μολυσμένο με ζωντανά ακάρεα.